Administration 

Arbejdsløse Charlotte: "Før blev jeg mødt med hjælp og tillid - nu er det kontrol og bureaukrati"

Det var et hårdt slag for Charlotte Dahl at gå fra iværksætter til social klient. Oven i fik hun et chok, da hun opdagede, hvordan systemet har ændret sig de sidste tyve år. (Foto: Foto: Privatfoto)

Da Charlotte Dahl mistede sit job som 21-årig tilbage i 1990'erne, havde hun én sagsbehandler i kommunen, der viste hende tillid. I dag er hun arbejdsløs igen og oplever kontrol, mistro og mange sagsbehandlere.

Da Charlotte Dahl i midten af 1990'erne første gang blev syg og arbejdsløs, blev hun mødt med en hjælpende hånd i kommunen. Da hun mange år senere igen fik brug for hjælp fra det kommunale system, var hun chokeret over, hvor meget tingene havde ændret sig.

- Dengang blev man mødt med en holdning, der sagde, ej, hvor ærgerligt for dig, at du er blevet syg, lad os se, hvilke muligheder, vi har for at hjælpe dig. Nu bliver man mødt med mistro. Det ligger i luften, at man nok egentlig ikke er så syg, som man siger, mener 44-årige Charlotte Dahl.

Hun har beskrevet sin oplevelse i et indlæg på Facebook, der er blevet delt flere hundrede gange og fået mange kommentarer fra andre syge og arbejdsløse borgere, som kan genkende beskrivelsen.

"Hvordan kan vi hjælpe dig?"

Charlotte Dahl var kun 21 år, da hun første gang oplevede det kommunale system indefra. Hun havde fået job i Dansk Supermarked som nyuddannet datamatiker, men gik psykisk ned, blandt andet som reaktion på et overfald og stress på jobbet.

Hun blev fyret på grund af for meget sygefravær og kom dermed i kontakt med kommunen.

- Jeg havde én personlig sagsbehandler, som jeg kunne komme til med alt, og som lyttede til mig, og som altid svarede. Samtalerne gik meget på, hvad jeg gerne ville, og hvordan de kunne hjælpe mig med at nå derhen, fortæller Charlotte Dahl om sin oplevelse med kommunen i midten af 1990'erne.

Der var en positiv, hjælpsom og uformel stemning på møderne, hvor hun havde lov til at tage sin hund med.

Kontrasten mellem dengang og nu oplever Charlotte Dahl også ved de mange lægebesøg, som uundgåeligt følger med, når man er syg.

- Min læge havde masser af tid til at snakke. I dag hedder det jo ud af klappen efter 10 minutter, og hvis der er mere, må man bestille en ny tid, som man tit først kan få en måned efter, siger hun.

Sagde nej til førtidspension 

Charlotte Dahl blev af sin sagsbehandler tilbudt en førtidspension, som hun takkede nej til.

- Det havde jeg slet ikke lyst til. Jeg ville gerne arbejde, men kunne ikke på det tidspunkt, fordi jeg havde angst og depression, siger Charlotte Dahl.

I stedet kom hun i et jobafklaringsforløb i kommunens it-afdeling - i starten kun 10 minutter om dagen. Efter noget tid øgede hun langsomt sin arbejdstid mere og mere på eget initiativ - der var ikke noget pres fra kommunen.

- Det pres og det "drive", der var, var 100 procent mit eget. Der var ikke nogen, der trampede på mig eller mistroede mig, fortæller Charlotte Dahl.

Et år efter sin sygemelding var hun ude af systemet og tilbage på arbejdsmarkedet i en stilling på fuld tid.

Dernæst fulgte en karriere inden for it med arbejdsgivere som Arla, Danske Bank, IBM og Mærsk, indtil Charlotte Dahl sprang ud som iværksætter og startede en webshop.

Fra virksomhedsejer til social klient 

I 2010 begyndte Charlotte Dahl imidlertid at få nogle uforklarlige smerter i kroppen, der langsomt blev værre og værre. Det viste sig, at hun havde fibromyalgi og en muskellidelse, og det betød et gensyn med det kommunale system.

I første omgang blev hun igen mødt af hjælpsomhed. Kommunen betalte en medhjælper i virksomheden for at aflaste hende. Men i 2013 måtte Charlotte Dahl opgive at arbejde på grund af smerter.

- Jeg kunne ikke holde til det længere. Det var tungt arbejde at pakke og læsse varer, og jeg kunne efterhånden ikke engang holde til en køretur på en time, fortæller Charlotte Dahl, som til sin store sorg var nødt til at sælge sin virksomhed.

