Arbejdsgivere og fagbevægelse advarer: Erhvervsuddannelser risikerer at blive lokale hovsaløsninger

Fagbevægelse og arbejdsgiverorganisation er kritiske overfor undervisningsminister Merete Riisagers forslag om at give mere frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser. Åndssvagt forslag, siger Kim Simonsen. Et vildskud, siger underdirektør Tina Voldby. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Hvis undervisningsminister Merete Riisagers forslag om frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser gennemføres, risikerer unge at komme ud med ubrugelige discountuddannelser, lyder advarslen.

Både fagforbund og arbejdsgiverorganisationer er i oprør over, at regeringen vil gøre det muligt for erhvervsskoler at designe og udbyde deres egne erhvervsuddannelser.

Hvis regeringens forslag gennemføres, risikerer man at give de unge ubrugelige discountuddannelser samtidig med, at man skader erhvervslivets muligheder for at rekruttere dygtige faglærte, lyder advarslerne.

I Dansk El-forbund er forbundssekretær Benny Yssing bekymret.

- Vi risikerer, at nogle unge kommer ud med ubrugelige uddannelser, ligesom kvaliteten i uddannelserne undergraves. I et lille land som Danmark skal vi ikke have en Skive-elektriker, en Aalborg-elektriker og en helt tredje elektriker et andet sted i landet, siger han. 

Åndssvagt

I el-forbundet frygter man, at regeringens forslag kan betyde, at nyuddannede elektrikere eller andre faglærte med et svendebrev kan noget vidt forskelligt afhængigt af, hvor man er uddannet. Kort sagt at man undergraver de nationale kompetencer knyttet til hver enkelt erhvervsuddannelse.  

- Vi kan ende med lokale hovsa-løsninger, mener forbundssekretæren og tilføjer, at unge, der går i lære som smede, plastmagere og elektrikere, ikke kan være tjent med ikke at vide, hvilken kvalitet deres uddannelse har.   

Den bekymring deler forbundsformand i HK, Kim Simonsen. Han er også formand for Bestyrelserne i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og hælder forslaget ned ad brættet.

- Det er et åndssvagt forslag. Det er et kendetegn ved Danmark, at hvis du har en faglig uddannelse fra den ene ende af landet, kan den også bruges i den anden ende af landet. Det er helt afgørende at fastholde de faglige mål og kvaliteter for uddannelserne over hele landet, siger han.

Vildskud

I arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ vender underdirektør Tina Voldby også tommelfingeren ned. 

- Efter vores opfattelse er det et vildskud af stort format. Hvis man begynder på det her show, hvor man lader det være op til hver enkelt skole at finde ud af, hvordan en elektrikeruddannelse eller hvilken som helst anden erhvervsuddannelse skal se ud, ender vi op med mange forskellige erhvervsuddannelser, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, siger hun.

Forbundssekretær i Dansk EL-Forbund, Benny Yssing, fremhæver successen med den nye elektrikeruddannelse som et godt eksempel på styrken i det nuværende erhvervsuddannelsessystem. Ohms lov, der er enhver elektrikers grundlov, gælder alle steder, og derfor skal en elektriker kunne det samme i Frederikshavn, Skive og Aarhus. Det vil være skadeligt for både de unge og arbejdsmarkedet, hvis virksomheder kommer i tvivl om de nyudlærtes kompetencer, påpeger han. Foto: Claus Boesen, Dansk El-forbund.

Lige nu forhandles regeringens udspil hos undervisningsminister Merete Riisager (LA). Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til kritikken, men hun ønsker ikke at udtale sig på grund af de igangværende forhandlinger. 

Socialdemokratiet er indædte modstandere af forslaget, noterer erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye.

- En tømrer i Thisted skal være det samme som en tømrer i Odense. Jeg er derfor ikke tilhænger af, at de tekniske skoler selv kan opfinde uddannelser, siger han. 

Mattias Tesfaye fremhæver, at vi har et meget succesrigt uddannelsessystem i Danmark, der bygger på, at der er et arbejdsmarked til de nyudlærte. 

- Derfor skal vi værne om opbakningen og indflydelsen til arbejdsmarkedets parter, fastslår han.  

Supermisforståelse 

For fem år siden gik TEKNIQ sammen med Dansk El-Forbund om at udvikle en ny elektriker-uddannelse med fokus på kvalitet og behovene på arbejdsmarkedet. En uddannelse, hvor eleverne opnår en fælles grundviden, efterfulgt af valgfrie moduler, hvor man specialiserer sig som elektriker indenfor byggeri, industri, alarm eller noget helt fjerde.

