Kontanthjælpskaos: Troede min mand havde et uægte barn i Esbjerg

Henriette Nissen er en af de 43.000 danskere, der i lørdags fik et forkert brev om kontanthjælpsloftet. Det er et kæmpe tillidsbrud, mener hun.
Henriette Nissen er en ud af 43.000 danskere, der i weekenden modtog et brev om kontanthjælpsloftet med forkert afsender.
Henriette Nissen er en ud af 43.000 danskere, der i weekenden modtog et brev om kontanthjælpsloftet med forkert afsender. Foto: Privat

Henriette Nissen fra Haderslev er en af de 43.000 danskere, der i lørdags fik et forkert brev om kontanthjælpsloftet.

Hun var ude og gå med sin mand, da der tikkede en sms ind, hvori der stod, at hun havde post fra Esbjerg Kommune.

- Jeg nåede lige at tænke; "har du et uægte barn, jeg ikke kender noget til?", fortæller Henriette Nissen til Avisen.dk. Hun bor nemlig slet ikke i Esbjerg Kommune. 

Så galt var det dog ikke. Men brevet, der indeholdt information om det snarlige kontanthjælpsloft, havde forkert afsender. Det samme oplevede alle andre modtagere i Jylland - lige med undtagelse af borgere, bosat i Aarhus Kommune.

Kæmpe tillidsbrud

Fejlen, som KMD, der står for at sende brevene ud, har beklaget, skaber dog utryghed, mener Henriette Nissen, der har været på kontanthjælp siden 2012, fordi hun siden 2011 har lidt af en alvorlig hjertefejl, der førte til en stor blodprop i hjertet.

Efter omfattende operationer er hun kommet på benene igen, men fysisk arbejde kan hun ikke klare. Derfor ligger hendes liv i hænderne på det offentlige, som hun udtrykker det.

- Man har ikke tillid til dem, for det viser jo, hvor lidt styr de har på tingene. Det er meget utrygt, for de bestemmer, hvordan mit liv skal se ud, siger Henriette Nissen til Avisen.dk.

En regulær storm af breve

Det er da heller ikke første gang, hun modtager mærkværdige breve i forbindelse med sin kontanthjælp. Hun burde nemlig slet ikke modtage breve i første omgang, da hun som alvorlig syg er fritaget for kontanthjælpsloftet og i øvrigt blot får udbetalt 2.900 kroner om måneden. 

Henriette Nissens mand har haft fast job som mellemleder i et entreprenørfirma i over 10 år. Derfor modregnes hendes indkomst hans løn, så de samlet får udbetalt, hvad der svarer til to gange kontanthjælp. 

- Hvorfor skal jeg have det brev? Der står, at jeg kan få op til 14.575 kroner om måneden, men det kan jeg jo slet ikke, da jeg er gift. Det gør blot det hele meget mere forvirrende, siger Henriette Nissen.

Også hendes mand har modtaget breve fra kommunen angående kontanthjælpsloftet - og det altså selvom han har et fuldtidsarbejde. Ifølge Henriette Nissen har parret fået at vide af Haderslev kommune, at det er helt efter bogen, da han er gift med en kontanthjælpsmodtager.

Kommer igennem forvirringen med støtte fra familie

Henriette Nissen er ikke i tvivl om, hvad hun skal have i kontanthjælp efter kontanthjælpsloftet sætter ind 1. oktober. Men det er ikke en viden, hun har fået igennem de mange breve. I stedet klarer hun sig igennem den offentlige administrations karrusel på grund af god faglig støtte og støtten fra familien. Men hun er bekymret for, hvilken situation andre, der ikke har det samme netværk, som hun har, kan ende i.

- Nu er jeg jo fysisk og ikke psykisk syg, og vi har haft god faglig og familiær støtte, men jeg tænker, at hvis man også kæmper med noget psykisk, vil man jo kravle ned i et lille musehul over de her breve, siger Henriette Nissen.

I dag har hun modtaget et nyt brev fra kommunen, hvor Haderslev kommune korrekt står som afsender.

Et ud af 43.000 forkerte breve
Henriette Nissens brev fra Esbjerg kommune, selvom hun bor i Haderslev kommune. Derudover har hun fået anført et kontanthjælpsloft på 14.575 kroner, selvom hun blot får udbetalt 2.900 kroner om måneden og derudover er fritaget fra kontanthjælpsloftet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.