Ziegler: De offentligt ansattes organisationer mangler samfundsansvar
- Der er ikke nogen asymmetri i styrkeforholdet. Der er bare en anden symmetri end på det private område, siger Michael Ziegler. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix (arkiv)
De offentlige arbejdsgivere er hæmmet i overenskomstforhandlingerne, fordi de offentligt ansattes organisationer ikke udviser ansvarlighed, mener Kommunernes Landsforenings topforhandler, Michael Ziegler.

Overskrift og indledning rettet fra 'offentligt ansatte' til 'offentligt ansattes organisationer.'

Chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL) Michael Ziegler siger til Information, at de offentligt ansattes organisationer ikke udviser samme ansvarlighed overfor samfundet, som det ses på det private arbejdsmarked.

Han mener, at de offentlige arbejdsgivere af den grund er hæmmet i forhold til at forhandle overenskomster, der ikke samtidig skader den offentlige velfærd:

- De faglige organisationer på det offentlige område kan tillade sig at opføre sig anderledes end lønmodtagerorganisationerne på det private arbejdsmarked, siger Michael Ziegler til Information og uddyber:

- Der har man gennem de seneste årtier udvist en stigende grad af ansvarlighed, fordi de faglige organisationer godt ved, at får man presset citronen for meget, og lønningerne kommer for højt op, så går det ud over virksomhedernes rammevilkår, og det koster arbejdspladser.

Han siger desuden til Information, at der i det offentlige er en længere vej fra, at citronen bliver presset for meget, til man ser de overordnede konsekvenser:

- Hvis man får givet højere lønninger end på det private område, så har det en betydning for den offentlige økonomi. Det kan helt åbenlyst skubbe til lønningerne på det private område, fordi det påvirker markedet. Det har konsekvenser i forhold til dansk konkurrenceevne, som ikke er hensigtsmæssige.

Striden ligger i "forligsen"

Forhandlingerne om en ny overenskomst på det offentlige område er brudt sammen. Derfor er det forligsmand Mette Christensen, Forligsinstitutionen, som i øjeblikket forsøger at få parterne til at mødes.

Der strides specielt om, hvorvidt de offentligt ansattes løn er steget mere end de privatansattes efter finanskrisen. På den ene side mener arbejdsgiverne, at de ansatte i kommunerne, regionerne og staten ligger foran det private arbejdsmarked, hvad angår lønstigninger, og derfor ikke kan imødegå krav om lønstigninger.

På den anden side kræver de offentligt ansatte mærkbare lønstigninger.

Desuden strides der om, hvem der skal betale frokostpausen. Den er øjeblikket betalt af arbejdsgiverne.