VELSIGNET I KRIG

Ekspert: Soldater minder om korstogsriddere

Fotografier af danske soldater på knæ for Gud får forsker til at sammenligne dem med danske kortstogsriddere, der i Middelalderen deltog i den katolske paves hellige krig mod islam.
Fotoet af soldater-velsignelsen her er fra 2010, men udtrykket stammer fra Middelalderen. Dengang kombinerede flere danske soldater deres katolske pilgrimsfærd med et krigstogt. Målet med pavens hellige krig var at fordrive muslimer på jihad.
Fotoet af soldater-velsignelsen her er fra 2010, men udtrykket stammer fra Middelalderen. Dengang kombinerede flere danske soldater deres katolske pilgrimsfærd med et krigstogt. Målet med pavens hellige krig var at fordrive muslimer på jihad. PRIVATFOTO

Feltpræsters velsignelser af danske kampsoldater i Afghanistan får nu en forsker i  Middelalderens krige til at trække paralleller mellem nutidens soldater og fortidens korstogsriddere.

Læs: Danske soldater velsignes lige før kamp

Dengang velsignede biskopper korstogsriddere før kamp. Sommetider red de kristne soldater helt ind i kirkerne for at få Guds beskyttelse af både hest, våben og sig selv.

"Man kan tolke udtrykket i feltpræsternes moderne velsignelser sådan, at de skal give mod og styrke til dem, der skal kæmpe mod de onde eller den onde selv; altså de danske soldater," siger Kurt Villads Jensen, der er historiker ved Syddansk Universitet.

Han er ekspert i dansk deltagelse i de kristne korstog i perioden 1100-1300. Desuden har han indsigt i Middelalderens krige.

Lover soldater krigslykke

Kurt Villads Jensen har nærstuderet en video og en række fotografier af feltpræsters velsignelse af danske kamptropper i Afghanistan.

"I gamle dage troede korstogsridderne, at biskoppernes velsignelse gav dem krigslykke. Man kan forestille sig, at nutidens danske soldater får den samme følelse, når feltpræsten gør korsets tegn," lyder det fra forskeren.

Se selv fotografierne her

Forskeren fra Syddansk Universitet baserer sin sammenligning mellem nutidens soldater og datidens korstogsriddere på beretninger fra middelalderen.

Kurt Villads Jensen mener, at feltpræsterne og officererne i Afghanistan - ved at acceptere, at soldaterne falder på knæ under fælles-velsignelserne - gør sig skyldige i at blande kristendom og krig sammen, fordi velsignelserne tidsmæssigt ligger lige før ildkamp mod Taliban.

"At danske feltpræster velsigner kampklædte og ikke mindst tungt bevæbnede soldater, før de skal på patrulje, hvor der sommetider vil være følinger med Taliban, er helt skævt set i en Luthersk og dermed folkekirkelig sammenhæng," siger han og forsætter:

"Luther gjorde jo netop op med middelalderens korstogstanke. Man kan velsigne krigerne, som almindelige kristne mennesker, men man kan ikke velsigne våbnene, man kan ikke velsigne krigen, mente Luther."

Direkte til himmels

Avisen.dk har også vist major Kjeld Hald Galster, der forsker ved Forsvarsakademiets Center for Militær-historie, video og foto fra soldater-velsignelsen.

"Militær-historisk kan man tegne en linje fra velsignelserne af de danske soldater i Afghanistan i dag til de velsignelser, som romersk-katolske præster gav britiske soldater under Første Verdenskrig," siger majoren og forsætter:

"I en selvbiografi af en walisisk kaptajn skriver forfatteren, Robert Graves, at en britisk præst havde givet sine mænd en velsignelse og fortalt dem, at hvis de døde i kamp for den gode sag, så ville de stige direkte til himmels eller i det mindste få mange års rabat i Skærsilden."

Se selv videoen her

Kjeld Hald Galster mener også, at det er vigtigt at huske på, at det ser ud til, at nutidens soldater frivilligt knæler for feltpræsten, der under velsignelsen fungerer som Guds forlængede arm.

Blandt de danske soldater har der historisk set været en tradition for, at kirkegang er frivillig. Det samme lader til at gøre sig gældende ved velsignelser og gudstjenester i Afghanistan, fortæller forskeren.

"I Storbritannien har det derimod været sådan, at soldaterne var tvunget til at gå kirke-parade hver søndag. Befalingsmændene marcherede simpelthen fodfolket helt ind i kirkerne, men det har ændret sig med tiden," siger Kjeld Hald Galster fra Center for Militær-historie.

Inspiration fra Hollywood

På Syddansk Universitet mener korstogs-ekspert Kurt Villads Jensen, at det kan være film om den svenske tempelridder Arn, der har inspireret soldaterne til at falde på knæ for Gud og feltpræsten.

"Efter at tempelridderne havde myrdet løs, faldt de på knæ og lagde hovedet på deres sværd for at takke Gud. Det samme gør Arn og den amerikanske skuespiller, Orlando Bloom, i Hollywood-filmen Kingdom of Heaven. Og det kan være fra især de to film, at soldaterne har hentet deres inspiration," slutter han.

Soldater velsignes før ildkamp
  • Feltpræster velsigner danske soldater før ildkamp mod Taliban i Afghanistan.
  • Kritikere mener, at feltpræsterne med velsignelsen laver et farligt mix af krig og kristendom.
  • Velsignelserne splitter både Folkekirken og Forsvaret.

Få hele historien her

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.