Kontanthjælpsloft kan sende Nadja på gaden: Mister 4.751 hver måned

Kontanthjælpsmodtageren Nadja mister 4.751 kroner hver måned på grund af kontanthjælpsloftet. Hun er nemlig én af dem, der mister en meget stor andel af sin boligstøtte.
Nadja Harning er en af de dem, der bliver rigtig hårdt ramt af det nye kontanthjælpsloft.  
Nadja Harning er en af de dem, der bliver rigtig hårdt ramt af det nye kontanthjælpsloft.   Privatfoto

Den 38-årige enlige mor til to drenge, Nadja Harning fra Valby, tilhører en gruppe af kontanthjælpsmodtagere, der står til at miste flest penge som følge af det omdiskuterede kontanthjælpsloft, der torsdag vedtaget af regeringen med et snævert blåt flertal.

I dag får Nadja Harning boligstøtte, så hendes månedlige husleje inklusiv vand og varme ender på 4.530 kroner.

Men sådan vil det ikke være, når det nye kontanthjælpsloft er indfaset til oktober. Da vil hendes husleje med boligstøtte ende på 9.281 kroner om måneden.

Det vil sige, at den enlige mor mister 4.751 kroner hver måned. Og det gør hende utryg:

- Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv og mine børn til oktober. Men vi har ikke råd til at bo i vores lejlighed længere, siger hun til Avisen.dk.

Mister kommunal støtte

Det nye kontanthjælpsloft ventes at ramme 30.000 kontanthjælpsmodtagere. Det anslås, at 35.000 børn kommer til at mærke følgerne af loftet, fordi det rammer deres forældre.

Når det går særligt hårdt ud over Nadja Harning og hendes sønner, skyldes det, at hun har en høj husleje. Hun bor i en almennyttig lejebolig, der koster 10.250 kroner om måneden.

Men hver måned får hun - udover sin almindelige statslige boligstøtte på 3.515 kroner - også en særlig støtte fra kommunen.

Den støtte skyldes Aktivlovens §34. En paragraf, der giver mulighed for at få dækket særligt høje boligudgifter, hvis man for eksempel er syg eller arbejdsløs.

I Nadja Harnings tilfælde er den særlige støtte på 2.205 kroner om måneden.

Men med det moderne kontanthjælpsloft mister hun retten til den særlige støtte, da hun fremover maksimalt kan få 969 kroner i boligsikring om måneden.

Enlige forsørgere med to børn kan nemlig fremover maksimalt få 969 kroner om måneden i boligsikring, oplyser brancheforeningen BL - Danmarks Almene Boliger.

BL: Flere ender på gaden 

Nadja Harning er ikke den eneste, der får et alvorligt indhug i sin støtte til husleje.

- De familier, der modtager den her støtte, er typisk familier med relativt dyre huslejer. Med det nye kontanthjælpsloft bliver de ramt rigtig hårdt, lyder det fra BL's cheføkonom Frans Clemmesen.

Han forklarer, at familierne går fra at få betalt en meget stor andel af deres husleje til kun at få betalt en meget lille del. Det får konsekvenser, forudsiger han:

- De familier vil få ganske vanskeligt ved at blive boende i de lejligheder, de har i dag.

Hvor mange familier, der på landsplan, bliver ramt, er BL ikke klar over på nuværende tidspunkt.

"Færre penge motiverer ikke"

Regeringen forventer at kontanthjælpsloftet kan få 700 flere i fuldtidsjob.

Nadja Harning, der er uddannet laborant, har i de sidste fire år stået udenfor arbejdsmarkedet. Det har hun blandt andet på grund af kronisk lungesygdom og psykiske problemer, fortæller hun. Hun tror ikke på, at pisk får flere i job.

Personligt kan hun heller ikke se, hvordan regeringens kontanthjælpsloft kan hjælpe hende til at blive jobparat.

- Lige nu er jeg bare ikke i stand til at varetage et job - heller ikke engang ti timer om ugen. Men det får mig jo ikke i arbejde, hvis vi skal flytte på gaden. Det nytter ikke at presse folk på den måde. Man bliver ikke i stand til at arbejde, fordi man ikke har penge – tværtimod.

Gruer for flytning  

Nadja Harnings to sønner har begge nogle udfordringer, der gør, at de har brug for meget trygge rammer.

Derfor er det dybt kritisk, at de sandsynligvis bliver nødt til at flytte, mener Nadja Harning. Men hun er klar over, at en flytning kan blive en realitet, hun må forholde sig til, fortæller hun.

- Jeg har prøvet at se på huse på Lolland, hvor vi kan få billigere husleje. Men jeg er ikke i stand til at tage et banklån til at købe hverken hus eller bil, siger hun.

Avisen.dk har tidligere skrevet, at BL advarer om, at et stort antal enlige forældre risikerer at sættes på gaden med deres børn, fordi de ikke kan betale deres husleje efter det nye kontanthjælpsloft.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.