Administration 

Hanne og Marianne har knoklet i 42 år: "Vi har papir på, at vi er slidt ned"

- Nogle gange ligger jeg i sengen om natten inden en vagt, og tænker over, hvordan det hele skal gå. Man håber bare, at kroppen kan holde til endnu en dag, siger rengøringsassistent Marianne Hegelund, der frygter at blive slidt ned, inden hun kan gå på pension. (Foto: Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset )

Et helt liv som rengøringsassistenter har slidt Hanne Pedersen og Marianne Hegelund ned. De kæmper for at holde frem til pensionsalderen og opfordrer politikerne til at indføre bedre ordninger for nedslidte danskere.

- Egentlig skulle det bare have været et sommerferiejob. Men så blev vi hængende!

Sådan lyder det fra 62-årige Hanne Pedersen og Marianne Hegelund på 60 år om de mange år, hvor de begge har arbejdet som rengøringsassistenter på Nordjyllands Regionshospital i Frederikshavn. 

Marianne Hegelund har været 42 år på hospitalet til sommer, mens Hanne Pedersen på grund af en afstikker til fiskeindustrien og hotelbranchen, "kun" kan kalde sig 30 års jubilar.

De er begge glade for jobbet. Men det har også sat dybe spor i både krop og psyke hos de to nordjyske kvinder. 

Hanne Pedersen er blevet opereret i den højre hånd, og har fået udskiftet et led i den venstre tommelfinger på grund af slid. 

For Marianne Hegelund har nedslidningen ramt andre steder. Hun får jævnligt lagt blokader for at klare smerterne fra alvorlig slidgigt i ryg og skuldre. 

Et langt arbejdsliv har givet de to kolleger skavanker, som er flittigt noteret i deres lægejournaler.

- Vi har jo papir på, at vi er slidt ned. Og jeg håber da, at vi kan holde frem til pensionen. Men det er det lange, seje træk, vi er i gang med nu, siger Marianne Hegelund. 

Udover de skavanker, som lægerne har prøvet at fjerne med skalpel eller sprøjter, døjer de begge med stærke smerter i kroppen, når arbejdsdagen er slut. 

Dem holder de i skak med daglige doser af håndkøbsmedicin som Panodil og Ipren.

Marianne Hegelund har arbejdet som rengøringsassistent på hospitalet i Frederikshavn de sidste 42 år. Hun er glad for jobbet, men frygter nedslidning. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset
 

Ligger langs 

Dagen på hospitalet begynder ofte klokken seks om morgenen, hvor der skal gøres rent på patienternes stuer og vaskes op efter aftensmaden dagen inden. 

Når det er gjort, skal rengøringsassistenterne lave morgenmad til hospitalets patienter, inden den igen står på rengøring af medicinrum og kontorer, før klokken ringer fyraften. 

Lige for øjeblikket er der særligt travlt, fordi den afdeling, som Hanne Pedersen og Marianne Hegelund arbejder på, er fyldt med patienter, der er ved at komme til hægterne efter alvorlige blodpropper og hjerneblødninger. 

- Vi ligger langs for at nå det hele. Det gør vi. Og ofte lykkes det hele kun med en hjælpende hånd fra en god kollega, siger Hanne Pedersen.   

Det høje arbejdstempo, tunge løft og akavede arbejdsstillinger er alt sammen medvirkende til, at nedslidningen stille, men sikkert, bliver en mærkbar del af arbejdsdagen på hospitalet. 

- Vi laver de samme bevægelser igen og igen. Når man 20 gange har bukket sig for at tørre støv af bag en seng eller vredet kluden op ude i køkkenet, så brokker kroppen sig, siger Marianne Hegelund. 

- Og når tingene skal gå stærkt, lader man måske også være med at løfte på den helt rigtige måde, fordi det sparer et minut eller to. Men så mærker man jaget i ryggen og tænker "hold op, hvor var det dumt", uddyber Hanne Pedersen. 

Rengøringsassistent Hanne Pedersen i gang med dagens gulvvask. De lange dage med hårdt fysisk arbejde slider på kroppen. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Det er synd

Både Hanne Pedersen og Marianne Hegelund beskriver, hvordan det hårde slid skaber bekymringer, der bid for bid spiser af arbejdsglæden.

