Trods skæve arbejdstider: Forældre gider ikke børnehaver med aftenåbent

Selvom butikkernes udvidede åbningstider betyder skæve arbejdstider, ønsker forældre ikke at sende deres børn i pasningstilbud om aftenen eller i weekenden.
De fleste børnehaver og vuggestuer lukker klokken 17. Det giver problemer for de butiksansatte.
De fleste børnehaver og vuggestuer lukker klokken 17. Det giver problemer for de butiksansatte. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/Arkiv

Selvom både fagbevægelse og arbejdsgivere presser på for, at flere kommuner indfører fleksible åbningstider i børnehaver og vuggestuer, er det ikke et brændende ønske hos forældrene. 

Det fortæller forældreorganisationer, og det bliver bakket op af en stor tilfredshedsundersøgelse. 

Nye tal viser ellers, at der er kommet flere medarbejdere i servicebranchen, herunder butiksansatte. Og de må i højere grad finde sig i skæve arbejdstider, der ligger uden for daginstitutionernes normale åbningstider.

Det sker i takt med, at flere især dagligevarebutikker holder længere åbent. Senest har Netto bebudet flere døgnåbne butikker. 

Men behovet for pasningsmuligheder uden for de normale åbningstider synes ikke er være til stede hos forældrene. 

Forældregrupper: Vil have børnene hjemme 

Hos Familiepolitisk Netværk oplyser medstifter Karen Lumholt, at forældre med skæve arbejdstider foretrækker at få børnene passet hjemme af familie og bekendte frem for at sende dem i institutioner med længere åbningstider. 

- Det har formentlig noget at gøre med, at forældrene ikke føler, at de kan byde børnene det, siger Karen Lumholt. 

Hos Forældrenes Landsforening (FOLA) oplever formand Louise Gjervig Lehn heller ikke, at forældre har et stort ønske om, at flere børnehaver og vuggestuer holder åbent om aftenen, natten og i weekenden. 

- Vi har en fornemmelse af, at der ikke er den store efterspørgsel efter udvidede åbningstider, siger hun. 

Ifølge Louise Gjervig Lehn ønsker mange forældre dog at gå ned i tid på arbejdet for bedre at kunne balancere arbejde og familieliv. 

LÆS OGSÅ: Sonni arbejder i supermarked: Hul i hovedet man kan handle midt om natten

Forældre er tilfredse 

En landsdækkende tilfredshedsundersøgelse af dagtilbudsområdet, lavet af Rambøll for Social-og Indenrigsministeriet sidste år, viser stor tilfredshed med de nuværende åbningtider. 

I undersøgelsen svarer 90 procent af 1.681 tilfældigt udvalgte forældre til børn i dagtilbud eller SFO, at de er 'meget tilfreds' eller 'tilfreds' med institutionernes åbningstider. 

Fire procent er 'utilfreds' og en procent 'meget utilfreds'. 

Utilfedsheden finder man dog hos fagbevægelsen og arbejdsgiverne, der klandrer kommunerne for ikke at sørge for, pasningstilbuddene matcher det fleksible arbejdsmarked. 

Arbejdsgivere kræver fleksibilitet 

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) finder de det meget problematisk, at kun et begrænset antal daginstitutioner tilbyder pasning uden for normal åbningstid.

En rapport fra analyseinstituttet KORA viste tidligere på året, at kun 13 institutioner på landsplan tilbyder weekendpasning og 10 institutioner har døgnåbnet. 

- Kommunerne lever i deres egen lille lukkede verden, hvor de stadig tænker 8-16, og det passer bare ikke på den vej, arbejdsmarkedet bevæger sig hen imod, siger chefkonsulent i DA Berit Toft Fihl. 

Hun mener, det er et stort problem for arbejdsgivere, at der ikke er flere fleksible pasningstilbud: 

- Vi prøver jo at indrette og tilrettelægge arbejdet, så det passer med de produkter, vi sælger eller den service, vi yder. Det kræver fleksible medarbejdere. Men medarbejderne kan ikke være fleksible, fordi kommunerne lever i deres egen lukkede verden, siger Berit Toft Fihl. 

LO: Nødvendigt med udvidede åbningstider 

Hovedorganisationen LO mener også, kommunerne halter bagud i forhold til det fleksible arbejdsmarked. 

- For dem, der arbejder i butik, er åbningstiden eksploderet og man har de her atypiske arbejdstider. Deres arbejdsliv og familieliv skal også kunne hænge sammen, siger næstformand i LO Nanna Højlund. 

Hun forklarer, at mange medarbejdere med skæve arbejdstider må ty til andre pasningsmuligheder for at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen. 

- Vi er nødt til at kigge på åbningstiderne. For mange forældre kan det opleves som en fjerntliggende mulighed, og derfor finder de måske andre løsninger på problemet og er afhængige af, at andre passer deres børn. 

KL: Ikke et generelt problem

I kommunernes Landsforening oplever de heller ikke et behov fra forældrenes side for flere institutioner med udvidede åbningstider. 

Formand for Børne- og Kulturudvalget Anna Mee Allerslev (R) henviser til, at tilfredshedsundersøgelsen ikke tyder på, der et generelt problem med åbningstiderne.

"Tværtimod er der generelt tilfredshed med åbningstiderne. Så det er kommunerne nødt til at tage bestik af, når de prioriterer i en stram økonomi," oplyser Anna Mee Allerslev i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Hun understreger, at hun har fuld forståelse for, at det kan være frustrerende, når man som forælder oplever, at åbningstiderne gør det vanskeligt at få tingene til at hænge sammen.  

Flere får arbejde i servicebranchen  

Det går godt for beskæftigelsen i servicebranchen, der har oplevet job-vækst siden finanskrisen. Det viser nyt forskningsnotat fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS.

Fra 2008 til 2015 er antallet af medarbejdere i servicebranchen steget med 57.000. 

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juni 2017 var 684.022 personer beskæftiget inden for handel og transport. I 2009 lå antallet på 634.189 personer. 

HR-direktør i Coop Danmark, Claus Ljundahl, bekræfter, at der de seneste år er kommet sket en stigning i ansatte i dagligvarebutikkerne. 

Han forklarer, at det er butikkernes udvidede åbningstider, der har krævet øget arbejdskraft. 

- Tidligere lukkede butikkerne klokken seks. Så begyndte man at udvide rammen til klokken syv, otte, ni og nu 10, fortæller Claus Ljundahl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.