Danskerne: Au pair er et arbejde
Syv ud af ti danskere opfatter ikke au pair-ordningen som kulturel udveksling. Det er ellers det officielle formål. Foto: colourbox.com
Danskerne er ikke i tvivl. Au pair ordningen, som den fungerer i dag, er ikke kulturel udveksling, men regulært arbejde.

Når en filippinsk au pair gør rent, henter børn og køber ind, er der tale om regulært arbejde og ikke kulturel udveksling.

Det siger syv ud af ti svarpersoner i en Gallup-måling foretaget for fagforbundet FOA.

"Danskerne ved det, FOA ved det, så nu mangler vi bare, at politikerne handler på det," siger Jakob Bang, forbundssekretær i FOA.

Han kalder der befriende, at danskerne kalder "en spade for en spade."

"Au pair er ikke længere kulturel udveksling, men hovedsageligt en udnyttelse af en arbejdskraft, der kommer fra lande, hvor kvinderne ikke har råd til at sige nej til 3000 kroner om måneden plus kost og logi," siger han.

Næste skridt er at tage konsekvensen og betale kvinderne en anstændig løn, mener man i FOA.

"Tænk, hvis man sagde til pædagogmedhjælperne i børnehaverne eller rengøringspersonalet på landets kontorer 'vi anerkender, at I gør et stykke arbejde, men vi vil kun betale jer lommepenge'. Det ville være utænkeligt," siger han.

Cirka 80 procent af de godt 4.500 au pairs, der er i Danmark, kommer fra Filippinerne.

faktaboks

Formålet med et au pair-ophold:

Au pair betyder 'på lige vilkår'. Ideen med et au pair-ophold er, at au pair-personen skal bo hos en værtsfamilie med børn under 18 år 'på lige vilkår' med resten af familiens medlemmer.

Formålet er, at au pair-personen kan forbedre sine sproglige og evt. faglige kundskaber samt udvide sin kulturelle horisont ved at få et bedre kendskab til Danmark.

Som modydelse deltager au pair-personen i de huslige pligter (f.eks rengøring, tøjvask, madlavning, børnepasning) i værtsfamilien i minimum 3 og maksimum 5 timer om dagen, maksimalt 6 dage om ugen.

Au pair-personen skal modtage minimum 3.150 kr. (2012-niveau) i lommepenge pr. måned (brutto) foruden gratis kost og logi hos værtsfamilien.

Kilde: Udlændingeservice