Socialchefernes frygt: Kontanthjælpsloft fjerner børnenes biografture, gaver og vennebesøg

Kontanthjælpsloftet kan betyde, at der skal særlig hjælp til børnene i de familier, som får færre penge. Det viser ny rundspørge fra Avisen.dk.
Regeringens argument for kontanthjælpsloftet er, at antallet af personer på kontanthjælp er steget med 20 procent de seneste fire år. Men børnene kommer i klemme advarer flere. 
Regeringens argument for kontanthjælpsloftet er, at antallet af personer på kontanthjælp er steget med 20 procent de seneste fire år. Men børnene kommer i klemme advarer flere.  Foto: Arkiv/Christian Liliendahl/Scanpix

Der bliver brug for hjælp til kontingenter til sportsklubber og psykologisk støtte til børn i familier, der er sat på gaden, hvis kontanthjælpsloftet bliver vedtaget på torsdag.

I en ny rundspørge fra Avisen.dk/Ugebrevet A4 svarer en tredjedel af de deltagende kommuner, at kontanthjælpsloftet betyder, at der bliver brug for flere støttetiltag overfor børn af kontanthjælpsmodtagere.

Undersøgelsen er udsendt til de 98 socialchefer i kommunerne. 39 har svaret.

Halvdelen svarer, at de ikke ved, om der bliver brug for mere støtte. Ingen svarer, at der bliver brug for mindre støtte til børnene. 

Kirsten Frandsen er kontorchef i By og Bolig, og har svaret på rundspørgen for Aarhus Kommune. Hun mener, det er svært at forudsige, hvad kontanthjælpsloftet vil betyde i den enkelte familie.

Nogle vil kunne beslutte, at det allervigtigste er at blive boende, og så betale huslejen og spise havregryn, mens hun på den anden side ikke kan udelukke, at flere familier bliver sat ud.

- Der er ingen tvivl om, at det for nogle familier giver risiko for fattigdom, der påvirker børnene, så de ikke kan invitere nogen hjem, få gaver eller komme en tur i biografen, siger hun.

Hun mener, at der kan blive brug for for eksempel til støtte til medlemskab af en sportsklub, så børnene ikke bliver isoleret.

Traumatisk for børn at blive sat på gaden

Lovforslaget om det moderne kontanthjælpsloft er til andenbehandling i Folketinget tirsdag. Det forventes vedtaget torsdag 17. marts med et flertal af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Kontanthjælpsloftet får betydning for omkring 24.100 kontanthjælpsmodtagere. 75 procent af dem har børn.

Kontanthjælpsloftet rammer især enlige kontanthjælpsmodtagere med børn. Nogle mister over 3.000 kroner om måneden, fordi boligstøtten sættes kraftigt ned.

I undersøgelsen peger flere socialchefer på, at der også kan blive brug for støtte til børn, hvis familier bliver sat ud af deres bolig.

En socialchef skriver, at ”Der vil være flere familier, som vil være i risikogruppe for udsættelse, hvilket kan være en voldsom oplevelse for et barn. Tænker helt klart at kommunen skal have fokus på dette og sætte ind med støtte.”

Den situation bekymrer også Kirsten Frandsen fra Aarhus.

- Jeg ville håbe, det aldrig kom så vidt. Bare for voksne er det utroligt flovt, og godt nok har børnene deres forældre, men hvad gør det ved en ikke at have et hjem? Der er ingen tvivl om, at det er en traumatisk oplevelse, siger Kirsten Frandsen. 

'Alle ved, at når krybben er tom, bides hestene'

Ydelseschef Claus Mercebach fra Ballerup Kommune ser også behovet for støtte. Hvis en familie oplever så stor en nedgang i indtægten, så har forældrene ikke mulighed for at lade børnene deltage i fritidsaktiviteter.

- For at undgå at børnene bliver marginaliserede, kan det være nødvendigt at se på en række tilbud. Det kunne være at fritidsforeningerne kunne differentiere kontingenterne efter forældrenes indkomst, siger han  

Claus Mercebach mener også, at der bliver brug for andre former for støtte til børnene i kontanthjælpsfamilier. 

 - Alle ved, at når krybben er tom, bides hestene. Når råderummet bliver begrænset, så vil det have konsekvenser for trivslen i familien, siger han.  

Regeringens argument for at indføre det moderne kontanthjælpsloft er, at antallet af personer på kontanthjælp ifølge Beskæftigelsesministeriet er steget med 20 procent de seneste fire år.

Sidste år var der 159.000 fuldtidskontanthjælpsmodtagere. I samme periode steg antallet af kontanthjælpsmodtagere, der har fået hjælp i fem år i træk eller mere, med 45 procent.

Kontanthjælpsloftet forventes at få 700 flere i fuldtidsjob.

'Kommuner I må ruste jer' 

Børns Vilkår er en af de organisationer, der har skrevet et meget kritisk høringssvar til loven.

Direktør Rasmus Kjeldahl siger, at organisationen ikke har nogen holdning til fordelingspolitik eller beskæftigelsestiltag.

- Vi siger bare, at nogle skal passe på børnene, for de kommer meget i klemme her. Deres trivsel vil være udfordret eller truet af de her besparelser, siger han. 

Han peger på, at 14.000 familier vil få svært ved at betale huslejen, og ryger de ud går familien ofte fra hinanden, og det ender i en serie af flytninger, der river børnene ud af et sociale liv og deres skole.

Rasmus Kjeldahl mener, at kommunerne vil kunne gøre noget for at støtte børnene, men at det gør indhug i besparelsen ved kontanthjælpsloftet.

Ikke mindst, hvis børnene ryger ud i svære problemer eller kommunen i ekstreme tilfælde må anbringe børnene eller sende dem i aflastning, fordi økonomien er så dårlig i deres hjem.

Han er meget enig med den tredjedel af kommunerne, der har svaret, der bliver brug for mere støtte til børnene.

- Kommuner I må ruste jer. Når der skal føres ideologisk politik på denne her måde, er I nødt til at være klar til at samle børnene op, siger han.

faktaboks

Hvilken betydning vurderer du, at kontanthjælpsloftet får for kommunens indsats over for børn af kontanthjælpsmodtagere?

 

Flere støttetiltag

31 procent - 12 kommuner

Færre støttetiltag

0

Ingen betydning 

15 procent 6 kommuner

Ved ikke 54 procent 21 kommuner

I alt 39 kommuner

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.