Pernille mærker allerede smerterne: Hvordan skulle jeg kunne holde til at arbejde 28 år mere?

Mere end hver anden forsøgsdyrepasser på Panum har haft ondt i bevægeapparatet indenfor den seneste uge, viser rystende APV-undersøgelse.
Dyrepasserne på Panum-instituttet har mange ensidige og tunge løft i hverdagen. En ny APV viser, at 58 procent af de ansatte døjer med ondt i bevægeapparatet, fortæller tillidsrepræsentant Pernille Parker.
Dyrepasserne på Panum-instituttet har mange ensidige og tunge løft i hverdagen. En ny APV viser, at 58 procent af de ansatte døjer med ondt i bevægeapparatet, fortæller tillidsrepræsentant Pernille Parker. Foto: Privat.

En lille mus vejer da nul og niks, så derfor kan man umuligt blive nedslidt af at arbejde som dyrepasser på Panum-instituttet.   

Den holdning møder Pernille Parker tit. Men intet kunne være mere forkert, bedyrer tillidsrepræsentanten for cirka 60 dyrepassere på Panum-instituttet på Københavns Universitet.

Her vrimler det med forsøgsmus, der bruges til videnskabelig forskning.  

- Selvom hver enkelt mus ikke vejer særlig meget, handler det jo om, hvor mange mus, der opbevares i de kasser, der skal flyttes. Når kasserne med mus er tunge og ustandselig skal flyttes rundt, giver det slid og smerter i kroppen, siger Pernille Parker.

Tillidsrepræsentanten fra 3F er særdeles kritisk overfor, at pensionsalderen i de kommende år stiger med rekordfart.

I 2030 er den officielle pensionsalder 68 år, men hun regner det for umuligt at hendes kollegaer kan blive på arbejdsmarkedet så længe, når der samtidig skæres på arbejdsmiljøindsatsen.

Slemme museskader

Mange af dyrepasserne på Panum døjer med museskader. Men en helt anden type af museskader, end dem man får af at sidde ved en computer, pointerer hun.

- Vi har mange ensidige og tunge løft i hverdagen. Vi har netop gennemført en APV, der viste, at 58 procent af kollegerne har haft ondt i bevægeapparatet inden for de seneste syv dage. Og vi har et skyhøjt antal arbejdsskader, fastslår hun.

Pernille Parker understreger, at hendes egen ledelse hellere end gerne vil gøre mere for at forebygge arbejdsskader og sikre et godt arbejdsmiljø.

- Jeg oplever, at min egen ledelse gerne vil tilbyde os bedre arbejdsforhold, hvis de kunne. Så det er regeringen og et flertal af politikerne på Christiansborg, som jeg skyder på, fordi deres nedskæringer i det offentlige forhindrer et godt arbejdsmiljø, siger hun.

Folk pukler sig til skulderskader  

Pernille Parker kalder det alarmerende, at selv unge dyrepassere har så ondt i kroppen.  

- Mange af mine kolleger er kun i 30'erne og har allerede symptomer på nedslidning. Hvordan skal de kunne klare at arbejde næsten 40 år mere? Jeg er selv 41 år og har problemer med arme, lænd og skulder, fordi jeg har løftet for tunge ting i for mange timer og år allerede. Hvordan skulle jeg kunne holde til at arbejde 28 år mere, spørger hun.

Pernille Parker beretter om kolleger, der bliver langtidssygemeldte på grund af skulderskader og nakkeproblemer.

- Folk pukler, og de døjer med at klare de tunge løft i det tempo, som der kræves. Nedslidning er et kæmpemæssigt problem, og hvis der ikke gøres noget for at forebygge det, kan vi ikke holde til at arbejde til vi fylder 68 år eller mere, pointerer hun.

Tid til ergonomi

En af forklaringerne på, at det står så grelt til på Panum-instituttet er ifølge Pernille Parker, at den offentlige sektor ustandselig rammes af nedskæringer på den ene side, og effektivitetskrav på den anden.

- Vi offentligt ansatte bliver hele tiden beskåret. Der er ikke tid til at håndtere kasserne med forsøgsdyr på de rigtige måder ergonomisk, og det kan man mærke på kroppen ret hurtigt. Vi kan hverken løbe hurtigere eller løfte mere end vi allerede gør. Løsningen for os er tiden til at tænke ergonomisk og flere ansatte, fastslår hun.

Tillidsrepræsentanten fremhæver, at der også skal afsættes tid og penge til fysioterapi og massør.

- Tænk i forebyggelse frem for at behandle, når skaden er sket, for det bliver dobbelt så dyrt, siger hun.

Utryg ved Løkke 

 Selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lige har lagt 2025-planen ekstraordinære udskydning af tilbagetrækningsalderen i skuffen, er hun ikke glad.

- Pensionsalderen stiger jo stadigvæk, samtidig med at der er besparelser alle vegne, siger hun.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.