Opsang til klynkende forældre: "Skru ned for Facebook"

Arbejdsliv
Hvis man skruer ned for Facebook og andre medier, så er der tid til familien, siger Bo Bresson. (Foto: Foto: Scanpix arkiv)
Mange børnefamilier har meget mere tid end de selv tror, mener foredragsholder og familie-strateg.

Skru ned for Facebook og TV-forbruget og skru i stedet op for samværet med familien.

Sådan lyder det enkle budskab fra familiestrateg og foredragsholder Bo Bresson til børnefamilier, som klager over, at det er svært at få familieliv og arbejdsliv til at passe sammen.

For ofte er det slet ikke arbejdet, der tager tid fra samværet med børnene og partneren, siger han. 

- Danskerne bruger mere tid på elektroniske medier, end vi gør på arbejdet. Så hvis man skruer ned for Facebook og andre medier, så er der tid til familien. Så har man overskud til udvikling, samværd og sjov og ballade, siger han til Avisen.dk. 

Overser årsagen

Udmeldingen kommer, efter Rockwool Fonden mandag har offentliggjort et studie, der viser, at danske børnefamilier slet ikke er så pressede, som flere har givet udtryk for i debatindlæg og kronikker i den seneste tid.

I undersøgelsen svarer godt tre fjerdedele af de adspurgte nemlig, at de er tilfredse med deres arbejdstid, mens den sidste fjerdedel ønsker sig enten færre eller flere arbejdstimer. 

Og det er en konklusion, som giver stof til eftertanke, mener Bo Bresson.

- Vi har en fejlagtig opfattelse af, hvad det er for et problem, vi står overfor. Mange tror, at de arbejder mere end de i virkeligheden gør. Så overser man, at grunden til, man egentlig er presset i familielivet, er, at man bruger sin tid forkert, siger han. 

Klynker

Når Bo Bresson vejleder familier, beder han dem altid registrere, hvor meget tid de bruger på Facebook og tv. Det er en øjenåbner for de fleste, siger han.   

- Jeg har ikke mødt nogen familie endnu, der ikke bruger for meget tid på elektroniske medier, så jeg vil gerne vove den påstand, at det er et generelt problem, siger han. 

Inden man begynder at klage over, der ikke er nok tid til familien, bør man altså se indad og overveje, hvordan man selv kan prioritere sin tid og skrue op for samværet med børn og partner, mener han.  

Er det i virkeligheden bare klynk, når børneforældre klager over, at der ikke er tid nok til familien?

- I hvert fald i den forstand, at vi lever i et af de lande i verden, hvor man har de bedst mulige betingelser for at skabe et godt familieliv. Og hvis man så begynder at udtrykke, at det ikke kan lade sig gøre, ja, så vil jeg vove den påstand, at det er klynk.

Familien er ikke sur pligt

Et andet og vigtigt problem ifølge Bo Bresson, er, at familielivet ofte bliver omtalt som en byrde. 

- Når man taler om familien, taler man ofte om slæbet og de sure pligter. Det er klart, at hvis man har det negative billede, så bliver det svært at bruge energi, tid og kræfter på at engagere sig i det.

Derfor bliver man nødt til at vende billedet til, at familielivet er spændende og givende, siger Bo Bresson. 

Opvask er også familietid

Ud over simplelthen at prioritere sin tid bedre og skrue ned for de elektroniske medier, er det en stor fejl, at mange forældre ser huslige opgaver som adskilt fra samværd med børnene, mener Bo Bresson.

I stedet bør man være sammen med børnene om at lave mad og gøre rent, siger han. 

- På den måde kan man skabe noget god familietid. Det er en en helt anden tilgang til opvask, støvsugning og tøjvask end at kalde det sure pligter, siger han.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften