V: Ikke os, der skal redde psykisk sårbare fra fyring

Venstre vil ikke på eget initiativ forlænge den dispensation, som har gjort det muligt for eksempelvis Café Kaffegal at skabe en arbejdsplads for psykisk sårbare førtidspensionister.
- Vi har fra starten sagt, at den her dispensationsmulighed var en forsøgsordning. Og når arbejdsmarkedets parter ikke har kunnet finde en løsning, så bliver vi nød til at udfase forsøgsordningen, siger V-politiker Lene Horsbøl.
- Vi har fra starten sagt, at den her dispensationsmulighed var en forsøgsordning. Og når arbejdsmarkedets parter ikke har kunnet finde en løsning, så bliver vi nød til at udfase forsøgsordningen, siger V-politiker Lene Horsbøl. Kim Haugaard /Scanpix/Arkiv

De aarhusianske caféer Kaffegal og Økogal kæmper lige nu med næb og klør for at overleve året ud. Cafeernes ansatte er hovedsageligt psykisk sårbare, som er ansat på løntilskud ved siden af deres førtidspension.

- Det her er den eneste mulighed, vi har. Ellers kommer vi til bare at sidde derhjemme og få det endnu dårligere, sagde medarbejderen Jakob i går til Avisen.dk.

Men regeringspartiet Venstre vil ikke forlænge den særlige dispensation, som har gjort det muligt for denne type socialøkonomiske virksomheder at eksistere.

Normalt betyder det såkaldte rimelighedskrav nemlig, at kun 1 ud af 6 ansatte må være på særlige vilkår.

Venstre så meget gerne, at de to caféer kunne fortsætte, lyder det fra beskæftigelsesordfører i Aarhus Byråd Lene Horsbøl. Men rimelighedskravet stammer fra arbejdsmarkedets parter, og derfor mener Venstre også, at LO og DA sammen skal komme med et udspil til en permanent mulighed for dispensation.

- Vi har fra starten sagt, at den her dispensationsmulighed var en forsøgsordning. Og når arbejdsmarkedets parter ikke har kunnet finde en løsning, så bliver vi nød til at udfase forsøgsordningen, siger Lene Horsbøl.

Anden banehalvdel

Hun understreger, at der er tale om en landspolitisk beslutning. Sammen med Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen har hun sendt en mail til Avisen.dk, hvori de afviser, at lukningen af de to caféer skulle have noget med Venstres politik at gøre.

”Sandheden om denne sag er, at bolden ligger på en anden banehalvdel: Hos arbejdsmarkedets parter, der kunne have sikret at forsøget med virksomheder, som næsten alene har ansat førtidspensionister, blev gjort permanent. Det har arbejdsmarkedets parter ikke ønsket,” skriver de blandt andet.

Muligheden for at socialøkonomiske virksomheder kunne få dispensation fra rimelighedskravet var dog oprindeligt en politisk beslutning taget af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2013.

Arbejdsgruppe blev nedlagt

I begyndelsen af 2015 nedsatte den daværende regering en arbejdsgruppe med blandt andet LO og DA, som skulle forsøge at finde en løsning på problematikken. Den arbejdsgruppe blev nedlagt af nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i september 2015.

Lene Horsbøl (V) mener, at arbejdsmarkedets parter har haft rigelig tid, til at finde en løsning, da prøveordningen går tilbage til 2013.

- Vi har endda lavet en blød udfasning og givet dem resten af 2016. Hvis de kan finde ud af noget, er vi lydhøre, siger hun.

LO: Fortsæt ordningen

I hovedorganisationen LO er man uenige i Venstres udlægning af sagen.

- Vi ser meget gerne, at den midlertidige dispensation videreføres. LO har allerede i 2014 stillet en række forslag til det såkaldte Carsten Koch –udvalg, som skal medvirke til at forbedre betingelserne for de socialøkonomiske virksomheder. Jeg vil opfordre ministeren til at tage LO’s forslag op til politisk behandling, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

I december blev Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder nedlagt af regeringen. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen forventede på det tidspunkt at kunne præsentere en ny indsats i begyndelsen af dette år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.