Syg veteran flået af advokat: Dømt for grov overpris

Advokatnævnet har idømt advokat Shapol Nejad Enggaard en bøde på 20.000 kroner og tvunget hende til at tilbagebetale en markant del af sit salær i en arbejdsskadesag om en krigsveteran.
Det var i strid med god advokatskik, da en nordjysk advokat tog 289.050 kroner for at føre en psykisk sygs erstatningssag, mener Advokatrådet.
Det var i strid med god advokatskik, da en nordjysk advokat tog 289.050 kroner for at føre en psykisk sygs erstatningssag, mener Advokatrådet. Foto: Iris/Scanpix

En nordjysk advokat er dømt til at tilbagebetale 189.050 kroner af det salær, hun krævede for at hjælpe en psykisk syg krigsveteran. Det skriver Nordjyske.

Dommen kommer fra Advokatnævnet, der desuden har idømt advokaten Shapol Nejad Enggaard fra firmaet Storm Advokatfirma en bøde på 20.000 kroner for grov overfakturering og overtrædelse af god advokatskik.

I alt lød salæret på 289.050 kroner. Men ifølge Advokatnævnet burde der nærmere være tale om et salær på 100.000 kroner for den opgave.

Advokaten repræsenterede en psykisk syg dansk veteran, som har været udsendt til det tidligere Jugoslavien, men som siden 2001 har været førtidspensionist med en psykiatrisk diagnose.

I efteråret 2013 henvendte veteranen sig til advokaten for at få hendes hjælp. Han ville have økonomisk kompensation for de psykiske skader, som oplevelserne har givet ham, skriver Nordjyske.

Sagen var succesfuld for veteranen. I januar 2016 fik han tilkendt en ganske betydelig godtgørelse og erstatning for tabt erhvervsevne.

Til gengæld kom regningen fra advokaten bag på ham.

Regningen på de 289.050 kroner fik veteranens far til at klage over salærets størrelse til Advokatnævnet, som er advokaternes kollegiale domstol, og som behandler klager over advokaters adfærd.

- Jeg syntes simpelthen, at det var for groft. Storm Advokatfirma reklamerede for, hvor billige og effektive de er i denne slags sager, og så ender det med så stor en regning i noget, der skulle være en ekspeditionssag, siger veteranens far, der er anonym, i dag til Nordjyske.

Millionerstatning

Og den klage har faderen altså fået ret i.

"Sagen, som forekommer ukompliceret, bør for en stor del have haft ekspeditionsmæssig karakter", konstaterer nævnet.

Det mener, advokaten har fastsat sit salær som en andel af den samlede erstatning og ikke ud fra den tid, hun har brugt på sagen.

Men den regnemetode er ikke tilladt i Danmark i den slags sager, og derfor falder nævnets dom.

Advokatfirmaets presse-og kommunikationsansvarlige, Lars Lyngdahl, siger til Nordjyske:

- Vi må konstatere, at vi ikke har været præcise nok til at fakturere tidsforbruget i denne sag. Og derfor har man vurderet, at vi har faktureret for meget. Det tager vi selvfølgelig til efterretning, siger Lars Lyngdahl.

I november 2015 udbetaler Forsvaret en godtgørelse på 1.088.250 kr. til veteranen, og i januar 2016 udbetaler Arbejdsmarkedets Erhvervssikring en erstatning på 1.878.434 kr. og en løbende månedlig udbetaling på 9.174. kr. for tab af erhvervsevne, ifølge Nordjyske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.