Administration 

Blogger til regeringen: Hvorfor smadre et velfungerende land?

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

Regeringen vil spare milliarder på den offentlige velfærd. Men spørgsmålet er hvorfor.

For det er svært at finde de gode argumenter for at smadre et velfærdssamfund, som store dele af den øvrige verden ser som et forbillede – og som gang på gang placerer sig på top-ti listerne over de lande, som er bedst at drive virksomhed i.

Apple havde læst på lektien, da milliardvirksomheden valgte Viborg som hovedsæde for sit nye kæmpemæssige datacenter. Danmark ligger nemlig i toppen, når internationale spillere skal vurdere, hvor det er attraktivt at placere en virksomhed.

Danmark er et af de mest erhvervsvenlige lande i verden

I 2015 gav Verdensbanken os en tredjeplads blandt samtlige lande i hele verden. Argumenterne var, at det i Danmark er nemt at starte virksomhed, og at den offentlige(!) administration er velfungerende i forhold til byggetilladelser, adgangen til elektricitet, registrering af ejendomme, kredit, skatteopkrævning og handelsrestriktioner.

I 2014 fik vi den fornemme førsteplads på ”The Best Countries For Business”, som hvert år publiceres af Forbes Magazine. Vi levede op til en række generelle kriterier som stærk social stabilitet, lav korruption, god infrastruktur, innovation, gode skattemæssige forhold og lav grad af bureaukrati mm.

Men Forbes begrundede særligt vores placering som verdens bedste med vores fleksible arbejdsmarked samt med det positive i, at danske lønmodtagere har et ”sikkerhedsnet” i form af dagpenge- og kontanthjælpssystemet, samt at ledige er berettiget til kvalificerede uddannelsesprogrammer under deres ledighed. Som Forbes skrev, er disse faktorer til sammen med til at skabe en af de mest produktive arbejdsstyrker i Europa.

Én ting er erhvervsklimaet. Noget andet er, at man verden over skæver til den danske samfundsmodel som løsningen på en række af de problemer, der i stigende gad tynger. Som den amerikanske præsidentkandidat Bernie Sanders sagde i en tv-debat: ”Vi bør se til Danmark, Norge og Sverige, og hvordan de har skabt et samfund til gavn for den arbejdende del af befolkningen.”

Den offentlige sektor kan betale sig

Det kan altså betale sig at investere i velfærd og i en velfungerende offentlig sektor. I hvert fald hvis man altså lytter til ret så kvalificerede internationale eksperter.

Det store spørgsmål er, hvorfor regeringen insisterer på at fortsætte ødelæggelsen af den offentlige sektor. Kommunernes økonomi er allerede lagt ned af massive besparelser i de sidste mange år. Der er samlet set sparet milliarder af kroner gennem stadig dårligere økonomiaftaler, underforbrug og effektiviseringer. Besparelserne har kostet 30.000 offentligt ansatte, og det har ramt børn, unge og gamle rigtig hårdt. Der er langt flere børn per lærer og pædagog. Mange ældre får ikke længere besøg af hjemmeplejen.

Men også vigtige statslige organer er undergravet af besparelser; SKAT har ikke ressourcer til at standse skattesvindel i milliardklassen, og Arbejdsskadestyrelsen må lade syge danskere vente på hjælp i årevis.

De offentligt ansatte lider under dårligt arbejdsmiljø og stress, fordi de med færre hænder skal løse stadig flere opgaver.

Fra væksthus for livsduelighed til opbevaringsinstitutioner

Daginstitutionerne har været en skraldespand for besparelser i kommunerne, fordi der ikke gælder nogle mindstrettigheder for børnene. Det er en stor skade for fremtiden, fordi hele 97 procent af alle 3-5 årige går i dagtilbud.

Siden 2009 er normeringen i daginstitutioner for børn i alderen 0-5 år forringet. Det vil sige, at der er blevet flere børn pr. voksen. Faktisk er antallet af 3-5 årige børn pr. voksen steget med ikke mindre end 11 pct. mellem 2009 og 2014. For børn i 0-2 års alderen er normeringen steget med 9 procent i samme periode.

Det har alvorlige konsekvenser, når børn ikke får den omsorg, kærlighed og det nærvær fra voksne, som de har brug for. Langt den største og bedste påvirkning foregår i 0-5 års alderen. Børn, som går i institutioner med høj kvalitet, klarer sig bedre i livet. Både når man måler på uddannelse, arbejde og sociale færdigheder.

Kvaliteten afhænger ifølge forskningen af hvor gode normeringerne er, og om det faglige personale er godt uddannet. Nedskæringer på daginstitutioner og dagpleje, som følger af udsultningen af kommunernes økonomi siden 2009, har derfor store negative konsekvenser på den lange bane for vores børn og unge. Det kan vi ikke være tjent med.

Hvorfor smadre et velfungerende land 

Velfærdsdanmark er i forvejen spændt til bristepunktet og kan ikke klare flere nedskæringer. Regeringens nye milliard-besparelser, det såkaldte omprioriteringsbidrag, vil betyde fyringer af tusindvis af offentligt ansatte og store forringelser for børn, unge, ældre og udsatte og vil betyde fortsatte forringelser af den offentlige administration – til skade for både borgere og erhvervsliv.

Det stadigt åbne og store spørgsmål er, hvorfor regeringen fremturer med at ville ødelægge Velfærdsdanmark med den elendige undskyldning, at det er ”nødvendighedens politik”. Det er ligger snublende nært at tænke, at det handler om at få indført en minimalstat, hvor vi ikke passer på hinanden, og hvor man kun klarer sig, hvis man er rig, sund og i øvrigt født med en sølvske i munden. Så pyt med, at man smadrer det land, som af andre betragtes som et forbillede.

Det er under ingen omstændigheder ”nødvendighedens politik”, at der købes kampfly for 35 milliarder kroner, eller at topskatten lettes endnu engang.

Det kommunale oprør er i vores optik også et opgør med regeringens definition af nødvendighedens politik, som i årevis har forringet velfærden.

Der er stærke kræfter i gang for at standse omprioriteringsbidraget. Om det kommunale oprør lykkes, vil de kommende måneder vise.

Det er derfor det er mere end afgørende at der bliver organiseret og mobiliseret i landets 98 kommuner til 98 demonstrationer den 12.maj. Hvis vi skal stoppe regeringens ambition om at knække rygraden på velfærdsstaten, så kræver det en folkebevægelse for velfærd, før skaden er sket!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka