Vinder brugte nationalistisk håndtegn
En af Serbiens korpiger brugte et stærkt nationalistisk og provokerende håndtegn, da hun skulle fejre, at Serbien havde vundet Melodi Grand Prix.

>Tema: Melodi Grand Prix i ord og billeder

Tommelfingeren, pegefingeren og langefingeren er strukket i vejret, de to andre fingre ligger ned.

Umiddelbart er dette ikke et tegn, som siger danskere noget. Men for bosniere og kroater virker det stærkt provokerende. I hvert fald hvis fingrene hører til på en serbisk hånd.

Alligevel var det de tre fingre, som en af Serbiens Melodi Grand Prix-korpiger strakte i vejret, da det lørdag aften gik op for hende, at Serbien havde vundet.

- Det svarer til, hvis en tysker havde gået og heilet lige efter Anden Verdenskrig. De, der har været med i krigen, vil tage det som en provokation, siger en dansker med kroatiske rødder til Nyhedsavisen.

Soldater brugte tegnet

Ifølge Balkan-ekspert Karsten Fledelius er de tre fingre i vejret oprindeligt et ortodokst tegn for den kristne treenighed.

Men med tiden har det udviklet sig til at blive en markering af de forskelle, der delte eks-Jugoslavien – troen.

- De har ikke nødvendigvis tænkt over, at de brugte det tegn. Men det kan vække ubehagelige minder om bosnisk-serbiske soldater, der brugte tegnet, når de kørte væk i kampvogne, siger han.

Kroatien, Bosnien-Herzegovina og Serbien var i begyndelsen af 1990 erne kastet ud i en meget blodig borgerkirg, der sendte flere tusinde personer på flugt.

>Tema: Melodi Grand Prix i ord og billeder
>Protest: Split Melodi Grand Prix op i øst og vest

via Listen To News