Administration 

Anittas hemmelige opskrift: Har fået nye medlemmer i rekordfart

Tillidsrepræsentant Anitta Sørensen afholdt 1:1-møder med 101 kolleger. Samtalerne har givet stærke relationer, bedre arbejdsmiljø og 34 nye medlemmer til Fødevareforbundet NNF. (Foto: Foto: Privat.)

Organisering handler ikke om at proppe medlemskab af en fagforening ned i halsen på folk, men om at lytte til sine kolleger og tage dem alvorligt, mener tillidsrepræsentant Anitta Sørensen.

Mere end 100 samtaler på tomandshånd med kolleger og en åben telefon døgnet rundt, hvis der er problemer. 

Det har givet pote for Anitta Sørensen, der er tillidsrepræsentant hos fødevareproducenten Hilton Foods. 

- I de halvandet år, hvor jeg har været tillidsrepræsentant, er der kommet 34 nye medlemmer af Fødevareforbundet NNF på min arbejdsplads. Det er megagodt, siger hun og tæller op, at de i dag kun er et par stykker fra at runde 100 NNF-medlemmer på arbejdspladsen. 

Anitta Sørensen er en af de faglige stemmer i en ny bog 'Deltagereffekten', der handler om at organisere og skabe handlekraftige fællesskaber på arbejdspladsen.

Bogen udkommer fredag og er et inspirationskatalog til de mere end 40.000 tillidsrepræsentanter i LO- og FTF-forbund rundt om i Danmark. 

Bogen bliver også et opslagsværk for Anitta Sørensen, pointerer hun. Også selvom hun allerede er i fuld sving på den østjyske fødevarefabrik, der producerer kød til Coop.

Nærvær og øjenhøjde

Anitta Sørensen er uddannet butiksslagter og arbejder sammen med folk, der er uddannet kreaturslagtere, procesoperatører og meget andet. 

Der er mere end 150 produktionsmedarbejdere på toholdsskift på Hilton Foods, som Anitta Sørensen repræsenterer. Kort efter hun blev valgt som tillidsrepræsentant i foråret 2017, kom hun et fagligt kursus med titlen »Fællesskab og organisering«. 

Lyt med, når vores nye format A4 Lyd sætter spot på organisering i fagbevægelsen. Hør podcasten, der er lavet i samarbejde mellem A4 og Deltager Danmark, og som er sponseret af LO, her:

!!! WARNING. Embedded content with key=Podcast not found. Check spelling !!!

 

Da Anitta Sørensen kom tilbage på arbejdspladsen i Østjylland var der en plan: Hun ville holde møder med alle medarbejderne. Det blev til 101 samtaler under fire øjne. Uden at proppe medlemskab af en fagforening ned i halsen på folk.

- Jeg tog samtalerne for at komme ind under huden på folk, skabe nogle relationer og vise nærvær og øjenhøjde. Samtalerne var også en kæmpe chance for mig for at komme tæt på alle mine kolleger og skabe tillid, fortæller hun.

Anitta Sørensen beretter, at snakkene betød, at der blev skabt nogle stærke bånd, opbygget fortrolighed, og at sammenholdet på hele arbejdspladsen blev styrket.

Før var der mange, der slet ikke var medlemmer af noget som helst, mens andre var medlemmer af »de gule og det faglige hus«. Nu kan mange af dem se, at en fagforening har en nytteværdi.
Anitta Sørensen, tillidsrepræsentant.

Under samtalerne stillede hun spørgsmål til alle om, hvad der fungerede godt og mindre godt i firmaet. Bagefter præsenterede hun topledelsen for, hvad der rørte sig blandt medarbejderne, og hvad de ønskede ændret.

Bustur til Tyskland

- Ledelsen har bakket op hele vejen og givet mig tiden til samtalerne. Og de har også handlet på nogle af de ændringsforslag, der var. Blandt andet har vi i dag mange flere aktiviteter for medarbejderne, som ledelsen understøtter, siger hun og henviser blandt andet til, at firmaet en gang ugentligt betaler lejen af en sportshal til indendørs fodbold for de ansatte.

Mange af kollegerne efterlyste hygge-arrangementer udenfor arbejdstiden. Og det har personaleforeningen med hjælp fra ledelsen gjort noget ved. 

