"Danskernes arbejdsliv er ikke som politikernes på Christiansborg"

LO klar med en ny tilbagetrækningspakke med fire konkrete forslag til regeringen, så lønmodtagere kan holde flere år på arbejdsmarkedet. Venstre mener, at den nye seniorpakke er overflødig.
Hvis statsministeren lader sig inspirere af LO's nye seniorpakke, vil flere ufaglærte og faglærte kunne holde til at arbejde flere år uden nedslidning, mener LO-formand Lizette Risgaard.
Hvis statsministeren lader sig inspirere af LO's nye seniorpakke, vil flere ufaglærte og faglærte kunne holde til at arbejde flere år uden nedslidning, mener LO-formand Lizette Risgaard. Foto: Martin Sylvest, Scanpix.

Pensionsalderen stiger med rekordfart. I 2030 er den officielle pensionsalder 68 år, og regeringen ser gerne pensionsalderen hævet med yderligere et halvt år allerede fra 2025.

Men hvis gulvlæggere, slagteriarbejdere, sosuer og andre LO-medlemmer skal holde stadig flere år på jobbet, skal der føres en helt anden arbejdsmarkedspolitik, end den der føres i dag, mener LO.

Derfor præsenterer LO-formand Lizette Risgaard torsdag en tilbagetrækningspakke med en stribe konkrete forslag til regeringen og politikerne på Christiansborg.  

- Hvis pakken med de mange gode forslag blev vedtaget af Folketinget, ville flere af vores LO-medlemmer på sigt kunne holde til at arbejde til de fylder 68 år, siger Lizette Risgaard.

Hun fremhæver, at det jo vil være godt for vækst og Danmarks husholdningsbudget, som Lars Løkke går så højt op i. 

LO’s tilbagetrækningspakke foreslår blandt andet, at Arbejdstilsynet får en permanent bevilling, så langsigtet planlægning af Arbejdstilsynets aktiviteter bliver mulig.

Derudover kræver LO, at Arbejdstilsynet allerede på finansloven for 2017 får en ekstra bevilling på mindst 60 millioner kroner for at sikre en stærkere arbejdsmiljøindsats ude på virksomhederne.

LO foreslår også, at der bliver nemmere adgang til seniorførtidspension, ligesom arbejdsmarkedsuddannelserne skal have et helt andet fokus end i dag på gruppen af seniorer. Blandt andet skal der på flere uddannelser oprettes særlige seniorhold, der kan tiltrække flere ældre til at efteruddanne sig.    

Derudover ser LO gerne, at der afsættes penge til sporskifte, så beskæftigede inden for særligt nedslidningstruede brancher kan få økonomisk støtte til omskoling til andre jobfunktioner.

- Man skal selvfølgelig kunne få økonomisk mulighed til at uddanne sig ud af et nedslidende job, når helbredet ikke kan holde, siger Lizette Risgaard.  

En ny undersøgelse, som Epinion netop har gennemført for LO, viser, at hver femte LO-medlem tager smertestillende medicin dagligt eller flere gange om ugen for at klare arbejdsdagen. Det svarer til, at cirka 200.000 håndværkere, lagerarbejdere, industriteknikere og andre medlemmer af 3F, Dansk Metal, FOA og HK en eller flere gange om ugen finder pilleglasset frem, før de går på job.

- Danskernes arbejdsliv er ikke som politikernes på Christiansborg, og det er de nødt til at forstå. LO-familierne skal ikke bøde for, at et folketingsflertal tilbage i 2006 vedtog en stigende pensionsalder og lovede øgede tiltag på arbejdsmiljøområdet og siden sprang i målet og glemte at øge bevillingerne til bedre arbejdsmiljø, siger Lizette Risgaard.

Selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop har lagt 2025-planen, der indeholdt forslag om at hæve pensionsalderen ekstraordinært hurtigt fra 2025, i skuffen, beroliger det ikke Lizette Risgaard.

- Det er da en lille succes, at regeringen nu udskyder 2025-planen, men det ændrer jo i virkeligheden ikke på noget. For der er stadig et politisk ønske om at hæve pensionsalderen, og derfor er det nu, at slaget skal slås i forhold til at få flere penge på finansloven til vores ønsker, fastslår hun.

Bedre sent end aldrig

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det nødvendigt, at fagbevægelsen er oppe på stikkerne i forhold til stigende pensionsalder.

- Det lyder fornuftigt i mine ører, at LO nu kommer med en tilbagetrækningspakke. Vi har nemlig glemt at tale uddannelse, sporskifte og gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet herhjemme, og hvis den debat skal tages, skal fagforeningerne går forrest, siger Henning Jørgensen.

Han kalder det bedre sent end aldrig, at LO nu præsenterer en stribe forslag til tilbagetrækningspolitik.

- Alle de faglige organisationer har været for længe om at komme med udspil, der sikrer deres medlemmer ikke bliver nedslidte. Vi har vidst i årtier, at gennemsnitsalderen stiger, og at vejen til større produktion og vækst i arbejdsgivernes og politikernes øjne går gennem et længere arbejdsliv. Alligevel har det været småt med faglige tiltag for at sikre, at man kan holde til et langt arbejdsliv, siger Henning Jørgensen. 

Venstre ikke begejstret

I Venstre mener arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen, at LO’s tilbagetrækningspakke er overflødig. 

- Overordnet mener Venstre, at vi har et velfungerende og fleksibelt pensionssystem, der også omfatter hjælpemuligheder for personer, der ikke er i stand til at fortsætte på arbejdsmarkedet i hidtidigt omfang. Samtidig kan vi se, at levetiden er steget mere end vi regnede med, da vi vedtog velfærdsaftalen i 2006. Det er naturligvis glædeligt, at danskerne lever lidt længere, men hvis vi skal have råd til fremtidens velfærd, kræver det en regulering af aldersgrænserne, siger Hans Andersen.

Derfor foreslår Venstre fortsat, at pensionsalderen skal hæves med seks måneder, og når forhandlingerne om blandt andet finansloven for næste år er faldet på plads, fortsætter forhandlingerne om resten af 2025-planen, understreger han.

Hans Andersen fremhæver, at personer, der er nedslidte, allerede har mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med seniorførtidspension, førtidspension, fleksjob og med regeringens nye forslag til en ny seniorfleksjobordning.

Endelig fremfører Hans Andersen, at der ikke er behov for yderligere bevillinger til Arbejdstilsynet på næste års finanslov, sådan som LO ønsker det.

- Vi har alle sammen en interesse i, at vores arbejdsmiljø er godt, og det er vigtigt, at virksomhederne prioriterer det gode arbejdsliv. Men der er ingen grund til, at Arbejdstilsynet fører tilsyn med de virksomheder, der har styr på arbejdsmiljøet. Derfor mener vi fortsat, at Arbejdstilsynet kan løse deres opgaver fremadrettet, også i 2017, siger han.

Tror på at ministeren lytter

Men LO-formand Lizette Risgaard ryster på hovedet over, at Venstres arbejdsmarkedsordfører mere eller mindre hælder hendes seniorpakke ned ad brættet. Derfor sætter hun sin lid til, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er mere lydhør, når han torsdag deltager i en LO-konference med titlen ’Flere gode år på arbejdsmarkedet’.

- Jeg har en tro på og forventning om, at beskæftigelsesministeren lytter på os, og at der er dele af pakken, som han vil tage med hjem og arbejde videre med, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.