Benny var leder - nu bliver han ramt af kontanthjælpsloft

Benny Jakobsens fik vendt op og ned på sit liv, da han gik fra et godt betalt job som leder til en kontanthjælp. I dag er han enlig forsørger og frygter, hvad der skal ske med ham og hans datter.
Benny Jakobsens liv tog noget af en drejning, da han gik fra en lederløn til kontanthjælp.
Benny Jakobsens liv tog noget af en drejning, da han gik fra en lederløn til kontanthjælp. Foto: Modelfoto/Scanpix/Iris

Den 45-årige kontanthjælpsmodtager Benny Jakobsen fra Ishøj, der er enlig forsørger til en datter på elleve år, føler sig uheldig:

- Min situation er næsten ligeså usandsynligt, som hvis jeg havde vundet syv rigtige i lotto. Vi er jo ikke ret mange enlige forsørgere på kontanthjælp, siger han til Avisen.dk.

Når han er ked af at være enlig forsørger på kontanthjælp, skyldes det blandt andet, at netop den gruppe bliver hårdest ramt af det moderne kontanthjælpsloft. I alt er der 16.200 enlige forsørgere, der rammes.

Det omdiskuterede kontanthjælpsloft blev torsdag vedtaget af regeringen med et snævert blåt flertal. Det vil gå udover mere end 30.000 kontanthjælpsmodtagere.

Benny Jakobsens største bekymring i forhold til de nye kontanthjælpsregler er, om han og hans datter kan blive boende i deres lejelejlighed, når han mister store dele af sin boligstøtte.

Både boligforeninger og flere kommuner har advaret om, at der ikke er nok ledige billige boliger til de kontanthjælpsmodtagere, der fremover får problemer med huslejen.

Solgte alt

Udover frygten for at skulle søge ny bolig, har Benny Jakobsen generelt svært ved at overskue, hvordan han skal kunne få det hele til at løbe rundt med en mindre månedlig indkomst. I forvejen sparer han, hvor han kan.

Men sådan har det ikke altid været. Benny Jakobsen har tidligere haft en lederstilling i legetøjsfirmaet TOP-TOY, hvor han havde omkring 35 medarbejdere under sig, fortæller han.

I tiden, hvor han arbejdede som leder, så hans tilværelse helt anderledes ud end i dag. Han boede i rækkehus i Ishøj med sin kone og deres fælles barn. I garagen stod der både bil og motorcykel, husker han.

- Dengang levede jeg et lyseblåt liv. Vi boede i et pænt, præsentabelt og hyggeligt hus og havde råd til at rejse på ferie til Thailand hvert år, siger han.

I dag er både hus, bil og motorcykel solgt. Og ferier er der heller ikke længere råd til.

Pludselig alene 

Det var i maj 2006, at Benny Jakobsens liv tog en drejning, som han ikke havde set komme.

Hans kone, der var en del yngre end ham, forlod ham efter seks års ægteskab, forklarer han.

- Hun fik sin frihed, og jeg fik vores datter, som jeg siden har haft forældremyndighederne over, siger han.

Efter konen havde forladt ham, gik det mere og mere ned ad bakke på arbejdet, fortæller han. Stigende pres og faldende ressourcer, der betød færre medarbejdere, gjorde, at han gik ned med depression og stress, fortæller han.

Farvel til burger og tivoli

En længere sygemelding udløste en fyringsseddel. Derefter fik han i fire måneder sygedagpenge, men kom til sidst på kontanthjælp. 

- Så var det slut med goder som at tage på McDonald’s eller tage datteren med ud at spise eller med en tur i tivoli. Før havde jeg også tit gæster på middag, men det røg sig også en tur, lyder det fra Benny Jakobsen.

Flere socialchefer i kommunerne frygter, at det nye kontanthjælpsloft vil gå udover børns muligheder for at komme i biografen, få gaver eller have venner på besøg.

Benny Jakobsen forudser, at en af konsekvenserne af hans mindre månedlige budget bliver, at han må melde sin datter ud af den SFO, hun går i.

Noget af det, socialcheferne også peger på, kan blive en konsekvens af det moderne kontanthjælpsloft er, at der bliver brug for flere støttetiltag overfor børn af kontanthjælpsmodtagere.

Fjern over for datteren

Den nye tilværelse, som Benny Jakobsen måtte vænne sig til, tog særligt i starten hårdt på ham.

- Det første halvandet års tid var jeg meget påvirket af hele situationen og meget deprimeret. At se sig selv leve af en kontanthjælp og få det stempel er meget nedværdigende, for jeg har altid været selvforsynende, siger han.

Men det er ikke kun hans stolthed, der har fået et knæk. Hele situationen er gået udover hans datter, forklarer han.

- Jeg var fjern over for min datter, og det påvirkede hende. Men det er på grund af hende, at jeg har kunnet kæmpe videre. Og jeg er da kommet videre, men jeg er ikke kommet op, siger han.

Næsten 35.000 børn lever i familier, som fra 1. oktober bliver ramt af det nye kontanthjælpsloft.

Ville ikke ansætte sig selv

I dag kæmper Benny Jakobsen stadig med depression, angst og slidgigt. Men han formår at passe sin praktikplads ved et auto- og tømmerværksted i 15 timer om ugen.

Her varetager han opgaver som at feje og vaske gulve. Men han får lov til at gøre det i sit eget tempo. Det undrer ham, at han kan være en værdi for en arbejdsplads.

- Som leder har jeg selv haft folk i praktik, jobafklaring og ressourceforløb. Og når jeg ser mig selv udefra, ville jeg ikke ansætte mig selv, på grund af mit lave selvværd og manglende overskud, siger han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.