Uber udvider: Her er vognmænd under pres
Taxichauffører blokerede Kongens Nytorv lørdag den 13. februar i protest mod den private kørselstjeneste Uber.  Foto: Scanpix/arkiv
Uber vokser i retning af Nordsjælland og også i retning mod Roskilde og Køge.

Fra at være et fænomen i København vokser den amerikanske kørselsjeneste Uber i retning af Nordsjælland.

Det registrerer taxiselskabet 4x48 TaxiNord, som i januar har spurgt sine 300 vognmænd, om de mærker øget konkurrence fra Uber. Det gør vognmændene, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Problemet er størst i weekenderne. Mere end 40 procent af de vognmænd, som har svaret i undersøgelsen oplever stor konkurrence fra Uber fredag og lørdag aften og nat, forklarer Carsten Aastrup, direktør i 4x48 TaxiNord, der dækker hele Nordsjælland og Lyngbyområdet.

Uber vokser samtidig med, at tjenesten har en politianmeldelse imod sig. Trafikstyrelsen mener, at selskabet er en taxaordning og derfor skal være omfattet af loven om personbefordring.

"Organiseret pirattaxa"

Politiet har endnu ikke rejst en sag mod Uber, der selv definerer sig som en samkørselstjeneste, hvor chauffører i private biler deles om transportudgiften med passagerer - uden brug af taxameter.

- Uber er i bund og grund ikke andet end organiseret pirattaxikørsel, der af uransagelige årsager får lov til at smadre en lovlig og gennemreguleret branche. Vi har ikke noget mod Uber og konkurrence, men må kræve at det sker på lige vilkår, og derfor har vi stærkt brug for, at politikerne på Christiansborg moderniserer taxiloven, siger Carsten Aastrup til Frederiksborg Amts Avis.

Ubers direktør i Danmark, Mathias Thomsen afviser at selskabet bryder loven.

- Vi mener, at Uber opererer inden for rammerne af dansk lov. Samkørsel, eller delekørsel, er grundlæggende forskelligt fra taxi. Et koncept som Uber, er det sikre modsvar til det, der kaldes pirattaxi. Det er vi fordi vi med vores teknologi kan tilbyde en tryg, pålidelig og billig måde at komme fra a til b på. Da alle brugere er registreret i vores system er det til enhver tid muligt at vide, hvem der har kørt med hvem og hvorhen, og de kan kontakte hinanden inden en tur begynder, siger Mathias Thomsen.

Han bekræfter i øvrigt, at Uber vokser i retning af Nordsjælland og tillige har tråde ud i retning af Roskilde og Køge.