A-kasser: Akutpakken får kun beskeden effekt
Presseopbuddet var enormt, da Mette Frederiksen fredag fremlagde sin akutpakke til de ledige. Jens Dresling
Akutpakken for de ledige får næppe den store effekt, siger a-kasserne, og kritiserer dermed planen, som de selv er med i.

Akutpakken som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede fredag er ikke tilstrækkelig til at afhjælpe problemet med de tusindvis af ledige, som står til at ryge ud af dagpengesystemet i det nye år.

Det fastslår a-kasserne, selvom de i planen forpligter sig til en række nye tiltag.

"Naturligvis kan vi klare opgaven. Flere a-kasser er allerede oppe i et gear, så de langt overstiger de krav, som akut-pakken stiller," påpeger AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk.

A-kasserne skal afholde samtaler med de ledige som risikerer at ryge ud af dagpengesystemet inden for en uge. Men hvorvidt det kommer til at hjælpe de ledige situation, det er usikkert.

"Der er jo ikke nogle af de mennesker, som er i fare, som ikke i forvejen har talt med deres a-kasse mindst én gang inden for de seneste tre måneder," konstaterer han.

Hvor skal vi få pengene fra

Samtidig konstaterer direktøren, at akutpakken ikke indeholder ekstrabevilliger til de opgaver, de har påtaget sig.

"A-kasserne får ikke del i den merbevilling, der gives til planen. Det er alene penge til kommunerne og til finansiering af mere jobrotation og kurser," påpeger Verner Sand Kirk, og tilføjer, at han da heller ikke havde forventet at få penge til den øgede sagsbehandling og ekstra vejledningsindsats.

Direktøren understreger, at han også ser flere positive elementer i akutpakken.

For det første vil man over de kommende måneder få sat navn og personnummer på de mennesker, som står til at miste dagpengene.

Samtidig giver den akutte plan anledning til, at samarbejdet mellem a-kasser og jobcentre bliver gjort bedre. Det skal simpelthen gøres fuldstændig klart, hvilken ansvar henholdsvis a-kassen og jobcentret har i forhold til den ledige.

"Akutpakken afbøder ikke i sig selv, at mange tusinde ryger ud over dagpengekanten, men initiativet er positivt og kan være starten på et bedre samspil mellem a-kasser og jobcentre.  En reel løsning må indeholde en opblødning af dagpengestramningen og sikring af reelle job og uddannelsesmuligheder," siger direktøren.

Umulige hurtige møder

Af pakken fremgår det, at alle ledige, som er i farezonen, skal modtage et brev, hvori de gøres opmærksom på deres situation og inviteres til møde i a-kassen.

Ordlyden i det brev og hvordan a-kasserne iøvrigt vil føre sine pligtigelser ud i livet bliver besluttet på et stort møde onsdag i AK Samvirke.

Morten Kaspersen, formand i AK-Samvirke og forretningsfører for 3F's a-kasse, gør det dog allerede nu klar, at man får svært ved at opfylde akutplanens krav om en samtale til de ledige allerede en uge, de har modtaget brevet.

"Det bliver meget vanskelig for ikke at sige, det er fuldstændig umuligt. Der er jo ikke tale om, at a-kassernes har fået ekstra ressourcer. Jeg kan fortælle dig, at vores medarbejdere i forvejen ligger vandret," siger han.

3F er derfor glade for, at der i aftaleteksten nævnes, at særligt hårdt belastede a-kasser, kan få lidt længere snor.