Fagboss: 1. maj vil udstille fagbevægelsens ledere der har det hele i munden

1. maj blive holdt tale efter tale, der fordømmer Lars Løkkes velfærdsnedskæringer, skattelettelser og fattiggørelse af flere og flere mennesker. Der vil blive sunget ’Når jeg ser et rødt flag smælde’ i alle afkroge af landet. Problemet er blot, at ordene bliver til floskler i metermål og hykleri i spandevis, skriver fagboss og blogger Jan Hoby.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

1. MAJ HOLDER REPRÆSENTANTER for fagbevægelsen taler om solidaritet og sammenhold. Men det bliver ved snakken, for det praktiseres ikke. I hvert fald ikke i store dele fagbevægelsens lederskab, og det gælder, uanset om vi taler fagforbund eller lokale fagforeninger. For hvor var solidariteten med landets folkeskolelærere under deres lockout i 2013? Det var kun mit forbund FOA og den fagforening LFS jeg sidder i ledelse af, der udviste vaskeægte solidaritet med Danmarks Lærerforening og lærerne. Resten af fagbevægelsen så bare til, mens lærerne fik røvfuld.

Hvor er solidariteten med de 62.000 børn, der er ramt af kontanthjælpsloftet? Hvor er solidariteten med de syge og arbejdsløse medlemmer? Hvor er solidariteten med flere hundrede tusinde medlemmer, der lider under værre og værre lortearbejdsmiljø? Andet end i ord?

1. MAJ VIL DER blive holdt tale efter tale, der fordømmer Lars Løkkes velfærdsnedskæringer, skattelettelser og fattiggørelse af flere og flere mennesker. Der vil blive sunget ’Når jeg ser et rødt flag smælde’ i alle afkroge af landet. Problemet er blot, at ordene bliver til floskler i metermål og hykleri i spandevis. For hvis det eneste, du gør som faglig leder, er at konstatere rigets tilstand og medlemmernes lortesituation, er du medskyldig i, at udviklingen fortsætter. 

1. maj hedder arbejdernes internationale kampdag. Men der ikke meget kamp tilbage i fagbevægelsen. Hovedparten af fagbevægelsens ledere fra kælder til kvist har afskrevet enhver form for kollektiv handling. Der er ellers nok at kæmpe for og imod. Hvorfor organiserer fagbevægelsen ikke massedemonstrationer mod velfærdsnedskæringer og højere pension? Fordi de fleste faglige ledere frygter deres medlemmers kollektive handling mere, end de frygter politikernes og arbejdsgivernes angreb på deres medlemmer og velfærdssamfundet.

Der er bare ikke noget alternativ til kollektiv handling. Intet er vundet uden kamp. Men meget er tabt uden kamp. Arbejderklassen har kun en styrke, og det er vores antal. Den styrke er til gengæld enormt stor. Der er mere end to millioner medlemmer af fagforeninger i Danmark. Hvis vi spyttede på samme tid, kunne vi billedligt talt drukne alle de svin, der ødelægger vores liv.

1. MAJ UDSTILLER FAGBEVÆGELSEN som en fravalgsbevægelse uden evne og vilje til at gøre sig relevant for sine medlemmer. Fagbevægelsen har på 33’ende år fortsat medlemsflugt. Mig bekendt er der aldrig nogen, der har meldt sig ud af en fagforening, fordi de fik for meget i løn, godt arbejdsmiljø, for lang ferie og for høj pension! Når fagforeninger kæmper, så melder folk sig ind i deres fagforeninger.

1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har ledere i overflod, som har det hele i munden, men ikke i handling. 1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har ledere, som ikke vil bekæmpe velfærdsnedskæringer, hvis bestemte fagforeninger og faglige ledere er med. 1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har ledere, som vil gøre alt for at undgå, at deres medlemmer får viden om og mulighed for at demonstrere imod Lars Løkkes velfærdsnedskæringer den 10. maj i landets 98 kommuner og fem regioner. For fagbevægelsen har mange ledere, som elsker at hade faglige ledere og fagforeninger, der vil organisere kampen fra neden.

1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har erstattet fællesskabets styrke og kollektiv handling, med pressestrategier, pressemeddeler, læserbreve og Likes på Facebook.

