Deltidstvang splitter fagbevægelsen
Ifølge Dansk Sygeplejeråd vælger mange sygeplejersker deltid, fordi de ellers ikke kan få arbejde og familieliv til at hænge sammen. Foto: Colourbox.dk
Mens de offentligt ansatte i 3F gerne vil tvinges på fuld tid, tror Dansk Sygeplejeråd ikke på tvang.

Sygeplejersker, hjemmehjælpere og andre deltidsansatte skal kunne tvinges til at arbejde i en fuldtidsstilling.

Det foreslår LO's formand, Harald Børsting, ifølge DR Nyheder. Han ser det som et problem, at 44 procent af de kommunalt ansatte er på deltid.

Men så skal der laves om på forholdene hjemme i familierne, så mændene tager en større del af husarbejdet og f.eks. har bedre mulighed for barsel, siger sygeplejerskernes formand Grete Christensen.

"Når der er så mange deltidsansatte i den offentlige sektor, hænger det sammen med, at der er mange kvinder ansat. Derfor tror jeg ikke på tvang. Det handler i stedet om ligestilling og om, at mange kvinder har en større andel af arbejdet i hjemmet," siger hun.

Dansk Sygeplejeråd vil i stedet have analyseret, hvorfor så mange kvinder er på deltid.

"Jeg er helt enig i, at vi svækker nogle professioner, hvis det bliver til, at det udelukkende er et deltidsområde. Derfor er jeg glad for, at vi nu sammen med Danske regioner og KL skal have analyseret, hvorfor er der blevet så høj grad af deltidskultur i den offentlige sektor," siger Grete Christensen.

Harald Børstings forslag om at tvinge deltidsansatte på fuld tid er et af flere tiltag, der skal skaffe 15 milliarder kroner til S og SF's økonomiske plan 'Fair Løsning'.

Blandt de offentligt ansatte i fagforbundet 3F er man mere positiv over for at tvinge deltidsansatte på fuld tid.

"Der er rigtig mange, der gerne vil have flere timer. Vi ser eksempler på folk, der har to til tre job for at få stykket et fuldtidsansættelse sammen," siger Ellen K. Lykkegaard, formand for den offentlige gruppe i 3F.

Desuden påpeger hun, at arbejdergivere allerede i dag kan tvinge en medarbejder både op i tid og ned i tid.

"Så den risiko lever man jo allerede med i dag," siger Ellen K. Lykkegaard.

I hovedforbundet FTF ryster man på hovedet af LO's bossens forslag.

"Jeg er dybt uenig med Harald Børsting, deltidstvang er helt ude af trit med et modernet arbejdsliv. Naturligvis skal der være fuldtidsstillinger til alle de, der ønsker, så der skal oprettes mange flere fuldtidsstillinger end der er i dag, men at tvinge ansatte på fuld tid er helt ude i hampen," siger formand Bente Sorgenfrey.