Den anden side af sagen:

Helle Linnet, landsformand for arbejdsmarkedscheferne i Danmark, erkender, at lovgivningen er ændret meget siden 1990'erne og kan godt forstå, at systemet kan virke uoverskueligt for borgerne. Men lovgivningen er ændret, fordi mange undersøgelser har vist, at en aktiv beskæftigelse, hvor sygemeldte bevarer en tilknytning til arbejdsmarkedet, mindsker risikoen for, at de ryger helt ud.

Hvad angår de mange forskellige sagsbehandlere er det noget, der er fokus på i kommunerne. Men når det gælder borgere på ressourceforløb, som netop har komplekse problemstillinger, vil der typisk være mange forskellige ansatte og afdelinger inde over sagen.

UDVID

"Er du ikke bare doven?"

Det var et hårdt slag at gå fra at være aktiv karrierekvinde og iværksætter og til at være syg, arbejdsløs og klient i systemet. Og det gjorde ikke tingene bedre at opdage, hvor meget systemet havde ændret sig i løbet af de sidste to årtier, fortæller Charlotte Dahl.

Hvor hun før havde én sagsbehandler, skal hun nu forholde sig til et tocifret antal, afhængig af hvad hendes henvendelse drejer sig om, og ofte ved de ikke selv, hvem der har ansvaret for hvad.

- Forskellen fra for 25 år siden og så til nu, er at man slet ikke hjælper borgeren eller samarbejder med borgeren. Borgeren mødes med mistro og kontrol, og man har ikke skyggen af chance for at finde ud af, hvordan systemet hænger sammen, beskriver hun i Facebook-opslaget sin oplevelse.

- I dag er det sådan, at hvis du er syg, skal du bevise det igen og igen. Der ligger hele tiden den der i luften: "Ah, er du nu ikke bare doven?". Og man får hele tiden at vide, at man skal være færdigbehandlet, før der kan ske noget, og man kan komme videre, men der skal altid lige stilles en diagnose mere eller indhentes lidt flere oplysninger. Det virker helt umuligt at komme ud på den anden side, uddyber Charlotte Dahl for Avisen.dk.

Løber panden mod en mur

Siden Charlotte Dahl sidst var i berøring med systemet, er der blandt andet kommet reformen af førtidspension fra 2013, som betyder, at alle muligheder skal være udtømte, før en syg borger må tilbydes en pension. I stedet havner mange syge borgere i et ressourceforløb - herunder også Charlotte Dahl.

Det siger Charlottes kommune:

Charlotte Sørensen, som er chef for arbejdsmarked og borgerservice i Ikast-Brande kommune, hvor Charlotte Dahl bor, udtaler sig ikke om den konkrete sag, men generelt genkender hun ikke kritikken. Det har hele tiden været sådan, at det er andre instanser end jobcentret, som har kompetencen til at bevillige hjælpemidler til handicappede. At sagsbehandlingen skulle være bureaukratisk, er ikke en tilbagemelding, kommunen plejer at få, siger hun.

UDVID

Det er ikke, fordi hun ikke vil arbejde, understreger hun. Drømmen er at kunne holde til et lille fleksjob, og hun har flere gange gjort sagsbehandlerne opmærksom på, hvad hun selv mener, der skal til, for at hun måske kan nå dertil - blandt andet fysioterapi og bestemte hjælpemidler.

Men hver gang løber hun panden mod en mur.

- De vil typisk gerne hjælpe, men kan ikke på grund af lovgivningen eller økonomien, fortæller hun.

"Det kræver overmenneskelig styrke at være i det system"

For at få hverdagen til at køre som enlig mor til to små børn, har Charlotte Dahl været nødt til for egen regning at købe kiropraktorbehandlinger og forskellige hjælpemidler, blandt andet en elektrisk kørestol, da hun ikke kan gå ret langt længere.

Andre hjælpemidler har hun fået bevilliget, men kun efter at have kæmpet sig igennem en jungle af bureaukrati og blive sendt rundt i forskellige kommunale afdelinger, som alle er uenige om, hvor ansvaret ligger.

Kampen mod systemet og de mange opfølgende møder med sagsbehandlere og mentorer gør, at hun ikke får den ro, som hun trænger til.

- Jeg føler mig som en brik i et spil, siger hun.