- Senere i november skal vi også på bustur til Tyskland. Vi lejer en bus, og så får vi morgenmad sammen her på Hilton Foods, inden vi kører. Vi skal også på et event-center i Horsens for at blive rystet sammen, beretter hun. 

Men understøtter ledelsen det?

- Det kan du dæleme bande på, at de gør. Ledelsen er også interesseret i, at personalet bliver rystet sammen og har det godt, for er det rart at være på en arbejdsplads, yder man også lidt mere, siger Anitta Sørensen. 

Fra gule forretninger til OK-foreninger 

Tillidsrepræsentantens snakke med kollegerne og diverse aktiviteter på Hilton Foods har skabt nye fællesskaber og en opmærksomhed omkring værdien af at stå sammen, pointerer hun.  

- Før var der mange, der slet ikke var medlemmer af noget som helst, mens andre var medlemmer af »de gule og det faglige hus«. Nu kan mange af dem se, at en fagforening har en nytteværdi, og at vi har et fagligt fællesskab på arbejdspladsen, siger hun.

Anitta Sørensen arbejder på at være en meget synlig tillidsrepræsentant. Kollegerne har hendes mobilnummer med besked om, at de kan ringe døgnet rundt og bruge hende til alt. 

På rette hylde

- De kan også se en mening med det lige pludselig at være omfattet af en LO-overenskomst. Vi har et fællesskab, som vi også kan bruge i dårlige tider, hvor det måske ikke går så godt for os, siger hun.

Hvordan har du det med at være tillidsrepræsentant?

- Jeg er 50 år, og det er kommet lidt bag på mig, at der faktisk skulle gå så mange år, før jeg kom på den rette hylde arbejdsmæssigt. Jeg brænder for det, og jeg vil gøre så meget for mine kolleger og for at vores arbejdsklima er godt. Og jeg sidder på livets vigtigste post, hvor jeg kan gøre en forskel, siger hun.

Uden ledelsens opbakning havde det været sværere at få succes som tillidsrepræsentant, mener Anita Sørensen. Udover at give hende tid til at passe tillidsmandsjobbet, har hun også fået eget kontor, så hun kan tale privat med kollegerne.

Da jeg havde de der 101 samtaler, kom jeg overhovedet ikke ind på fagforeningerne. Det drejede sig ikke om, at jeg skulle hverve mine kolleger. Målet med snakkene var at knytte nogle bånd.
Anitta Sørensen, tillidsrepræsentant.

- Her i firmaet kan min ledelse og jeg også være enige om, at vi er uenige. Men vi er lige gode venner af den grund og må så finde en løsning på problemet. For når man skal være så mange timer på det der forbandede arbejde, og det gælder både ledelse og medarbejdere, så kan man lige så godt få noget godt ud af det og sammen finde på løsninger, fastslår hun.

- Da jeg havde de der 101 samtaler, kom jeg overhovedet ikke ind på fagforeningerne. Det drejede sig ikke om, at jeg skulle hverve mine kolleger. Målet med snakkene var at knytte nogle bånd. Jeg nævnte ikke noget som helst om fagforeningen, siger hun.

Efterfølgende kom mange og ville vide noget om Fødevareforbundet NNF, og hvad det var en størrelse. Så kunne hun berette, at akkurat som det er vigtigt at forsikre sig med hus og bil, er det også vigtigt at forsikre sig i forhold til løn- og arbejdsvilkår.

Fødselsdagssang

Pludselig gik det stærkt, og folk begyndte at melde sig ind.

- Jeg har ikke vredet armen om på nogen, griner hun.

- Men jeg er nok også typen, der går virkelig højt op i, at mine kolleger har det godt. Hvis de beder mig om at gøre noget, så gør jeg det. I disse tider, hvor virksomhederne er så store og folk får alt på mail og telefon, tror jeg også, at det er vigtigt at være nærværende og i øjenhøjde med kollegerne, siger hun.

Udover at løse problemer med løn- og arbejdsforhold, tvister, sygdomssnakke og meget andet, så sørger hun også for at huske fødselsdagene. 

- Hvis der er rund fødselsdag, sørger jeg for flag i kantinen, og at der bliver sunget fødselsdagssang, siger hun.

