Vinnie er i jobtilskud: "Det er rart at nogen savner mig"
Sammen med to kollegaer og sin chef var Vinnie Lund taget til Christiansborg for at høre beskæftigelsesministerens svare på fremtiden for folk i tilskudsjob.  Foto: Morten Steensberg
For Vinnie Lund er det lykken at få lov at arbejde på den socialøkonomiske virksomhed Café Kaffegal. Derfor håber hun inderligt, at den nuværende ordning, der gør det muligt, kan forlænges.

Hvad er fremtiden for folk ansat i tilskudsjob i socialøkonomiske virksomheder?

Det spørgsmål var Vinnie Lund sammen med tre af hendes kolleger og chef taget fra Aarhus til Christiansborg for at få svar på.

Læs her, hvilke svar ministeren havde.

Efter planen udløber en dispensation ved udgangen af 2016, hvilket vil sætte en kæp i hjulet for Vinnie Lunds arbejdsplads. Et sted hun er rigtig glad for at være.

- Jeg er blomstret op i jobbet, siger Vinnie Lund, der er 42 og har arbejdet på Café Kaffegal i næsten fire år.

Ansætter førtidspensionister

De ansatte på hendes arbejdsplads er hovedsageligt psykisk sårbare ansat på løntilskud ved siden af deres førtidspension.

Caféens mål er nemlig at hjælpe folk, der på grund af deres lidelser har svært ved at finde deres plads på arbejdsmarkedet.

Men lader regeringen den nuværende dispensation løbe ud, vil Café Kaffegal og ØKOgal være nødt til at dreje nøglen om og fyrre ansatte.

Giver indhold i hverdagen

For Vinnie Lund ville det være noget af det værste, der kunne ske.

Hun fik på grund af sin psykiske sygdom bevilliget førtidspension i 2004.

Arbejde på cafeen giver hende indhold i hverdagen. 

- Det har givet mig meget mere selvtillid at være dér. Det er rart, at nogen savner mig, hvis jeg ikke er der, siger Vinnie Lund.

Derfor synes hun også det er vigtigt, at komme til samrådet og vise, hvem den politiske beslutning handler om.

Ingen, der peger fingre

Noget af det, hun er allermest glad for ved jobbet på Café Kaffegal, er stemningen.

- Det er vigtigt, at jeg kommer ind på en arbejdsplads, hvor vi er sociale. Tit kan man hurtigt ende med at sidde alene, hvis man er i skånejob, siger Vinnie Lund.

Og på hendes arbejdsplads er det bestemt ikke tilfældet. Dér er det ifølge Vinnie Lund nemt at falde til. 

- På Café Kaffegal kan jeg få lov til at fungere. Der er der ingen, der peger fingre af mig, fordi jeg gerne vil have fem minutters pause, siger Vinnie Lund.