Advokater advarer: Forsikringsselskaber sender syge til læger, som ikke tror på dem

- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater. (Foto: Arkivfoto: Ritzau Scanpix)

Forsikringsselskaber insisterer på at sende kunder med piskesmæld og hjernerystelse til bestemte læger, som ikke anerkender disse lidelser, advarer advokater. Det kan ødelægge patientens mulighed for erstatning, lyder kritikken.

Er du kommet ud for en ulykke og har meldt det til dit forsikringsselskab? Hvis ja, så vær opmærksom på de speciallæger, som forsikringsselskabet foreslår.

Sådan lyder det fra en række advokater, som Avisen.dk har talt med.

En lægeerklæring fra bestemte speciallæger kan nemlig få store konsekvenser for din sag, så det bliver nærmest umuligt at få erstatning.

Lægeerklæringen kan dermed få alvorlige økonomiske følger for de mennesker, som er ude af stand til at arbejde efter en ulykke.

- Det er næsten skræmmende for retssikkerheden, hvor stor betydning valg af speciallæge har i visse erstatningssager.

- Den store og ofte ubegrundede forskel i speciallægernes vurderinger kan betyde flere millioner kroner i forskel på erstatningens størrelse, siger Britha Bunk, som er advokat og indehaver af firmaet Erstatningsadvokaterne.

Hun understreger, at problemet kun gælder i piskesmældssager og andre erstatningssager, hvor man ikke lægefagligt kan påvise fysisk skade, som for eksempel brud på knogler.

Advarer mod forsikringsselskabernes favorit-læger

Når det handler om skader som hjernerystelse og piskesmæld, er der bestemte speciallæger, som advokater råder deres klienter til ikke at acceptere. Advokaterne har nemlig erfaring med, at lægeerklæringer fra disse speciallæger falder ud til fordel for forsikringsselskaberne og er farvede af lægernes personlige holdning til sygdommene.

Fælles for lægerne er, at de ikke "tror på" piskesmæld og senfølger af hjernerystelse, lyder kritikken fra advokaterne.

- Der er nogle bestemte læger, som vi advarer vores klienter mod at sige ja til, fordi vi har dårlige erfaringer med dem.

- Vi ved på forhånd, at de læger ikke tror på at piskesmæld findes. Derfor vil de læger typisk skrive i lægeerklæringen, at symptomerne er forbigående eller skyldes noget helt andet end ulykken, siger advokat Svend Aage Helsinghoff fra Advocare til Avisen.dk.

Piskesmæld bare et symptom på et træls liv

Aadvokaterne har også erfaring med, at forsikringsselskaberne er meget ivrige efter at sende kunderne til lige præcis disse læger. Det betyder også, at de kunder, som ikke har advokat, ofte havner ved disse læger, da de lader forsikringsselskabet bestemme lægen.

- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater.

Artiklen fortsætter under billedet

Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater er blandt de advokater, som har studset over forsikringsselskabernes valg af speciallæger.

Som forsikringskunde er det ikke betryggende med et for tæt samarbejde mellem speciallæger og forsikringsselskaber, mener forbrugerrådet Tænk.

- Formålet med en specialerklæring er at få en upartisk vurdering. Derfor kan det være et problem, hvis forsikringsselskaberne har et meget tæt samarbejde med bestemte speciallæger.

- Man risikerer at forbrugerne opfatter lægeerklæringen som et partsindlæg, hvis forsikringsselskabet insisterer på, at man skal vurderes af en læge, de samarbejder fast med, siger Regitze Buchwaldt, som er forsikringsmedarbejder i Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.

"Sort liste" over læger

Avisen.dk har været i kontakt med en række forsikringskunder med piskesmæld eller hjernerystelse, som er kommet i klemme efter i god tro at have sagt ja til den speciallæge, som enten deres eget eller modpartens forsikringsselskab foreslog - selvsamme læger, som er på advokaternes "sorte liste".

Nogle fik ikke et valg, men fik besked på, at det skulle være den bestemte læge.

- Forsikringsselskaberne skal give kunden mindst tre speciallæger at vælge imellem, men det ser vi tit at de ikke overholder, siger advokat Svend Aage Helsinghoff.

Ofte går forsikringskunderne først til en advokat, når de har været ved speciallægen og får en lægeerklæring, de på ingen måde kan genkende sig selv i. På det tidspunkt har lægeerklæringen dog allerede skadet den syge kundes sag - også selvom den modsiges af senere lægeerklæringer, lyder kritikken.

"Det er noget psykisk"

Kunderne fortæller for eksempel, hvordan lægeerklæringerne ikke stemmer overens med det, der skete til undersøgelsen. I nogle tilfælde beskrives tests, som ifølge patienterne ikke har fundet sted, og der er eksempler på at afstande og hastighed ved ulykker ændres. Konklusionen fra speciallægen kan være, at patientens skade ikke skyldes ulykken, men for eksempel er psykisk, skyldes patientens alder, overvægt eller ting, der skete for mange år siden.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Har du selv oplevet noget lignende?

Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

UDVID

- Vi har erfaring med, at de bestemte læger forsøger at gøre det til noget psykisk. Folk bliver også spurgt meget ind til, hvordan de har haft det før uheldet, og hvis der for eksempel har været et hold i ryggen for otte år siden, står det med flammeskrift i den færdige erklæring, siger Svend Aage Helsinghoff.

Sætter spørgsmålstegn ved patientens ærlighed

Avisen.dk har blandt andet indsigt i en lægeerklæring, hvor en ung kvinde undersøges for piskesmæld efter at have været i en bilulykke. Her lægger lægen vægt på, at kvinden som barn har lidt af angst, og ender med at konkludere, at smerterne skyldes noget psykisk.

I nogle af lægeerklæringerne antyder speciallægerne, at forsikringskunden ikke taler sandt om forløbet eller gisner om kundens motiv.

Dette ligger langt væk fra, hvad der er speciallægens opgave i den situation, siger Regitze Buchwaldt fra Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.

- En speciallægeerklæring skal være objektiv og beskrivende. For mig at se virker det ikke særligt objektivt, hvis speciallægen for eksempel begynder at sætte spørgsmålstegn ved det, patienten fortæller, eller tillægge patienten mulige motiver, siger hun.

TopDanmark: Vi følger retningslinjerne

En del patienter har også fået lavet lægeerklæring ved en anden speciallæge, og disse kan nå frem til et helt andet resultat. Dette er for eksempel tilfældet med den unge kvinde, hvor en anden speciallæge konkluderer, at hendes gener skyldes piskesmæld fra ulykken og ikke er psykisk betingede.

TopDanmark, som er et af de kritiserede forsikringsselskaber, har ikke villet svare Avisen.dk på, hvorfor de insisterer på at sende kunderne til bestemte speciallæger og afviser andre.

- Det er helt normal brancheprocedure, at der ved personskader er en dialog mellem kunden og eventuelt kundens repræsentant og forsikringsselskabet om valget af speciallæge – et valg begge parter skal blive enige om. Vi følger Forsikring & Pensions retningslinjer for indhentelse af speciallægeerklæring, skriver Jens Langergaard, kommunikationschef i TopDanmark, til Avisen.dk. 

Har du selv oplevet noget lignende?

Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage