Joachim B. udsat for faktatjek: "Forsimplet" påstand

Ifølge eksperter tog Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance munden lidt for fuld, da han i sidste uge proklamerede, "at folk bliver syge, når de er på overførselsindkomst."
Detekror har undersøgt Joachim B. Olsens udtalelse. 
Detekror har undersøgt Joachim B. Olsens udtalelse.  Foto: Scanpix arkiv

Ifølge eksperter tog Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance munden lidt for fuld, da han i sidste uge overfor BT proklamerede, "at folk bliver syge, når de er på overførselsindkomst."

Det skriver dr.dk.

DR-programmet Detektor har fakta-tjekket Joachim B. Olsens udsagn og konkluderer, at påstanden er "forsimplet." 

Helt præcist lyder Joachim B. Olsens udtalelse i BT den 17. marts sådan:

"Vi ved fra forskning, at folk bliver syge, når de er på overførselsindkomst. Risikoen for at få både psykiske og fysiske sygdomme, for eksempel i bevægelsesapparatet, er stor. Det er ikke sundt at være væk fra arbejdsmarkedet"

Men LA-politikeren er altså på noget usikker grund, viser Detektors research.  

Detektor har blandt andet været i kontakt med professor og overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning og gæsteprofessor på George Washington University, Johan Hviid Andersen og postdoc ved Institut for Sociologi og Social Arbejde på Aalborg Universitet Iben Nørup. 

Begge afviser, at der er videnskabeligt belæg for at sige, at folk bliver syge, når de er på overførselsindkomst.

At mange er syge, når de modtager fx førtidspension og kontanthjælp er en anden sag, lyder det fra Johan Hviid Andersen. Men det er ikke sådan, at de bliver syge, fordi de modtager overførselsindkomst. Det er i højere grad den anden vej rundt: De modtager hjælpen, fordi de er syge, forklarer han Johan Hviid Andersen til DR. 

Også professor i socialmedicin og overlæge på arbejdsmedicinsk afdeling i Region Sjælland, Ole Steen Mortensen kalder det overfor DR "en forsimpling" at kæde den hyppigere sygdomsfrekvens sammen med det at få overførselsindkomst.

Men han påpeger, at Joachim B. Olsen alligevel kan have ret i en del af sin udtalelse. 

- Blandt nogle grupper kan det give kortvarige problemer med helbredet. Det er ikke sundt at være uden for arbejdsmarkedet. Det kan blandt andet medføre stress og depression, og faktisk har forskning vist, at psykiske lidelser kan resultere i flere fysiske smerter, siger han til DR. 

Joachim B. Olsen har efterfølgende modereret sin udtalelse overfor Detektor. 

- Der er ikke forskning, der viser, at man bliver syg af overførselsindkomst, men der er jo mange, som modtager overførselsindkomst, som står uden for arbejdsmarkedet. Og som I også skriver, findes der forskning, der viser, at arbejdsløshed ikke er sundt. Men det er klart, at det ikke er checken, der gør folk syge, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.