 

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination

løbebånd i et fitnesscenter
Sport

Fitnesscentre genåbne fra torsdag

Et glas af den omtalte mayonnaise, Det har et metal låg og en etikette med en orange stribe i toppen.
Nyheder

Denne mayo er

UEGNET

til at spise

Redningsarbejdere og ambulancer ved ulykkestedet.
Krimi

Ung kvinde død

efter sammenstød

med lastbil

Et træ med to køer neden foran.
Nyheder

Kvinde fanget i træ:

Ringede efter politiet

Auktionshuset Bruun Rasmussen.
Nyheder

Dansk pengeseddel solgt

for 170.000 kroner

En kvinde får en dosis vaccine i den ene overarm.
Nyheder

Skrottede vacciner

bliver frivillige -

vil du have en?

Umut Sakarya på den røde løber i sort jakkesæt og festlig skjorte.
Kendte

Bekymret kendis-kok:

Smerter i hjertet

En dosis af vaccinen fra Johnson&Johnson i et lille gennemsigtigt medicinglas.
Nyheder

Endnu en vaccine

droppes helt 

Lars Ranthe sammen med sin voksne datter på den røde løber
Underholdning

Lars Ranthe: Som at

vinde en landskamp

computerskærm i mørkt rum
Krimi

Kæmpe netværk med

400.000 pædofile

afsløret

testudstyr til coronatest ligger på bord
Corona

Hjemmetest klar

om få måneder 

kit til hjemmetest af corona ligger på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Vil du bruge en

hjemmetest? 

nærbillede af Ole Henriksen
Kendte

Ole Henriksen:

Jeg er ikke bange

for at dø

politibiler holder ved å i aarhus
Krimi

Magnetfisker fik en

granat på krogen

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder du

mygggene væk

fra haven 

Krimi

Mand fundet død i lejlighed:

To anholdt for drab

silhuet af olsen banden ses på mur
Film og TV

Olsen Banden

genopstår i Norge

en kvinde og en mand står foran amerikanske flag
Nyheder

Trump-kandidat

beskyldes for

coronadrab på sin mand

næsten tom motorvej set fra motorvejsbro
Nyheder

Færre bliver dræbt

på vejene

Sundhed

Prins Henrik fylder år:

Corona-fejring igen 

politibil med påskriften politi
Krimi

38-årig kvinde slået

ned i eget hjem

vragrester i vandet ud for san diego
Nyheder

Overfyldt smuglerbåd

kæntret - tre døde

Nærbillede af Maria Rossing, hvor hun smiler uden tænder.
Kendte

Her er DR-stjernens

kendte kæreste

Claus Hjort Frederiksen på vej ud af en dør. Han ser sur ud.
Nyheder

Claus Hjort langer

ud efter Løkke

En respirator gøres klar til brug.
Corona

Danmark sender

hjælp til Indien

Blomster ved det sted, Nedim Yasar blev dræbt.
Krimi

Rocker skal i

Højesteret for drab

Adolf Hitler smiler smørret under det velkendte lille overskæg.
Nostalgi

Hitlers hemmelige sexliv:

Ville sparkes og tisses på

En hånd skriver en skoleopgave.
Krimi

Lærer sigtet for

voldtægt af elev

Masser af små kryb
Helt vildt

Trilliarder af cikader

på vej efter 17 år i jorden

Jesper Christensen og Karen Lise Mynster holder om hinanden
Kendte

Jesper Christensen: 

"Gift" med Karen Lise Mynster 6 gange

Ben Affleck og Jennifer Lopez smiler på den røde løber
Kendte

Ben Affleck og Jennifer Lopez sammen igen

et klasselokale med elever
Nyheder

Knap hver femte lærer i folkeskolen er uden læreruddannelse

En kæmpe Rolls-Royce
Biler

Verdens dyreste Rolls-Royce

Et gråt betonhus med døre og vinduer.
Helt vildt

Her er Europas første

3D-printede hus

olympia dukakis vinker i Hollywood
Underholdning

Hollywoodstjerne død

En astronaut med sin familie på landingsbane
Nyheder

Astronaut Andreas Mogensen afslører: 

Jeg vi afsted igen

Biden taler med to kvinder i baggrunden og det amerikanske flag hængnede ned
Nyheder

Nordkorea truer Biden 

bål og brand i gaderne
Krimi

Voldsomme uroligheder i Berlin