3F: Lønstop er helt ude i hampen
Danskerne er ifølge en ny meningsmåling villig til at give afkald på lønstigninger, hvis det kan hjælpe Danmark ud af krisen. Foto: Colourbox.dk
Lønmodtagerne vil aldrig acceptere en overenskomstfornyelse, der ikke indeholder lønstigninger, lyder det fra 3F's formand.

Danskerne taler med to tunger, når de i en meningsmåling siger, at de er villige til at droppe lønstigninger, hvis det kan hjælpe Danmark ud af krisen.

Det siger forbundsformand i 3F, Poul Erik Skov Christensen.

"Det kan godt være, at danskerne siger det nu. Men at forestille sig, at vi kan lave et resultat med arbejdsgiverne om en overenskomstfornyelse uden lønstigninger og få det stemt hjem. Det kan man ikke. Det er helt ude i hampen," siger han til Newspaq.

Knap 8 ud af 10 danskere accepterer ellers i en måling i Berlingske at give afkald på lønstigning, hvis det kan hjælpe Danmark ud af den økonomiske krise.

Men det tror Poul Erik Skov Christensen ikke på.

"Folk er pressede ude på de enkelte virksomheder, men det betyder ikke, at vi kan komme hjem med et resultat, der er lig nul," siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er direktør Jørn Neergaard Larsen glad for danskernes store krisebevidsthed.

Men løntilbageholdenhed er langt fra den eneste medicin, der skal til, hvis Danmark skal tilbage i førertrøjen, hvad angår konkurrenceevne, påpeger han.

"Produktiviteten i de lande, vi konkurrerer med, har udviklet sig så kraftigt de seneste år, at vi er blevet hænget af. Og det løses ikke bare med løntilbageholdenhed," siger han til Newspaq.

Jørn Neergaard Larsen peger på, at de danske skatter og afgifter er blevet for store, og at alt for mange danskere er på offentlig forsørgelse.

"Samtidig har vi ikke den fornødne kompetenceudvikling. Derfor skal man ikke bare pege på hver enkelt, og sige: Du skal ikke have det i løn, som du regnede med. Det er en meget større opgave, vi står med," siger DA's chef.