Den nye elektrikeruddannelse, der blev udbudt i 2015, er blevet en stor succes. Udover at flere unge søger uddannelserne, har langt flere virksomheder oprettet lærepladser.

- Vi har skabt den fleksibilitet i uddannelsen, som blev efterlyst, og andre faglige udvalg kan gøre det samme indenfor de nuværende rammer. Det er en supermisforståelse at tro, at en skole og et antal faglærere ved bedst om, hvad virksomhederne og branchen har brug for af fremtidige kompetencer. For mig giver det ingen mening, fastslår Tina Voldby.

Underdirektøren pointerer også, at unge i gang med en erhvervsuddannelse ikke ville kunne flytte skole midt i en uddannelse, fordi man ikke ved om uddannelsen er den samme i Vestjylland og Nordsjælland.

Underdirektør i arbejdsgiverforeningen TEKNIQ, Tina Voldby, siger nej til regeringens forslag. Vi risikerer vidt forskellige erhvervsuddannelser med svingende kvalitet, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, pointerer hun. Foto: Pressefoto TEKNIQ.

- Vi ville også frygte i sådan et regime, at virksomhederne ville flygte fra at uddanne lærlinge. Og vi er bange for, at skolerne ville undervise efter den laveste fællesnævner i stedet for at hæve ambitionsniveauet, pointerer hun.  

Ideologiske skyklapper 

I fagbevægelsen mener både HK-formand Kim Simonsen og forbundssekretær i el-forbundet Benny Yssing, at undervisningsministeren i forslaget om mere frihed til skolerne har taget ideologiske skyklapper på og ikke ser erhvervsuddannelserne med klare briller.

- Det er en liberal minister med en liberal tankegang, der fremsætter sådan et forslag. I vores øjne er det både et angreb på kvaliteten i erhvervsuddannelserne og på den danske model og arbejdsmarkedets parter, siger Benny Yssing.

Kim Simonsen mener også, at Merete Riisager går galt i byen ved at ville professionalisere bestyrelserne. Han fremhæver, at Danske Erhvervsskolers bestyrelser i flere år har udbudt bestyrelseskurser og haft fokus på, hvilke kompetencer, der skal være omkring bestyrelsesbordene på erhvervsskolerne.

- Men lige præcis på erhvervsskolerne er bestyrelserne jo professionelle, fordi de kommer fra arbejdsmarkedets parter. Men hvis regeringen mener, at der skal være økonomer og advokater i en professionel bestyrelse, har de ikke forstået, hvad professionelt bestyrelsesarbejde er, siger Kim Simonsen. 

Dansk El-Forbund begynder kongres i Aarhus tirsdag, hvor regeringens udspil om erhvervsuddannelser også vil blive diskuteret.

Sådan vil regeringen styrke erhvervsuddannelserne

Regeringen fremsatte i september 2018 udspillet »Fra folkeskole til faglært«. Udspillet skal få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. 

Udspillet indeholder mere end 50 initiativer indenfor 12 områder, blandt andet skal der være flere valgfag i folkeskolen 7. - 9. klasse, der skal foregå på erhvervsskolerne.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner frem til 2022 til at gennemføre de nye initiativer.

Et af forslagene er mere frihed til erhvervsskolerne.  I udspillet hedder det blandt andet:

»Indviklede regler og unødigt bureaukrati må aldrig stå i vejen for, at unge mennesker kan få en uddannelse af høj kvalitet«.

»Regeringen ønsker, at det skal være nemmere at oprette nye, lokale erhvervsuddannelser. Potentielle nye udbydere, herunder private, skal desuden have lettere adgang til at udfordre det nuværende institutions- og udannelsesbillede. Det forslås at afsøge mulighederne for at give erhvervsskolerne mulighed for lokalt at oprette nye uddannelser og bestemme uddannelsens indhold«.    

Endvidere ønsker regeringen at »professionalisere bestyrelserne på erhvervsskolerne, så de kan tiltrække de mest kompetente og engagerede medlemmer«. 

Kilde: »Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden«, undervisningsministeriet, september 2018.  

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

Skilt til Vestre Landsret
Krimi

Ældre kvinde forgiftede sin mand:

Kager proppet med medicin

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne

er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

bilist kigger på mobiltelefon
Krimi

800 knaldet for

håndholdt mobil

på én uge

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler