Sonni arbejder i supermarked: Hul i hovedet man kan handle midt om natten

Det er alt for priviligeret at kunne handle i butikker på stort set alle tidspunkter af døgnet, mener butiksassisten Sonni Veggerby.
Sonni Veggerby har arbejdet i butik i næsten 15 år. Han mener, man burde genindføre lukkeloven.
Sonni Veggerby har arbejdet i butik i næsten 15 år. Han mener, man burde genindføre lukkeloven. Foto: Privat

I takt med dagligevarebutikkerne holder længere og længere åbent, stilles der større krav til de butiksansatte. De skal finde sig i både at skulle arbejde i sene aftentimer og i weekender. 

Det kan være problematisk, når man også har et familieliv ved siden af, der skal passes. Det fortæller 29-årige Sonni Veggerby fra København. 

- Man bliver ved med at udvide åbningstiderne, men det gør det svært for os med børn, siger han. 

Overvejer andet arbejde

Sonni Veggerby arbejder i en Kvickly på Amager som salgsassistent med dagligt ansvar for ost og pålæg. Men de skæve arbejdstider har fået ham til at overveje at skifte karriere, da det ikke harmonerer med at have en søn på tre år. 

- Jeg kunne godt tænke mig at finde noget, hvor jeg havde fri hver weekend, så jeg kunne være sammen med min familie. Det bliver meget svært at finde her i butiksbranchen, siger Sonni Veggerby. 

Han møder mellem klokken seks og syv om morgenen og har typisk fri klokken 16. Hver tredje weekend arbejder han fra klokken seks morgen til seks aften. Og med en søn på tre år giver det nogle udfordringer. 

For selvom det hjælper på puslespillet, at hans kone er studerende og dermed mere fleksibel i hverdagene, så er de mange timers weekendarbejde en hæmsko for familien. 

- Det er hårdt, når man skal være væk i så mange timer, og jeg kun når at se min søn, lige inden han skal i seng, siger Sonni Veggerby. 

LÆS OGSÅ: Ekspert: Det helt store problem er at vi har afskaffet den hjemmegående husmor

Pædagogerne skal også hjem 

Både arbejdsgivere og fagbevægelse råber op om, at flere af landets daginstitutioner skal tilbyde pasning om aftenen, natten og i weekender, så eksempelvis butiksansatte kan have mulighed for at få passet deres børn på de tidspunkter. 

Men selvom det var muligt for Sonni Veggerby at få sønnen passet i børnehave, mens han arbejdede aften og weekend, er han ikke sikker på, det ville være et tilbud, han ville benytte sig af. 

- Et eller andet sted er det urimeligt, at der så også skal være længere arbejdstid for pædagogerne. De har jo også børn og en familie, de skal hjem til, siger Sonni Veggerby.

Han så hellere, at arbejdstiderne matchede den almindelige institutionstid. 

- Og når han bliver ældre og måske spiller fodboldkampe i weekenden, så ville jeg være ked at ikke at kunne komme med til det, fordi jeg skulle arbejde. 

Genindfør lukkeloven 

Sonni Veggerby har arbejdet i butik, siden han gik i 9. klasse og fulgt butikkernes åbningstider, der bliver ved med at udvide sig. Men han synes, der må være en grænse. 

- Jeg synes ikke, man skal køre døgnåbne butikker. Jeg tror ikke, der er mange butiksassistenter, der har lyst til at stå og fylde mælk op klokken tre om natten, siger Sonni Veggerby. 

Han savner tiden, før lukkeloven blev liberaliseret og butikkerne fik lov til at holde døgnåbent alle årets dage undtagen helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsdag. 

- Vi er for priviligerede med de åbningstider, vi har idag. Det er fuldstændigt hul i hovedet, at man kan gå i Netto klokken to om natten for at købe mælk. Skal man så også have tandlæger, der har åbent døgnet rundt?

Sonni Veggerby er bekymret for, at de udvidede åbningstider frarøver os fritid med familie og venner.

Han så gerne, at man genindførte lukkeloven. 

- Den ville komme os alle til gavn, også os medarbejdere, siger Sonni Veggerby.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.