FOA-Dennis rystet over plejevirksomhed: Har aldrig prøvet noget lignende
Dennis Kristensen undrer sig over Ekkofondens opførsel, som han kalder højest usædvanlig. Virksomheden vil ikke engang tale med FOA, men har blankt afvist at tegne overenskomst. Foto: Scanpix/Arkiv
Hvad foregår der egentligt i den virksomhed? spørger Dennis Kristensen.

Tryghed, ansvar og respekt.

Det er blandt de værdier, som virksomheden Ekkofonden, der blandt driver en række opholdssteder for handicappede og psykisk syge, bryster sig med.

Derfor undrer det Dennis Kristensen, som er formand for fagforbundet FOA, at virksomheden pure afviser at tegne overenskomst for sine ansatte.

- Når man ser på, hvordan virksomheden præsenterer sig selv og sine værdier, så er det lidt overraskende, siger han til Avisen.dk.

Torsdag eftermiddag varslede FOA konflikt mod virksomheden.

"Hvad foregår der egentligt?" 

FOA har gennem noget tid forsøgt at tegne overenskomst med Ekkofonden, som er en relativt stor virksomhed med bosteder i Nordjylland og på Sjælland, samt såkaldte enkeltmandsprojekter over hele landet. FOA skønner ud fra Ekkofondens egne oplysninger, at virksomheden har mindst 100 ansatte, blandt andet pædagogmedhjælpere, social- og sundhedsarbejdere og andre plejeansatte, som FOA normalt organiserer.

Men Ekkofonden har afvist overhovedet at tale med FOA, fortæller Dennis Kristensen.

- De har ikke villet snakke med os, og nu har de meddelt os, at vi ikke skal henvende os igen. Normalt kan det godt tage noget tid at forhandle den første overenskomst på plads med en virksomhed, og det kræver lidt tålmodighed. Men det forudsætter jo, at parterne taler sammen, siger han, og fortsætter:

- Jeg mindes ikke at have oplevet før, at en virksomhed helt har afvist overhovedet at tale med os. Det ligger lidt uden for den normale adfærd. Så kan jeg ikke lade være med at tænke, hvad foregår der egentligt i den virksomhed?

Skatteyderne betaler 

Det gør heller ikke sagen bedre, at Ekkofonden får penge fra det offentlige, mener Dennis Kristensen.

- Når en virksomhed lever af, at skatteyderne betaler, bør den da i endnu højere grad være indstillet på at følge de spilleregler, der er på det danske arbejdsmarked, siger han.

FOA håber, at parterne kan finde en løsning. Men sker det ikke, træder konflikten i kraft den 1. maj, hvilket betyder strejke og blokade mod Ekkofonden.

Derudover vil FOA bede hovedorganisationen LO om at varsle sympatikonflikt mod virksomheden.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra Ekkofonden.