Psykisk sårbare skal ikke frygte fyreseddel: Neergaard klar til at forlænge truet ordning
Stifter og ansatte fra Café Kaffegal og ØKOgal i Aarhus var taget til Christiansborg for at overvære et åbent samråd med beskæftigelsesministeren. Foto: Morten Steensberg
Beskæftigelsesministerens svar under et åbent samråd har skabt håb i den socialøkonomiske virksomhed, der ansætter folk på kanten af arbejdsmarkedet.

De ansatte i Café Kaffegal og ØKOgal i Aarhus behøver ikke længere frygte en fyreseddel til efteråret.

Det fortæller chef i de socialøkonomiske virksomheder Brian Sørensen efter at have overværet et åbent samråd med beskæftigelsesministeren, Jørn Neergaard Larsen (V).

- Jeg tør godt gå hjem til mine ansatte og sige, at jeg ikke kommer og fyrer dem i udgangen af september. For jeg synes faktisk, at ministeren siger, at der bliver fundet en løsning inden, siger Brian Sørensen.

De to virksomheder har været lukningstruede, da en speciel dispensation i reglerne for folk i jobtilskud står til at udløbe ved udgangen af 2016. Og virksomhederne har brug for denne dispensation for at overleve.

Men nu signalerer beskæftigelsesministeren altså, at han har intentioner om at holde hånden over den midlertidige ordning, indtil der er fundet en fast løsning.

Ansætter folk på kanten af arbejdsmarkedet

Café Kaffegal og ØKOgal er såkaldte socialøkonomiske virksomheder. Det betyder, at deres mål er at skabe arbejdspladser til udsatte borgere.

Derfor finde de en stor del af deres arbejdskraft blandt psykisk sårbare personer, som bliver ansat med jobtilskud. Personer der ellers ville have svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Jobtilskudet betyder, at virksomheden får tilskud til den ansattes løn, da deres arbejdsevne er nedsat.

Ifølge reglerne må en virksomhed kun have én person i jobtilskud for hver femte person, der er ansat på normale vilkår. Men den midlertidige dispensation fritstiller socialøkonomiske virksomheder for dette krav.

Udløber den midlertidige dispensation i slutningen af året, som den skulle efter planen, ville det tvinge Brian Sørensen til at fyre sine ansatte og dreje nøglen om. 

Neergaard ønsker fast ordning

Efter at have overværet Jørn Neergaard Larsen svare på spørgsmål til det åbne samråd i beskæftigelsesudvalget, er chefen nu noget mere positivt stemt.

Tidligere havde regeringspartiet ellers oplyst, at det udelukkende var op til LO og DA at redde ordningen. Før de kommer til enighed om en permanent løsning, ville politikerne ikke forlænge ordningen.

Men under samrådet signalerede beskæftigelsesministeren, at han er villig til at forlænge ordningen.

- Jeg håber, at gruppen (LO og DA, red.) relativt hurtigt er i stand til at finde en løsning. Skulle de ikke være det, vil jeg tage op i forhold til gruppen, at så vil min hensigt i givet fald være at køre videre i en periode med henblik på, at de får fundet en løsning, sagde Jørn Neergaard Larsen under samrådet (se videoklippet nedenfor).

Kilde: FT.dk

Som det fremgår af citatet, ønsker ministeren stadig, at arbejdsmarkedets parter selv finder en permanent løsning. Men skulle de ikke nå det, inden dispensationen udløber, ønsker han altså umiddelbart at forlænge den, indtil de gør.

I første omgang forventer Jørn Neergaard Larsen dog, at de hurtigst muligt vil finde en løsning.

Ministeren skal holdes ved ilden

Brian Sørensen er rigtig glad for ministerens udmelding.

- Jeg forstår ham som, at vi ikke ender med at skulle dreje nøglen om. Sådan hører jeg det. Det er jo altafgørende for os, siger Brian Sørensen.

Chefen hæfter sig især ved, at Jørn Neergaard Larsen siger, at der skal ske noget nu. Og det har han i sinde at holde ham op på. 

- Han har selv brugt ordet 'nu'. Og 'nu' er i min verden ikke om et halvt år. Der skal findes en løsning nu. Det vil jeg holde ham op på, siger Brian Sørensen.

Brian var sammen med tre af sine ansatte taget fra Aarhus til København for at overvære det åbne samråd. Foto: Morten Steensberg

Ledige stillinger

Egentlig havde Brian Sørensen håbet på, at beskæftigelsesministeren havde annonceret, at han ville fortsætte dispensationen i dens oprindelige form. For selvom dispensationen stadig er gældende for dem, der er allerede er ansat, er det ikke muligt at hyre flere i jobtilskud. 

- Vi havde meget håbet på, at forsøgsordningen kunne fortsætte, indtil LO og DA finder en løsning. Vores problem lige nu er, at vi ikke kan ansætte flere, siger Brian Sørensen.

Og det er stort problem for de små virksomheder. Efter mediestormen om sagen, har folk i Aarhus nemlig fået øjnene op for de to steder.

Faktisk har de så mange kunder, at den nuværende medarbejderstab ikke kan følge med. Derfor har de lige nu mellem fem og ti ubesatte skånejob.

S: Positive svar fra ministeren

Beskæftigelsesordfører fra Socialdemokraterne Leif Lahn Jensen var en af dem, der havde været med til at indkalde ministeren til samrådet. 

Han var også godt tilfreds med mødet, hvor han følte, at Jørn Neergaard Larsen havde rykket sig.

- Jeg hørte ham løfte en pegefinger overfor arbejdsmarkedets parter og sige, at hvis ikke de gør noget, så gør vi det. Det er jeg rigtig glad for, siger Leif Lahn Jensen.

Ligesom ministeren ser Leif Lahn Jensen helst, at DA og LO finder en løsning, men han gør det også klart, at Socialdemokraterne vil gøre alt, hvad partiet kan for at redde ordningen.