S-legende om DF-samarbejde: "Det ville være noget af det mest usympatiske, jeg kan forestille mig"

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti gør i disse uger tilnærmelser til hinanden. Det er tidligere S-minister Jytte Andersen ikke vild med.
Tidligere arbejdsminister Jytte Andersen er ikke vild med tanken om, at S og DF skal arbejde tættere sammen.
Tidligere arbejdsminister Jytte Andersen er ikke vild med tanken om, at S og DF skal arbejde tættere sammen. Foto: Claus Bech Andersen, Scanpix

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har sagt, at partiet har et spirende godt samarbejde med Dansk Folkeparti.

Og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger, at han gerne droppede den klassiske blå blok og satsede mere på et samarbejde med Venstre og Socialdemokraterne.

Det er dog ikke alle socialdemokrater, der er lige begejstrede ved tanken om et tættere samarbejde mellem Folketingets to største partier.

Jytte Andersen var arbejdsminister i 1990'erne og en klassisk socialdemokrat med rødder i fagbevægelsen. Hendes værste mareridt er et regeringssamarbejde mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

- Det ville være noget af det mest usympatiske, jeg kan forestille mig. De betegner sig selv som et velfærdsparti, og det er jo også det, medierne udnævner som fællesnævneren mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Men når man tænker på, hvad de har lagt ryg til op igennem 00'erne, hvor de har presset den offentlige sektor i knæ, så er der ingen sammenhæng med et velfærdsparti, siger hun til Ugebrevet A4.

Snyder på vægten

Dansk Folkeparti er eksempelvis med i det forlig om et loft over kontanthjælpen, som i disse uger betyder lavere ydelser for tusindvis af mennesker.

Jytte Andersen kalder Dansk Folkepartis holdning til kontanthjælpsloftet for en skærende modsætning til at definere sig selv som velfærdsparti.

- Jeg synes, de snyder på vægten i forhold til de mennesker, der har brug for en stærk offentlig sektor. De peger fingre af, at der er flere på kontanthjælp nu end før. Men det tror da pokker, når de har været med til at forkorte dagpengeperioden med to år og sende folk over i kontanthjælpssystemet. Så de er lige hardcore nok på arbejdsmarkedspolitikken til at jeg kan se nogen samarbejdsmuligheder, siger hun til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.