Flise-skat kan hjælpe gadeprostituerede
Betal din skat, hver gang du går på arbejde. Sådan gør de gadeprostituerede i Bonn. Foto: Wikimedia/Leonid Dzhepko
Prostitumeter på gaden er en god idé, mener sexarbejdernes interesseorganisation. Politikerne afviser.

Når en prostitueret går på gaden i den tyske by Bonn, køber hun først en P-billet i en særlig P-automat. Billetten giver hende ret til at trække på gaden fra klokken 16.15 til 6 om morgenen.

Umiddelbart lyder det som en ganske enkel model, og Sexarbejdernes Interesseorganisation (SiO) er også positive over for den tyske model.

"Vi ønsker absolut ikke at pålægge sexarbejderne større udgifter, men hvis vi kan give dem en større retssikkerhed, så kan det være en god idé," siger SiO's talskvinde Susanne Møller til Newspaq.

Ifølge hende bliver de gadeprostituerede i dag opkrævet store beløb i flisepenge af alfonser og andre, der har magt på gaden. Samtidig risikerer kvinderne bøder fra politiet, hvis de opholder sig ulovligt på gaden.

"Lige nu er deres største problem faktisk politiet, som en gang imellem laver en runde og smider dem hjem, som ikke har orden i papirerne, eller giver dem bøder," siger Susanne Møller.

"Hvis den slags kan blive stoppet med sådan en parkometerafgift, kan man hjælpe med at gå ind og bekæmpe dem, der kræver flisepenge. Hvis retstilstanden på den måde bliver klar for alle, så kunne det være en god idé. At man ved, man har ret til at stå der, fordi man har betalt P-billetten," siger hun.

Hun påpeger desuden, at de P-vagter, der skal tjekke, om kvinderne har trukket gyldig p-billet, samtidig kan fungere som en slags sikkerhedsvagter og stå for socialt opsøgende arbejde i forhold til de prostituerede, der har behov for hjælp.

I Bonn er modellen indført for at få de prostituerede til at betale skat. P-billetten koster seks euro, og politikerne regner med at få 300.000 euro ind om året. Og selvom Susanne Møller advarer mod, at det kun skal handle om at kradse penge ind, så kan hun godt se en fordel i at lade kvinderne betale en skatteafgift direkte i en P-automat.

"Stort set alle sexarbejdere på gaden er immigranter, og det er altså ikke nemt for dem at betale skat. Mange vil faktisk gerne betale skat, ikke fordi de er bedre end alle os andre, men fordi de ikke ønsker at blive chikaneret af skat og politiet," siger Susanne Møller.

Politikerne på Christiansborg afviser umiddelbart den tyske model. Det er en dårlig idé, som vi slet ikke kan bruge i Danmark, lyder det samstemmende fra ligestillingsordførerne Ellen Trane Nørby (V), Manu Sareen (R) og Pernille Vigsø Bagge (SF).

"Jeg synes, det er vanvittigt, hvis kommunekassen eller statskassen skal til at tjene på gadeprostituterede, som vi ved, er udsat for rigtig mange skadevirkninger og farer i forvejen. Det lyder meget utiltalende, og jeg håber aldrig nogensinde, at det bliver virkelighed i Danmark," siger Pernille Vigsø Bagge.

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsten, er mere åben over for modellen, men vil endnu ikke lægge sig fast på, om hun er for eller imod.

"Jeg vil først se, hvilke erfaringer de gør sig i Bonn, og også høre, hvordan de prostituerede oplever det," siger Pia Adelsten til Newspaq.

Ifølge Susanne Møller er det forventeligt, at politikerne på forhånd afviser ideen, fordi "de er afvisende over for alt, hvad der kan lovliggøre sexarbejde," men Pernille Vigsø Bagge fra SF køber ikke argumenterne fra Sexarbejdernes Interesseorganisation.

"Sexarbejdernes Interesseorganisation udtaler sig på vegne af en meget lille gruppe, og jeg kan ikke forstå, at man kan tro, at det at kræve penge af gadeprostituerede kan få dem til at komme ud af prostitution. Jeg tror, det vil føre til endnu mere prostitution, og det er jeg talsmand for at forhindre," siger hun.