Løkke lover skrappe Lizette flere trepartsforhandlinger

Statsministeren har givet LO-formanden håndslag på, at der også med en ny borgerlig trekløverregering bliver indkaldt til nye treparsforhandlinger i 2017.
Statsminister Lars Løkke lover fagbevægelsen, at trepartssamarbejdet fortsætter også selvom Liberal Alliance og Konservative kommer ind i en ny regering.
Statsminister Lars Løkke lover fagbevægelsen, at trepartssamarbejdet fortsætter også selvom Liberal Alliance og Konservative kommer ind i en ny regering. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Scanpix.

Så længe Lars Løkke Rasmussen er statsminister, vil der være en dialog med arbejdsmarkedets parter. 

Det forsikrede statsministeren mandag på en stor LO-konference, hvor mere end 200 faglige ledere diskuterer fremtidens arbejdsmarked. 

Lars Løkke kom direkte fra sit første møde med Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, og den konservative Søren Pape Poulsen, hvor de har givet hinanden håndslag på at forsøge at danne en ny borgerlig trekløverregering.

Det har fået de nervøse trækninger frem hos mange i fagbevægelsen. De frygter blandt andet, at trepartssamarbejdet sløjfes, og at der vil komme nedskæringer på uddannelse og velfærd samt højere pensionsalder.

Glæder sig til mere trepart

Men Lars Løkke fik understreget, at fagbevægelsen godt kan pakke sin frygt i forhold til det fortsatte treparssamarbejde sammen. 

- Den nye regering vil fortsætte treparssamarbejdet. Og det vil være en ny trepartsdialog. Der er brug for det her samarbejde. Nu som aldrig før. Vi har landet to stærke trepartsaftaler indtil videre, og jeg glæder mig til, at samarbejdet fortsætter, fastslog Lars Løkke.

Lige nu er der ikke indkaldt til trepartsforhandlinger, fordi overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er lige på trapperne. Først når der er landet en ny overenskomst for mere end en kvart million lønmodtagere i produktionsdanmark, bliver der indkaldt til nye møder.

Ønsker effektive OK-forhandlinger

- Jeg ønsker jer hurtige og effektive overenskomstforhandlinger i foråret. Jo før I er færdige, jo før kan vi komme i gang med treparten, sagde Lars Løkke Rasmussen. 

De næste trepartsforhandlinger skal handle om at sikre mere voksen- og efteruddannelse til danske lønmodtagere, så de kan få nye kompetencer og klare sig på et arbejdsmarked, der bliver mere og mere digitalt og automatiseret. 

- Vi har sat gang i noget, og mere skal gøres. Det næste bliver voksen- og efteruddannelse. Der skal mere tempo på, sagde statsministeren.

Overfor Avisen.dk understreger Lars Løkke, at han tror på, at trepartssamarbejdet er kommet for at blive.

- Jeg var rigtig ked af, at det gik galt for den socialdemokratisk ledede regering, at man tabte det dialogforum på gulvet og måtte erklære det død og begravet. Jeg er glad for, at vi har fået det genoplivet, siger han.

Skrap forhandler

Statsministeren konstaterede drillende, at LO-formand Lizette Risgaard kan være skrap omkring forhandlingsbordet.

- Nogle vil kalde dig skrap. Det vil jeg sådan set også. Du ved, at man må give for at tage noget, fastslog han. 

LO-formanden kvitterede for, at Løkke var så stålsat i forhold til at fortsætte trepartsforhandlingerne med fagbevægelsen. Samtidig appellerede hun til statsministeren om at huske, at Danmark skal hænge sammen i fremtiden.

Ingen skal ryge af i svinget

- Vi skal sikre os, at ingen ryger af i svinget. Og derfor er tiden ikke til skattelettelser lige nu. Først når vi har råd. Lige nu er der brug for alle de penge, som vi kan skrabe sammen i fælleskassen, fastslog hun og henviste til, at der skal sættes flere ressourcer af til skattekontrol, så ingen virksomheder har held til at unddrage sig skat. 

Derudover opfordrede hun statsministeren til at etablere et digitaliseringsråd, der skal komme med indspil til hvordan Danmark ruster sig til den fjerde industrielle revolution, der kommer rullende ind over os de næste år og vil kræve store omstillinger og nye kompetencer. 

Lars Løkke ville ikke love Lizette Risgaard at etablere et digitaliseringsråd efter LO's opskrift.

- Men jeg vil gerne snakke om det. En af ambitionerne med en borgerlig liberal trekløverregering er at få mere handlekraft. Og fremfor alle mulige trakasserier - for der er andet i livet end topskat - er jeg også optaget af den her dagsorden, sagde Lars Løkke og tilføjede, at han godt var klar over, at fremtidens digitale arbejdsmarked kræver investeringer i nye kompetencer til ufaglærte og kortuddannede.

Vækst kommer først i velfærdsremse 

LO-formand Lizette Risgaard understregede også, at velfærden ikke skal bløde de næste år.

Til det sagde Lars Løkke Rasmussen, at han i hele sin politiske karriere har været en velfærdspolitiker.

- Men velfærd skal også finansieres. Rækkefølgen for mig er vækst, der giver velstand, der giver velfærd. Sådan er remsen!, konstaterede Lars Løkke Rasmussen. 

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.