LO til Venstre: Vi står ikke i vejen for løsning
Grønt lys fra de røde faner. Venstre mener at arbejdsmarkedets parter må på banen med en løsning for socialøkonomiske virksomheder. Arkivfoto /Scanpix
Fagforeningernes hovedorganisation LO ser gerne, at der bliver lavet en permanent løsning, som gør det nemmere at drive socialøkonomiske virksomheder.

Det er bestemt ikke os, der står i vejen for, at to caféer med en række psykisk sårbare ansatte står til at lukke.

Så klart er svaret fra lønmodtagerorganisationen LO til Venstre.

De seneste dage har caféerne Kaffegal og Økogal fået stor opmærksomhed, efter ejeren Brian Sørensen sendte et nødråb ud på Facebook.

Der er tale om socialøkonomiske virksomheder, hvor langt de fleste medarbejdere er psykisk sårbare mennesker eller handikappede, der er i praktik eller ansat i eksempelvis et skåne- eller flexjob. Men den dispensation, som har gjort det muligt for virksomhederne at eksistere ophører ved årets udgang.

Venstre forklarede i går til Avisen.dk, at de ikke ønsker at lade ordningen fortsætte, hvis ikke arbejdsmarkedets parter, LO og DA, kan blive enige om et fælles forslag til en permanent løsning.

”Sandheden om denne sag er, at bolden ligger på en anden banehalvdel: Hos arbejdsmarkedets parter …” lød det blandt andet fra regeringspartiet.

Grønt lys fra LO

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har i dag sagt til TV2 Østjylland, at han opfordrer arbejdsmarkedets parter til at finde en løsning.

LO ser meget gerne at de socialøkonomiske virksomheders midlertidige dispensation fra det såkaldte rimelighedskrav om at kun 1 ud af 6 ansatte må være på særlige vilkår, gøres permanent.

- Socialøkonomiske virksomheder er en del af løsningen på at få flere med nedsat arbejdsevne ind på arbejdsmarkedet og hermed skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Dette er til gavn for rummeligheden på arbejdsmarkedet – for de ansattes livskvalitet og samfundet, siger næstformand Ejner K. Holst.

- Derfor har vi også anbefalet, at den midlertidige dispensation videreføres. Vi ønsker faktisk at skabe bedre vilkår for en større mængde socialøkonomiske virksomheder end dem, der står til at blive ramt her, og i den forbindelse har vi allerede en række forslag klar, uddyber han.

Nedlagde arbejdsgruppe

I begyndelsen af 2015 nedsatte den daværende regering en arbejdsgruppe med blandt andet LO og DA, som skulle se på problematikken omkring socialøkonomiske virksomheder. Den arbejdsgruppe blev nedlagt af nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i september 2015.

Men nu opfordrer han altså parterne til at se på netop den problematik, der har ramt blandt andet de to caféer i Århus.

Den særlige dispensation omfatter for øjeblikket 78 førtidspensionister. Langt hovedparten af de førtidspensionister, der er i en ansættelse på særlige vilkår, står ikke til at blive berørt.