Første land i verden: Island gennemtvinger ligeløn

Island vil give bøder til virksomheder, som ikke betaler ligeløn til mænd og kvinder.
Islands nye statsminister, Katrin Jakobsdottir, kan juble over, at Island er verdens mest ligestillede land.
Islands nye statsminister, Katrin Jakobsdottir, kan juble over, at Island er verdens mest ligestillede land. Foto: Jens Nørgaard Larsen/SCANPIX/Arkiv/Scanpix Denmark

Fremover kan islandske virksomheder modtage bøder, hvis de ikke kan fremvise dokumentation på, at ansatte af forskelligt køn modtager lige løn for lige arbejde. Det skriver DR Nyheder.

Desuden skal både offentlige og private virksomheder med over 25 ansatte erhverve sig et certifikat på, at de udbetaler ligeløn til mænd og kvinder.

Der blev besluttet på det islandske Alting sidste år, da en skærpelse af loven om ligeløn blev vedtaget.

Island placerer sig langt bedre end Danmark på ligestillingsliste

Island er i det hele taget et foregangsland, hvad angår ligestilling. De har bl.a. indført kønskvotering på 40 pct. kvinder i bestyrelser i virksomheder med over 50 ansatte. Det har fået World Economic Forum til at placere Island på førstepladsen over verdens mest ligestillede lande.

Til sammenligning ligger Danmark på en 14. plads under de andre nordiske lande; Norge, Sverige og Finland, samt visse lande i Afrika.

Kritik af ny lov

Men det er ikke alle, der er glade for den skærpede lovgivning på området. Loven er blevet kritiseret for at være for bureaukratisk og besværlig. Til det svarer social- og ligestillingsminister Thorsteinn Viglundsson til avisen The Guardian:

- Vi belaster virksomheder hele tiden med revisioner og skatteopgørelser. Forskellen i ligelønnen er desværre en del af det islandske arbejdsmarked, og det er på tide at gribe til radikale metoder, vi har viden og mulighed for at komme forskellene til livs.

Bernie Sanders hylder Island

Den nye lov begejstrer den amerikanske politiker og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders, som hylder Islands initiativ på Twitter.

"Island er lige blevet det første land i verden, hvor det er ulovligt at betale en højere løn til mænd end til kvinder. I USA i 2016 fik en sort kvinde 62,5 cent for hver dollar en hvid mand tjente. For latinoamerikanske kvinder var det 54,4. Det er en vanære."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.