Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Hundredvis af hjernerystelser i ishockey: "Det er bare en del af sporten"

I den Nordamerikanske ishockeyliga er der store problemer med spillere, der bliver invalideret af hjernerystelser. Herhjemme er det også helt normalt, at man pådrager sig adskillige hjernerystelser i løbet af karrieren, fortæller en tidligere ishockeyspiller, der selv måtte stoppe efter den tredje hjernerystelse.
De slår hovedet ned i isen eller ind i banden, når de kører ind i hinanden med 40 kilometer i timen. Derfor er hjernerystelser så udbredte i ishockey.
De slår hovedet ned i isen eller ind i banden, når de kører ind i hinanden med 40 kilometer i timen. Derfor er hjernerystelser så udbredte i ishockey. Foto: Mogens Flindt / Scanpix

Endnu en ishockeystjerne har måtte stille skøjterne på hylden på grund af en alvorlig hjernerystelse. Denne gang er det den amerikanske NHL-spiller Keith Ballard, der må indse, at han aldrig kommer på isen igen, efter han for et år siden røg med hovedet først ind i banden.

Du ser mange atleter, som har store problemer i lang tid, og jeg ønsker ikke, at det skal være mig. Jeg vil leve et sundt liv og være der for min kone og mine børn, siger han til The Star Tribune.

Før ham har over hundrede NHL-spillere måtte indstille karrieren på grund af hjernerystelser, og de fører netop nu retssag mod NHL, fordi de mener, at ishockeyligaen har fejlinformeret dem og skjult følgevirkningerne af hovedskader.

Senest har familien til den afdøde ishockeyspiller, Steve Montador, sagsøgt NHL, fordi de mener, at hans død hænger sammen med den hjerneskade, som han pådrog sig i løbet af sin ishockeykarriere.

Også et problem herhjemme

Hjernerystelser er ikke kun et problem i NHL. Avisen.dk har tidligere fortalt om de to ishockeyspillere Christian Lie Nielsen og Christian Nordentoft, der nu er på offentlig forsørgelse. På grund af hjernerystelser kan de hverken spille ishockey eller passe et arbejde, og deres klubber har ikke tegnet ulykkesforsikringer for dem.

Nu står endnu en tidligere ishockeyspiller frem og fortæller om de farlige arbejdsforhold i professionel ishockey. Martin Ravns karriere stoppede brat i 2011, da han blev ramt af den tredje alvorlige hjernerystelse på tre sæsoner. Læs hele hans historie her.

Det er helt almindeligt, at man i løbet af et liv som ishockeyspiller pådrager sig adskillige hjernerystelser, fortæller han.

- I mange tilfælde har man fået rigtig mange hjernerystelser hen ad vejen, og til sidst er der så bare ikke mere at tage af. Sådan er det ofte med hjernerystelser, siger han.

Det er konsekvensen af at dyrke den sport, man elsker, mener han.

- Ligesom i boksning er det bare en del af sporten. Når man har spillet, siden man var 3 år, kan man have haft rigtig mange hjernerystelser, som man ikke har tænkt over. Det har jeg helt sikkert haft uden at være bevidst om det, siger han.

Martin Ravn ville ønske, at han var stoppet efter den anden alvorlige hjernerystelse. Men han fik lov til at spille igen efter tre måneder, da han også selv følte sig klar. Det er helt almindelig praksis, fortæller han.

- Når du er frisk igen, må du spille igen. Spørgsmålet er bare, hvornår nok er nok og man skal sige fra. Man skal selvfølgelig læne sig op af, hvad lægerne siger, men man har jo også selv et ansvar for at sige fra, mener han.

Det internationale ishockeyforbund har forbudt tacklinger mod hovedet. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Dansk Ishockey Union om, hvad de gør for at forebygge hjernerystelser, inden deadline, men vi arbejder på sagen.

faktaboks

Avisen.dk sætter i disse uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til [email protected]

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.