Tidligere psykisk syge diskrimineres

Mange år efter de er blevet fri af symptomer og medicin oplever tidligere psykisk syge alligevel problemer med blandt andet at få job.
Psykisk sygdom kan mærke en for resten af livet, selvom man er blevet rask, lyder det fra Sind og Bedre Psykiatri.
Psykisk sygdom kan mærke en for resten af livet, selvom man er blevet rask, lyder det fra Sind og Bedre Psykiatri. Foto: Scanpix/arkiv

Nej til at blive politibetjent, brandmand eller pilot. Besvær med at adoptere og tegne forsikringer.

Ifølge både patient- og pårørendeforeningerne Sind og Bedre Psykiatri oplever tidligere psykisk syge forhindringer og barrierer, mange år efter at de er blevet fri af symptomer og medicin, skriver Jyllands-Posten.

- Det er en urimelig forskelsbehandling af tidligere psykisk syge, og det er helt ude af takt med moderne viden om, at mange faktisk bliver helt raske - også selv om de har haft en tung diagnose som skizofreni, siger Knud Kristensen, formand for Sind, til Jyllands-Posten, og samme kritik lyder fra Bedre Psykiatri.

Sundhedsminister Sophie Løhde viser forståelse over for både de forhenværende psykisk syge og de institutioner, der har opsat regler for ansættelse.

- Jeg kan godt forstå, at det kan være frustrerende f.eks. ikke at kunne blive ansat i politiet, fordi man på et tidspunkt i livet har haft en psykisk lidelse. Omvendt er der også et samfundsmæssigt hensyn at tage, og nogle job stiller store krav til medarbejderne og kræver en vis psykisk robusthed. Og derfor bliver eksempelvis politiet nødt til at forholde sig til, om ansøgere til Politiskolen har haft personlighedsforstyrrelser eller været skizofrene, skriver hun i et skriftligt svar til avisen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.