Anittas hemmelige opskrift: Har fået nye medlemmer i rekordfart
Tillidsrepræsentant Anitta Sørensen afholdt 1:1-møder med 101 kolleger. Samtalerne har givet stærke relationer, bedre arbejdsmiljø og 34 nye medlemmer til Fødevareforbundet NNF. Foto: Privat.
Organisering handler ikke om at proppe medlemskab af en fagforening ned i halsen på folk, men om at lytte til sine kolleger og tage dem alvorligt, mener tillidsrepræsentant Anitta Sørensen.

Mere end 100 samtaler på tomandshånd med kolleger og en åben telefon døgnet rundt, hvis der er problemer. 

Det har givet pote for Anitta Sørensen, der er tillidsrepræsentant hos fødevareproducenten Hilton Foods. 

- I de halvandet år, hvor jeg har været tillidsrepræsentant, er der kommet 34 nye medlemmer af Fødevareforbundet NNF på min arbejdsplads. Det er megagodt, siger hun og tæller op, at de i dag kun er et par stykker fra at runde 100 NNF-medlemmer på arbejdspladsen. 

Anitta Sørensen er en af de faglige stemmer i en ny bog 'Deltagereffekten', der handler om at organisere og skabe handlekraftige fællesskaber på arbejdspladsen.

Bogen udkommer fredag og er et inspirationskatalog til de mere end 40.000 tillidsrepræsentanter i LO- og FTF-forbund rundt om i Danmark. 

Bogen bliver også et opslagsværk for Anitta Sørensen, pointerer hun. Også selvom hun allerede er i fuld sving på den østjyske fødevarefabrik, der producerer kød til Coop.

Nærvær og øjenhøjde

Anitta Sørensen er uddannet butiksslagter og arbejder sammen med folk, der er uddannet kreaturslagtere, procesoperatører og meget andet. 

Der er mere end 150 produktionsmedarbejdere på toholdsskift på Hilton Foods, som Anitta Sørensen repræsenterer. Kort efter hun blev valgt som tillidsrepræsentant i foråret 2017, kom hun et fagligt kursus med titlen »Fællesskab og organisering«. 

Lyt med, når vores nye format A4 Lyd sætter spot på organisering i fagbevægelsen. Hør podcasten, der er lavet i samarbejde mellem A4 og Deltager Danmark, og som er sponseret af LO, her:

!!! WARNING. Embedded content with key=Podcast not found. Check spelling !!!

 

Da Anitta Sørensen kom tilbage på arbejdspladsen i Østjylland var der en plan: Hun ville holde møder med alle medarbejderne. Det blev til 101 samtaler under fire øjne. Uden at proppe medlemskab af en fagforening ned i halsen på folk.

- Jeg tog samtalerne for at komme ind under huden på folk, skabe nogle relationer og vise nærvær og øjenhøjde. Samtalerne var også en kæmpe chance for mig for at komme tæt på alle mine kolleger og skabe tillid, fortæller hun.

Anitta Sørensen beretter, at snakkene betød, at der blev skabt nogle stærke bånd, opbygget fortrolighed, og at sammenholdet på hele arbejdspladsen blev styrket.

Før var der mange, der slet ikke var medlemmer af noget som helst, mens andre var medlemmer af »de gule og det faglige hus«. Nu kan mange af dem se, at en fagforening har en nytteværdi.
Anitta Sørensen, tillidsrepræsentant.

Under samtalerne stillede hun spørgsmål til alle om, hvad der fungerede godt og mindre godt i firmaet. Bagefter præsenterede hun topledelsen for, hvad der rørte sig blandt medarbejderne, og hvad de ønskede ændret.

Bustur til Tyskland

- Ledelsen har bakket op hele vejen og givet mig tiden til samtalerne. Og de har også handlet på nogle af de ændringsforslag, der var. Blandt andet har vi i dag mange flere aktiviteter for medarbejderne, som ledelsen understøtter, siger hun og henviser blandt andet til, at firmaet en gang ugentligt betaler lejen af en sportshal til indendørs fodbold for de ansatte.

Mange af kollegerne efterlyste hygge-arrangementer udenfor arbejdstiden. Og det har personaleforeningen med hjælp fra ledelsen gjort noget ved. 

