Coop-chef til ansatte med børn: I slipper ikke for skæve arbejdstider

De udvidede åbningstider i dagligevarebutikkerne betyder, at ansatte må arbejde på skæve tidspunkter af døgnet. Det giver problemer for børnefamilierne.
De butiksansatte får senere fri og må arbejde i weekenden.
De butiksansatte får senere fri og må arbejde i weekenden. Foto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix/Arkiv

De seneste år har dagligevarebutikkerne udvidet deres åbningstider, og i dag er det muligt at købe mælk, pålæg og toiletpapir sent om aftenen, i weekender og nogle steder endog om natten. 

De udvidede åbningstider stiller dog krav til de butiksansatte, der i højere grad må arbejde på skæve tidspunkter. 

- Jo mere åbningstiderne er blevet udvidet, jo mere fleksibiliet har vi brug for i medarbejderstyrken, forklarer HR-direktør Claus Ljungdahl fra Coop Danmark, der står bag kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Fakta og Irma.

Et arbejdsvilkår, der især kan give børnefamilierne problemer. For daginstitutionernes åbningstider følger ikke butikkernes, da de fleste børnehaver og vuggestuer lukker klokken 17.

Artiklen fortsætter under videoen

Børnehave med døgnåbent  

Kun få af landets børneinstitutioner holder åbent om aftenen, natten og i weekenden. 

Både arbejdsgivere og fagbevægelse presser på for, at kommuner indfører flere institutioner med udvidede åbningstider. 

Og hos Coop Danmark ville de tage imod fleksible dagtilbud med kyshånd. 

- Det ville lette vores situation meget, og det ville gøre det mindre stressende for vores medarbejdere. For når du er bundet af daginstitutionens åbningstider, så opstår der jo de her lidt stresserede situationer med, at man skal nå at hente børnene til tiden, siger Claus Ljungdahl.

For selvom Claus Ljungdahl understreger, at Coop Danmark selvfølgelig gør alt for at tage hensyn til børnefamilierne, så slipper ingen butiksansatte for at arbejde på de skæve tidspunkter. 

- Vi skal jo også sikre, at der ikke er en forfordeling blandt medarbejderne, men at vi alle trækker på samme hammel, forklarer Claus Ljungdahl.

Behov for medarbejdere på senere tidspunkter

Claus Ljungdahl vil ikke gisne om, hvorvidt de ansatte med børn i højere grad ville tage aften- og weekendvagter, hvis der var bedre pasningsmuligheder. 

- Men den dialog, vi kunne have med medarbejderne om, hvornår deres arbejdstider kunne ligge, ville blive anderledes, og fleksibiliteten ville blive større.

Men ville I forvente, at medarbejderne så tog flere aften- og weekendvagter?

- Nej nok ikke. Men vi er jo afhængige af, at vi har medarbejderne, når der er behov for medarbejderne. 

Han forklarer, at i takt med at åbningstiderne udvides, så flyttes handlen også og folk foretager indkøb senere på dagen og ugen. Det betyder, at der i højere grad er brug for medarbejdere om aftenen og i weekenden. 

Boom i deltidsstillinger 

- Det gamle mønster i detailhandlen, hvor kunderne handlede fra klokken 9 til 17, det ved vi jo allesammen, at det eksisterer ikke længere. Vi har idag brug for en fleksibel medarbejderstyrke, der kan arbejde der, hvor vi har allermest brug for dem, siger Claus Ljungdahl. 

Han fortæller, at butikkernes udvidede åbningstider har betydet et boom til deltidsstillinger. 

- Vi får mere fleksibilitet, jo flere medarbejdere vi har på færre timer. For det gør det nemmere at tilrettelægge arbejdstiderne for deltidsmedarbejderne end for en traditionel fuldtidsmedarbejder. 

Hovedparten af deltidsmedarbejderne er unge og studerende, der tager weekend- og aftenarbejde. 

- Men vi har en del forældre på deltid, som i perioder ønsker at arbejde mindre for at få familielivet til at hænge sammen, når børnene er små. 

LO: Som at tisse i bukserne 

Hos hovedorganisationen LO mener de dog ikke, at deltidstillinger er en optimal løsning. 

- Det er jo beviset på, at bedre pasningstilbud giver en mere fleksibel arbejdsstyrke. Folk vælger altså familie først. Og vi ved, at deltidsjob gør folk fattigere, også i forhold til pension, siger næstformand i LO Nanna Højlund. 

- Løsningen med deltidsjob virker lidt som at tisse i bukserne. Problemet bliver løst nu og her, men vi får samtidig lavet nogle job, hvor det er svært at leve af at have et job. 

Nanna Højlund understreger, at hun ikke har noget imod, nogle vælger at gå på deltid i perioder i livet. 

- Men det skal ikke være sådan, at man vælger deltid for at kunne holde til sit arbejdsliv. Det er ikke rimeligt, lyder det fra Nanna Højlund. 

Sådan ser et typisk skema ud for en butiksansat på fuldtid ifølge HR-direktør i Coop Danmark Claus Ljungdahl: (Bemærk: Visse pauser betaler medarbejderen selv) 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.