OK18 Frustreret topforhandler til Forligsmanden: Skal vi aflyse operationer eller ej?
Regionernes topforhandler Anders Kühnau. Foto: Region Midt/Pressefoto
Danske Regioner ønsker Forligsmandens svar på, om overenskomstforhandlingerne styrer mod forlig eller konflikt. Patienter skal have besked på, om deres operationer er aflyst, siger regionernes topforhandler.

Danske Regioner ønsker en tilkendegivelse fra forligsmand Mette Christensen af, om overenskomstforhandlingerne styrer mod forlig eller konflikt.

Regionerne, der er arbejdsgivere for de ansatte i sundhedsvæsenet, har brug for meldingen, fordi tusindvis af patienter skal have besked på, om deres planlagte operationer og undersøgelser er aflyst i tilfælde af konflikt.

Regionernes topforhandler, formanden for region Midtjylland, Anders Kühnau, lægger ikke skjul på sit ønske om en snarlig afklaring:

-Det er klart, at vi har en oplagt interesse i relativt snart at få en tilkendegivelse af, hvor det bærer henad. Skal vi udsætte operationer eller ej? Det skal vi give patienterne besked om, siger Anders Kühnau til Avisen.dk.

Meldingen kommer dagen før, at regionerne er indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen. Mandag forhandler kommunerne, og onsdag er parterne på statens område sat stævne hos Mette Christensen på Sankt Annæ Plads i det indre København.

De faglige organisationer har varslet strejke, der kan være en realitet den 4. april. Arbejdsgivernes lockout kan træde i kraft den 10. april. 

- Vi skal så tidligt som muligt have besked om, hvor det bærer henad. Der er ikke så længe til 4. april, siger Anders Kühnau, der forventer at drøfte spørgsmålet med Forligsmanden onsdag. 

Der kom aldrig rigtig gang i forhandlingerne for læger, sygeplejersker, sosu'er og de øvrige ansatte i landets fem regioner, før sammenbruddet var en realitet den 26. februar. Sammenbruddet var ventet, efter at også forhandlingerne for de statsansatte og de kommunalt ansatte var kuldsejlet.

Anders Kühnau ser i dag tilbage på et frustrerende forløb præget af en række aflyste møder. Først måtte regionerne vente på grund af fagbevægelsens musketéred, der gik ud på, at forhandlinger om lærernes arbejdstid skulle køre, før andre forhandlinger kunne gå i gang. 

Dernæst måtte regionerne se til, mens forhandlerne på staten og kommunernes område forsøgte at nå i mål. 

-Det har ikke været tilfredsstillende forløb. Og da vi så endelig sad ved bordet, var det, som om det var besluttet på forhånd, at det hele skulle bryde sammen. Vi kunne faktisk læse, at Socialpædagogernes Landsforbund havde meldt nyheden om sammenbruddet ud, mens vi sad ved bordet. Det er frustrerende, at det har været en kamp bare at få lov til at forhandle. Og det er ikke hensigtsmæssigt, for vi har meget at tale om, siger Anders Kühnau.

Forud for mandagens forhandlinger i Forligsinstitutionen antydede formanden for FOA, Dennis Kristensen, at en mulig løsning kunne være en aftale om at sikre de offentligt ansatte samme lønudvikling som de privatansatte.

Med visheden om at få samme lønudvikling som de privatansatte - og ikke kun 80 procent som den gældende reguleringsordning sikrer - ville de offentligt ansatte ifølge FOAs formand kunne slække på de aktuelle lønkrav.

I regionerne er Anders Kühnau åben for forhandling:

- Vores udgangspunkt er stadig den reguleringsordning, vi kender, men hvis organisationerne kommer med et konkret udspil, så kigger vi på det. Der er andet i spil end den overordnede ramme, som der er meget fokus på. Det gælder reguleringsordningen og spørgsmålet om, hvornår lønstigningerne skal træde i kraft, siger Anders Kühnau. 

70.000 offentligt ansatte er udtaget til strejke. Arbejdsgivernes lockout vil omfatte 440.000 lønmodtagere. Forligsmanden har mulighed for at udsætte konflikten i to gange 14 dage.