- Systemet gør ikke en bedre, det gør en dårligere, og det kører dig psykisk ned til et punkt,  hvor nogen giver op og lader stå til. Det kræver overmenneskelig styrke at være i det system, vi har skabt om syge borgere, hvilket ingen kan være tjent med, slutter Charlotte Dahl sit opslag på Facebook.

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

Kongeskibet Dannebrog
Nyheder

Her går Kongeparrets sommertogt hen

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den

Kong Frederik og dronning Mary ankommer sammen
Kongelige

Mary og Frederik

bød på frokost

Stig Tøfting i profil på dyster baggrund.
Kendte

Tøftings voldssag:

Offer er væk

hakket kød
Nyheder

Frygter flere smittede

efter salmonellaudbrud

En auktionshammer
Nyheder

Ansatte byder selv:

Vil se på lovgivningen

en mand
Kendte

Andreas Mogensen: 

- Jeg var svimmel

og havde hovedpine

en mobil med en app
Krimi

EasyPark får millionbøde

bygninger
Krimi

Mistænkeligt forhold:

Kvinde ført bort i DNA-dragt

to personer
Film og TV

Derfor fik Otilia og Aurland ikke hinanden

et par vinker
Nyheder

Kræftramte kong Charles på arbejde igen

en campingplads
Nyheder

Corona Camping

ryddes helt

en akutlæge i fuld fart
Krimi

I kritisk tilstand - faldt ud af væltende kran

et skilt med logo
Nyheder

Danish Crown-fyrede

får EU-millioner

to træbygninger
Krimi

Søn sigtes for drabsforsøg på sin mor

en kupon
Nyheder

Brugte en 10'er ekstra:
Vandt stor milliongevinst

to piger leger
Nyheder

Stort dansk børnetøjsfirma er begæret konkurs

biler i brand
Krimi

Flammer æder flere biler

en kvinde og børn i strandkanten
Nyheder

DMI: Det bliver varmt

en mobiltelefon med en besked
Nyheder

Hyler sirenen
på din mobil?

en person med en mobiltelefon i hånden
Krimi

Pas på: Denne type

svindel er eksploderet

en mand
Nyheder

To partier vil ændre i minkaftalens erstatning

stort politiopbud på en vej
Nyheder

Fire betjente

dræbt i skyderi

i amerikansk forstad

et royalt par
Kongelige

55-årig dansk prins

er blevet far igen

en minister på en talerstol
Nyheder

Minister: Dansk Folkeparti gik langt over stregen med deepfake-video

en bøfsandwich
Nyheder

Hædret restaurant
er gået konkurs

en mand kigger på fotografen
Kendte

Tommy Ahlers 
bliver formand

kongeparret
Kongelige

Kongeparret skal mødes med statsminister under statsbesøg

et uheldssted
Krimi

Uheld skaber massiv kø

en H&M-skilt
Krimi

Bilka, H&M og Magasin

er igen dømt ulovlige

Pernille Blume i vandet med badehætte på
Kendte

Pernille Blume

taber penge

Siden af en politibil
Krimi

Dømt for at gå med

kartoffelskræller

Depardieu vinker
Kendte

Depardieu anholdt

Sport

Simon Kjær

stopper

Et skilt ved Bilka
Nyheder

Omsætning runder

70 milliarder kroner

Nærbillede af Felix Smith.
Kendte

Felix Smith

får vikar-job

Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen  på løbebanen
Sport

Stjernernes far

tiltalt for mishandling

Røg og brandbiler ved en campingplads.
Krimi

Fireårig satte ild -

to campingvogne

brændte ned

Andreas Mogensen i solskin og blå NASA-dragt.
Kendte

Andreas Mogensen

hyldes som en

ægte rockstjerne

Børsen efter branden
Nyheder

15 ton stål forstærker

væggene på Børsen

Politibetjente ved en politibil
Krimi

22-årig fundet - var

ikke set siden lørdag

Alle figurerne fra Badehotellet
Film og TV

Badehotellet: Flere

slutninger i spil

Forskellige plader chokolade.
Nyheder

Hypet chokolade

kommer til Danmark

Portræt af prinsesse Benedikte.
Kongelige

Benedikte fylder 80 år -

sådan bliver hun fejret

Nyheder

Sender ubemandet

rumfartøj til

Månens bagside

En mand i solskin
Nyheder

Lunt forårsvejr

på vej

Nyheder

Tre døde af tornadoer

portræt kvinde
Kendte

Badehotellets Otilia:

Derfor forlod jeg hotellet

Mand og kvinde
Kendte

Dansedarlingen afslører: 

Det bliver en dreng 

bil i brand
Krimi

Bil i flammer