FAGBEVÆGELSEN HAR MISTET sit politiske og ideologiske kompas. Derfor styrtbløder fagbevægelsens indflydelse endnu mere end medlemstallet. Dette forhold er stort set fraværende i den hjemlige debat. Diskussionen af fagbevægelsens egen rolle og eget ansvar i udviklingen er ikke-eksisterende både internt og eksternt i fagbevægelsen.

Vé den fagbureaukrat, der vover pelsen og rejser kritik indadtil eller udadtil. Han/hun skal nok forvente at få nogle hug fra den "velfriserede-flinkeskole-konsensus-tilpasningspolerede" del af fagbevægelsen. De vil påstå, at man hænger det beskidte vasketøj ud til offentligt skue. Men det handler ikke om at sige dét ”menigheden” vil høre, men om at rejse den nødvendige diskussion.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så sidder vi i samme båd. Det hjælper ikke at sige, at vi skal passe hver vores. Forsætter eroderingen af medlemsgrundlaget i den private sektor, så får det konsekvenser for alle - også i den offentlige sektor. Rammer vi først tippepunktet, så bliver det rigtig svært at rette op. Hvad man gør og ikke gør i de forskellige fagforbund, er derfor ikke kun forbeholdt det enkelte forbunds medlemmer, men er et anliggende for hele fagbevægelsen.

LORTE AFTALER PÅ det private område smitter af på det offentlige område og omvendt. F.eks. den lorteoverenskomst, som netop er indgået på det private område med 42 timers arbejdsuge og løntræk for ekstra fridage. Dårlige nye overenskomster og aftaler bliver af arbejdsgiverne brugt mod andre forbund og lokale fagforeninger.

Det har taget 150 år at nå dertil, hvor vi er, men det har kun taget en finanskrise, et par chokdoktriner og en yderst beslutsom arbejdsgiverfront og nedskæringsglade politikere fra rød og blå blok at nedrive en bygning, generationer har rejst.

Vi kan pege nok så meget fingre af arbejdsgiverne og andre magthavere, men de fleste fingre peger på os selv. Vi kan fortælle alverdens positivistiske fortællinger om, hvor godt vi gør det, men det fjerner ikke problemerne eller tilvejebringer løsningerne.

Automatpiloten og den gyldne regel ”Don’t mention the War” skal droppes. Svesken skal på disken. Fagbevægelsens problemer er selvskabte problemer, og det er kun fagbevægelsen selv, der kan løse dem. Fagbevægelsen kan ikke give alle andre skylden for vores udfordringer og appellere til magthaverne om at skåne os. 

1. MAJ BØR MINDE OS alle om, at fagbevægelsens medlemmer har brug for faglige ledere, som reelt vil kæmpe for medlemmernes interesser.

Husk politikere er som duer, når de er på jorden spiser de af vores hånd. Når de er i luften skider de på os. Det samme kan siges om alt for mange af fagbevægelsens ledere. Vores opgave er at sikre, at ingen af dem kommer i luften og skider på os.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde

Prins Christian udenfor
Nyheder

DR-vært laver sex-joke

om prins Christian

Collosseum ved aftentide
Corona

Seks nye lande på listen:

Her må du ikke rejse til

Kim Jong-un i lænestol på kongres.
Nyheder

Nordkorea om

dansk dokumentar:

Alt er løgn!

Delphine Boël
Kongelige

Belgiens konge møder omstridt halvsøster for første gang

Demonstranter på gaden i Dhaka, Bangladesh
Nyheder

Fem mænd dømt til døden

for gruppevoldtægt

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR dropper

sex-krænkers

radioprogram

Phillip Faber og Mads Steffensen ved et klaver
Film og TV

Phillip Faber tilbage på skærmen

Keld Heick sidder i en stol og ser afslappet ud
Kendte

Keld Heick stopper i DR:

- Jeg har været tæt på stress

Tog-pendlere her i myldretiden
Corona

Corona-chok

i London:

Slut med besøg

billede af Thorkild Olesen med sin blindestok
Corona

Blinde får skæld ud

for ikke at

holde corona-afstand

kvinde ryger i boligen
Nyheder

Forbud mod at ryge

under hjemmearbejde

billede af Sofía Vergara
Kendte

Sofía Vergara

slår

Scarlett Johansson

merkel
Corona

Tyskland registrerer

højeste smittetal nogensinde

jens rohde
Nyheder

Jens Rohde truer:

Smides Auken ud

smutter jeg også

Villkvarter
Nyheder

Grønnere hjem:

Sådan får du del

i 245 millioner