Jonas kræver forandring: Pædagogfaget er så stenalderagtigt

Jonas Nymark Christensen er træt af, at pædagogverdenen er så kvindedomineret, og at man ikke tænker i nye baner.
Der er brug for et opgør med, at det kun er kvinder, der kan yde omsorg, mener Jonas Nymark Christensen.
Der er brug for et opgør med, at det kun er kvinder, der kan yde omsorg, mener Jonas Nymark Christensen. Foto: Maria Jeppesen

Den 29-årige pædagog Jonas Nymark Christensen er vild med at arbejde med børn i nul til seksårs-alderen. 

- Kan jeg rykke noget ved dem og give dem en tryg hverdag, giver det mening for mig. Det er mit mål som pædagog, fortæller han.

Jonas Nymark Christensen arbejder i den ældste børnehavegruppe i daginstitutionen Idrætsbørnehuset Ingemannsvej på Frederiksberg. Et sted, der skiller sig ud ved at have flere mandlige end kvindelige pædagoger ansat. 

Da han kom ind på pædagogseminariet, havde Jonas Nymark Christensen ellers svoret, at han aldrig ville arbejde i vuggestue eller børnehave. 

- Der ville jeg møde de stereotyper, som jeg foragter. Det er de kvindelige pædagoger over 45 år med de samme rutiner. De sidder og drikker kaffe, og de leger ikke med børnene ude på legepladsen. 

Stenalderagtigt 

Jonas Nymark Christensen forklarer, at hans foragt bunder i frygten for at sidde fast. 

- Jeg foragter, at der ikke bliver rørt i den der bolledej, og man prøver at gøre noget andet, end det, man altid har gjort, siger Jonas Nymark Christensen, som har arbejdet med børn i 12 år. 

Han mener, at mange institutioner hænger fast i, at kvinder er de bedste til opgaven. Oven i er det de samme stereotyper, man hiver ind, når man ansætter nye. For de passer bedst i den ramme, man er vant til. 

- Pædagogfaget er bare så stenalderagtigt. Det er så klichéagtigt, som noget kan være, erklærer Jonas Nymark Christensen. 

Som han ser det, er der behov for at opgør med tanken om, at det kun er kvinder, som kan yde omsorg. 

Før han kom i børnehavegruppen, var Jonas Nymark Christensen i et år i vuggestue-afdelingen sammen med to mandlige kollegaer under 30 år. 

- Vi var kun os tre mænd på stuen, og det var fantastisk, indskyder han. 

Vi kan sagtens give tryghed

Jonas Nymark Christensen vil have nedbrudt fordommen om, at kønnet på pædagogen gør en forskel for kvaliteten af det pædagogiske arbejde. 

- Vi kan sagtens give tryghed, vi kan sagtens give nærvær. Og børnene elskede det, siger han og nævner, at forældrene også var begejstret for den rene mandestue. 

Selvom han ikke oplever at blive behandlet anderledes af hverken kolleger eller forældre på grund af sit køn, mener han ikke, der er ligestilling på det pædagogiske område endnu. 

Og at få mandlige pædagoger vælger at arbejde i børnehaver og vuggestuer, tror han skyldes, at mange mænd trives dårligt i de meget kvindedominerede områder. 

En masse bajere i weekenden

Jonas Nymark Christensen efterlyser, at der tænkes nyt og gøres op med tanken om, hvordan en 'rigtig pædagog' er.

Og så ville han ønske, flere ledere turde ryste posen og måske lave rene mandestuer, som den, han var på:

- Vi var unge og havde ingen børn selv. Så vi gik ud og drak en masse bajere i weekenden og havde en fest. Og så kommer vi mandag morgen og skal tage omsorg for folks kæreste eje. Og det kunne vi jo sagtens!

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.