Ekspert: Fagbevægelsen opgiver restaurationer

Pressede restauratører vil ikke have fagbevægelsen indenfor. Derfor arbejder 60-65 procent i branchen uden en overenskomst.
Om få år vil kokke og andre ansatte i restaurationsbranchen arbejde helt uden overenskomst.
Om få år vil kokke og andre ansatte i restaurationsbranchen arbejde helt uden overenskomst. Foto: Colourbox

Restaurationsbranchen er præget af en "det vilde vesten"-stemning, hvor der mangler de traditionelle, ordnede forhold, som er en selvfølge andre steder.

Det er ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet grunden til, at hele 60-65 procent af arbejdsstyrken i restaurationsbranchen, efter 3F's vurdering, ikke er omfattet en overenskomst.

- Stor udskiftning i personalet, mange små virksomheder og dårlig omsætning gør, at restauratører ikke er særlig interesserede i at arbejde efter overenskomster og bestemte regler. Derfor har fagbevægelsen svært ved at etablere faste relationer i branchen, siger han.

Og skal man tro forudsigelsen fra 3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, ser fremtiden kun endnu mere dyster ud for fagbevægelsen. Han vurderer, at overenskomstsystemet meget vel kan være brudt helt sammen i restaurationsbranchen om bare et par år.

- Spørgsmålet er simpelthen, om hele overenskomstsystemet inden for hotel og restauration er faldet sammen om et år eller to, sagde Skov Christensen til avisen.dk i sidste uge.

Den pessimistiske udmelding tolker Flemming Ibsen som en falliterklæring:

- Det tyder i virkeligheden på, at fagbevægelsen selv er i gang med at opgive hele branchen. Og hvis det er synspunktet, hvad skal man så køre en konflikt i Vejle for, hvis man på forhånd har opgivet hele branchen?, spørger han.

Der findes ifølge Danmarks Statistik 13.000 hoteller og restaurationer i Danmark. Kun 2400 af dem har en overenskomst gennem 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.