Desperate unge arbejder gratis

Fem millioner unge europæere står uden arbejde. Det får dem til at kaste sig over gratis arbejde eller acceptere underbetaling.
Mange unge arbejder gratis for at få en fod inden for på arbejdsmarkedet
Mange unge arbejder gratis for at få en fod inden for på arbejdsmarkedet Foto: Colourbox

Gratis arbejde eller underbetaling er hverdagen for mange europæiske unge. Den store ungdomsarbejdsløshed tvinger dem nemlig til at vælge den vej for at få en plads på arbejdsmarkedet.

Fem millioner unge europæere under 25 år står i dag uden job, og det får dem til at tage ulønnede eller underbetalte praktikantstillinger i håb om at få en fod inden for på jobmarkedet. Eksperter advarer nu mod, at det kan underminere arbejdsmarkedsmodellen i Europa.

"De unge er parat til hvad som helst. De underbyder jobbene for i det hele taget at have noget at lave og få et job, når en praktikperiode er færdig. Praktikforløbene er fuldstændig uregulerede, og de unge har ingen rettigheder eller sikkerhed for noget som helst," siger Henning Jørgensen, professor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, til Politiken.

Situationen er værst i Sydeuropa, men også i Tyskland er der en stigning i de ulønnede job. En undersøgelse fra LO's ugebrev A4 peger på, at problemet også er i stigning herhjemme, og blandt andet de danske ministerier benytter sig af ulønnede praktikanter. Eksempelvis søgte Udenrigsministeriet i starten af året 25 praktikanter til et 11-måneders ulønnet praktikophold til at hjælpe til ved EU-formandskabet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.