Murer i sjælden ros til chefen: Vi har unik seniorpolitik i firmaet

En gang om året inviterer direktøren for et stort entreprenørfirma medarbejdere over 57 år på hotel med overnatning for at udvikle firmaets seniorpolitik. Det er et hit, siger tillidsmand Michael Tiedt.
- Jeg ved ikke, om jeg kan holde til at arbejde med samme kraft om fem - ti år, som jeg gør i dag, siger Michael Tiedt.
- Jeg ved ikke, om jeg kan holde til at arbejde med samme kraft om fem - ti år, som jeg gør i dag, siger Michael Tiedt. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

Det slider kroppe op at lægge ny tagryg i vinterkulde. Eller svinge murerskeen i kraftig blæst og regn i mange år.   

Det kan murersvend Michael Tiedt skrive under på. Han er 54 år og skal arbejde 14 år endnu.

- Jeg ved ikke, om jeg kan holde til at arbejde med samme kraft om fem - ti år, som jeg gør i dag. Der er mange tunge løft og meget kulde i mit job, og ingen ved, hvor længe kroppen vil være med. Derfor er jeg også glad for, at der er en nedskrevet seniorpolitik i mit firma, der faktisk bliver taget alvorligt, fortæller Michael Tiedt.

Han er fællestillidsrepræsentant for 350 murere, tømrere og blikkenslagere i entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen i Ringsted. 

- Firmaets seniorpolitik er helt unik, og jeg mener, at andre arbejdsgivere kan blive inspireret af den. Når politikerne hele tiden hæver pensionsalderen, bør alle arbejdsgivere have øget fokus på at gøre noget ekstra for at sikre sig, at de ansatte ikke bliver nedslidte og syge. Det lyder måske rosenrødt, men vores firma kan godt finde ud af det, siger Michael Tiedt. 

Hotelophold for seniorer

Enemærke & Petersen inviterer hvert år alle ansatte på 57 år og derover på et hotelophold med middag sammen med cheferne. Her får de ansatte over to dage en snak med deres nærmeste chef om deres arbejdsvilkår, og om der er ønske om at ændre på arbejdstid, indhold eller uddannelse, så de fortsat kan holde til jobbet.

Der er oplægsholdere udefra om seniorpolitik og arbejdsmiljø, ligesom en rådgiver fra pensionsselskabet deltager.

- Det er et af de store hit, for de ældre medarbejdere bliver taget alvorligt og taget med på råd omkring seniorpolitikken i firmaet, siger Michael Tiedt.

Forkert at skære alle over en kam

Administrerende direktør i Enemærke & Petersen, Henrik Mielke, er glad for rosen, men understreger overfor Avisen.dk, at han synes enhver arbejdsgiver har en forpligtelse til at tage seniorpolitik alvorligt. 

- Pensionsalderen stiger for alle, men jeg synes, at det er forkert at skære alle over en kam. Der er stor forskel på, hvornår man begynder på arbejdsmarkedet og hvilken form for arbejde man har. Nogle er slidt ned, når de er 62 år, og andre kan arbejde til de er 70. Men som arbejdsgiver finder jeg det vigtigt at forebygge og tage de rigtige initiativer, så folk kan arbejde under en eller anden form, så længe de har lyst, siger han.

Lang og tro tjeneste skal belønnes 

Henrik Mielke pointerer, at det ligger i firmaets DNA at have en social profil.

- Jeg synes jo, at når vi som virksomhed har trukket på nogle medearbejderes arbejdskraft i år eller måske mange årtier, har vi også en forpligtelse til at gøre noget, så de kan holde til arbejdet. Når man som funktionær eller håndværker har ydet en lang og tro tjeneste, skal man også gøre noget for at fastholde medarbejdere på en god måde, fastslår han.

Direktøren beskriver det som en win-win-situation for både virksomhed, medarbejdere og samfund.

- Som virksomhed kan jeg jo holde på viden, kompetencer og loyale medarbejdere, og det er vigtigt. Medarbejderne får også større arbejdsglæde, siger han og tilføjer, at for samfundet er det bedre, at seniorer bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Lyder måske frelst 

- Det lyder måske frelst, man vi vil gerne på en god måde sikre, at man lige fra man som ung står i lære til man forlader arbejdsmarkedet og også som pensionist kan have en tilknytning til vores virksomhed, samtidig med at vi bidrager til gode arbejdsliv og løsninger for samfundet, fastslår han.

Lige nu er flere af firmaets i alt 700 ansatte i Ringsted, Glostrup, Brabrand og Ringsted på seniorordninger, og flere ansatte har en dåbsattest, der daterer sig tilbage til slutningen af 1940erne.  

Selvom tillidsrepræsentant Michael Tiedt klapper direktøren på skulderen for at sikre, at ældre håndværkere får mulighed for at få skånejob, at der er ergoterapeuter, arbejdsmiljøuger og motion knyttet til virksomheden, minder han også om, at det ikke er en gavebod.

- Der bliver lyttet til medarbejdernes ønsker og behov, og man kan blive flyttet ind på værkstedet, hvis man er oppe i årene og har behov for skånejob for at slippe for kulde og træk. Man kan også gå på nedsat tid, men selvfølgelig skal man selv betale, hvad det koster. Færre timer betyder færre penge ind på lønkontoen også for seniorer, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.