- Senere i november skal vi også på bustur til Tyskland. Vi lejer en bus, og så får vi morgenmad sammen her på Hilton Foods, inden vi kører. Vi skal også på et event-center i Horsens for at blive rystet sammen, beretter hun. 

Men understøtter ledelsen det?

- Det kan du dæleme bande på, at de gør. Ledelsen er også interesseret i, at personalet bliver rystet sammen og har det godt, for er det rart at være på en arbejdsplads, yder man også lidt mere, siger Anitta Sørensen. 

Fra gule forretninger til OK-foreninger 

Tillidsrepræsentantens snakke med kollegerne og diverse aktiviteter på Hilton Foods har skabt nye fællesskaber og en opmærksomhed omkring værdien af at stå sammen, pointerer hun.  

- Før var der mange, der slet ikke var medlemmer af noget som helst, mens andre var medlemmer af »de gule og det faglige hus«. Nu kan mange af dem se, at en fagforening har en nytteværdi, og at vi har et fagligt fællesskab på arbejdspladsen, siger hun.

Anitta Sørensen arbejder på at være en meget synlig tillidsrepræsentant. Kollegerne har hendes mobilnummer med besked om, at de kan ringe døgnet rundt og bruge hende til alt. 

På rette hylde

- De kan også se en mening med det lige pludselig at være omfattet af en LO-overenskomst. Vi har et fællesskab, som vi også kan bruge i dårlige tider, hvor det måske ikke går så godt for os, siger hun.

Hvordan har du det med at være tillidsrepræsentant?

- Jeg er 50 år, og det er kommet lidt bag på mig, at der faktisk skulle gå så mange år, før jeg kom på den rette hylde arbejdsmæssigt. Jeg brænder for det, og jeg vil gøre så meget for mine kolleger og for at vores arbejdsklima er godt. Og jeg sidder på livets vigtigste post, hvor jeg kan gøre en forskel, siger hun.

Uden ledelsens opbakning havde det været sværere at få succes som tillidsrepræsentant, mener Anita Sørensen. Udover at give hende tid til at passe tillidsmandsjobbet, har hun også fået eget kontor, så hun kan tale privat med kollegerne.

Da jeg havde de der 101 samtaler, kom jeg overhovedet ikke ind på fagforeningerne. Det drejede sig ikke om, at jeg skulle hverve mine kolleger. Målet med snakkene var at knytte nogle bånd.
Anitta Sørensen, tillidsrepræsentant.

- Her i firmaet kan min ledelse og jeg også være enige om, at vi er uenige. Men vi er lige gode venner af den grund og må så finde en løsning på problemet. For når man skal være så mange timer på det der forbandede arbejde, og det gælder både ledelse og medarbejdere, så kan man lige så godt få noget godt ud af det og sammen finde på løsninger, fastslår hun.

- Da jeg havde de der 101 samtaler, kom jeg overhovedet ikke ind på fagforeningerne. Det drejede sig ikke om, at jeg skulle hverve mine kolleger. Målet med snakkene var at knytte nogle bånd. Jeg nævnte ikke noget som helst om fagforeningen, siger hun.

Efterfølgende kom mange og ville vide noget om Fødevareforbundet NNF, og hvad det var en størrelse. Så kunne hun berette, at akkurat som det er vigtigt at forsikre sig med hus og bil, er det også vigtigt at forsikre sig i forhold til løn- og arbejdsvilkår.

Fødselsdagssang

Pludselig gik det stærkt, og folk begyndte at melde sig ind.

- Jeg har ikke vredet armen om på nogen, griner hun.

- Men jeg er nok også typen, der går virkelig højt op i, at mine kolleger har det godt. Hvis de beder mig om at gøre noget, så gør jeg det. I disse tider, hvor virksomhederne er så store og folk får alt på mail og telefon, tror jeg også, at det er vigtigt at være nærværende og i øjenhøjde med kollegerne, siger hun.

Udover at løse problemer med løn- og arbejdsforhold, tvister, sygdomssnakke og meget andet, så sørger hun også for at huske fødselsdagene. 

- Hvis der er rund fødselsdag, sørger jeg for flag i kantinen, og at der bliver sunget fødselsdagssang, siger hun.