Derfor er den erfarne duo er også enige om, at politikernes plan om gradvist at hæve pensionsalderen for alle danskere er en dårlig idé. 

- Jeg synes, det er synd. Vi har kolleger, der er meget yngre end os, og som allerede er ved at være nedslidte, og de kommer jo i klemme i det her system, siger Marianne Hegelund. 

Hun skal selv arbejde fire år mere, før hun kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og gå på efterløn. 

- Nogle gange ligger man i sengen natten inden en vagt og tænker over, hvordan det hele skal gå. Man håber bare, at kroppen kan holde til endnu en dag. For det skal den, siger Marianne Hegelund. 

Det nikker hendes kollega Hanne Pedersen genkendende til. 

- Det fylder rigtig meget, nu hvor man er blevet ældre. Jeg tænker meget på, at der helst skal være nogle kræfter tilbage i kroppen, så man ikke bare skal ud og sidde i en rullestol, når man går på pension, uddyber Hanne Pedersen. 

Ingen nem løsning

Lige nu kører pensionsdebatten på fuldt blus, og både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er kommet med forslag om at lade danskere, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, gå på pension, når de har arbejdet et vist antal år. 

Begge partier har nævnt et sted mellem 40 og 45 år i job som en mulig grænse for, hvornår man kan forlade arbejdsmarkedet.

Ingen af de to partier er dog indtil videre kommet med et præcist antal. 

Det forslag får en forsigtig tommel op fra Hanne Pedersen og Marianne Hegelund, som dog ikke tror, at der findes en nem løsning, når det kommer til at lave forskellig pension. 

 - Men jeg synes, at vi der har knoklet, siden vi var 18, skal have lov til at gå fra, før vi bliver fuldstændigt nedslidt, siger Marianne Hegelund. 

- Man bliver nødt til at se på, hvad folk har lavet. For mange af dem, der har en lang uddannelse, kommer jo først ud på arbejdsmarkedet sidst i 20'erne, og de har nok nemmere ved at holde længere end sådan nogle som os, siger Hanne Pedersen.

Artiklen fortsætter under boksen

Én ting er de to dog helt sikre på. Politikerne skal skynde sig at lave ordninger, så nedslidte danskere lettere kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. 

- I dag skal du igennem et nåleøje for at få førtidspension, og det er bare ikke i orden, siger Hanne Pedersen.  

- To af vores kolleger er blevet fyret, fordi deres ryg var for dårlig til, at de kunne fortsætte, og de skal nu hutle sig frem til pensionsalderen. Det viser jo, at der er noget dybt forkert ved den måde, som systemet er på i dag, siger Marianne Hegelund. 

Rigtig glade

De to rengøringsassistenter har også en anden besked til politikerne på Christiansborg, hvis de vil undgå, at flere bliver fysisk og psykisk nedslidte i fremtiden:

Stop nedskæringerne i sundhedsvæsnet og giv os nogle flere kolleger. 

- Vi er rigtig glade for vores job. Men det stresser, når man hele tiden får lagt en opgave mere på, eller man står alene på en 12 timers vagt i weekenden, fordi der ikke er råd til at kalde afløsere ind, siger Hanne Pedersen. 

Hun har selv været sygemeldt med stress to gange, og hun frygter, at hendes kolleger skal løbe endnu stærkere i fremtiden. 

- Jeg tror ikke på, at det bliver bedre, desværre. Det er jo ikke rigtig den vej, pilen peger. Men politikerne bliver nødt til at gøre noget, for folk bliver kørt ned, som tingene er i dag, siger Hanne Pedersen. 

De to kvinder glæder sig dog over, at de er sluppet for alvorlige arbejdsskader, som ellers har ramt mange af deres kolleger. 

Bortset fra et uheld til en sommerfest på afdelingen. 

- Jeg skulle hente en fyldt ølkasse ned fra en hylde, og så tabte jeg den direkte ned over storetåen. Nøj, hvor gjorde det ondt, og så tænker man "åh, dit kæmpe fjols", griner Hanne Pedersen. 

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas