Dødeligt syge mistede pension efter lokkebrev: Nu får efterladte erstatning
Forbrugerombudsmanden førte sagen på vegne af enkemanden Knud Erik Dalgaards afdøde hustrus pensionselskab Sampension. MODELFOTO. (Foto: Modelfoto: Scanpix/Iris)
Efter pensionsselskabet Sampension tabte sagen til enkemanden Knud Erik Dalgaard og ombudsmanden, skal selskabet nu betale erstatning til flere kunder.

Sampension må nu betale erstatning til flere efterladte, hvis afdøde ægtefæller blev lokket til ændre deres pensionsordning, så den blev ringere.

Det sker efter en dom fra retten i Lyngby den 5. januar, der slår fast, at lokkebrevet, som Sampension sendte til en række kunder, ikke var i orden.

Når pensionsselskaber skriver breve til deres kunder, som fremstår personlige uden at være det, og når de gemmer vigtig information bagerst i brevet, så bryder de nemlig loven om god forretningsskik, lød dommen.

Forbrugerombudsmanden førte og vandt sagen på vegne af enkemanden Knud Erik Dalgaards afdøde hustrus pensionsselskab Sampension.

- Retten var enig med os i, at vi som kunder i et pensionsselskab ikke må tro, at vi får en individuel rådgivning, når det ikke er det, der er tale om, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Erstatning på 80.000 kr.

For Knud Erik Dalgaard og tre andre gælder det, at deres afdøde ægtefæller skrev under på at skifte pensionsordning, mens de var dødeligt syge, og at de ikke havde forstået, at den nye ordning ikke indeholdt ægtefællepension. Det kostede de efterladte ægefæller dyrt.

Men efter dommen skal pensionsselskabet nu betale erstatning til alle fire kunder. 

- Pensionsselskabet skal stille dem, som om de ikke havde mistet ægtefællepensionen og dermed betale dem med tilbagevirkende kraft, siger Christina Toftegaard Nielsen.

For Knud Erik Dalgaard betyder det, at han får et engangsbeløb på omkring 80.000 for de år, han skulle have fået ægtefællepension. Fremover vil han modtage 1.200 kroner om måneden.

"Informationen var ret tydelig"

At pensionsselskabet ikke bare betalte erstatning, før sagen endte i retten, skyldes, at de ikke var enige i anklagen.

- Vi syntes egentlig, at informationen var ret tydelig. Når man får et materiale, hvor der udtrykkeligt står, at man skal kigge på skemaet, og man så skriver under uden at have forholdt sig til indholdet, så bliver sagen ret principiel. Derfor valgte vi at køre sagen, siger matematisk direktør i Sampension Flemming Windfeld.

Han forklarer, at det er svært at skrive et brev ud til mange kunder, som både skal være forståeligt og overholde alle de juridiske regler. 

- Det er virkelig en kunst. Det skal både være kort, give overblik, være forståeligt og møde forskellige mennesker i forskellige situationer, siger Flemming Windfeld.

Men imens sagen kørte, lavede Finanstilsynet ændringer i loven, hvor de tilføjede det med god skik. Her skrev de, at man skal finde særlige grupper og tage særlig hensyn til dem. 

Derfor valgte Sampension ikke at anke dommen.

- Vi havde alligevel rettet vores materiale til efter lovændringerne. Så vi valgte at betale kunderne og dække folk i lignende situationer, siger Flemming Windfeld.

Dommen sender et signal til branchen

For Forbrugerombudsmanden har dommen stor betydning. Ikke kun fordi, at kunderne nu har fået en økonomisk erstatning, men mere fordi, at den kan være et budskab til resten af pensionsbranchen.

- Det sender et signal til pensionsselskaberne om, at de skal være påpasselige, når de skriver til deres kunder. Det må ikke fremstå som personlig rådgivning, når det ikke er det, og de må ikke gemme vigtige informationer langt inde i dokumentet, siger Christina Toftegaard Nielsen og fortsætter.

- De fleste opfatter pension som svært. Vi har svært ved at vurdere, hvilke ordninger der er bedst for os. Derfor er man afhængig af pensionsselskabernes rådgivning og skal kunne stole på deres ekspertise, siger hun.

via Listen To News