Tesfaye: Gak at anklage mig for social dumping
Vi har brug for et spirende demokrati, hvor folk involverer sig frivilligt. Politiske partier er ikke virksomheder, men foreninger. Det mener murer og folketingskandidat Mattias Tesfaye Scanpix
Folketingskandidaten Mattias Tesfaye (S) er kommet i modvind, fordi han efterlyste en frivillig til at lave hans hjemmeside. Politik skal være båret af frivillighed, siger han.

Skal politisk arbejde udføres af professionelle eller frivillige?

Det er hovedspørgsmålet, som folketingskandidat Mattias Tesfaye (S) gerne vil diskutere, efter han er blevet beskyldt for social dumping.

Sagen er opstået, fordi Tesfaye på Twitter efterlyste en frivillig til at lave en hjemmeside for ham.

Det har medført kritik af kandidaten fra flere sider, der mener, at han bør betale løn til vedkommede.

Til Avisen.dk fortæller han, at han er bekymret over, at dansk politik bliver mere og mere professionelt.

- Politik må ikke blive for professionelt med spindoktorere og fokusgrupper. På den måde bliver de almindelige danskere glemt. Jeg mener, at politik skal være en deltagersport, siger Mattias Tesfaye.

Vigtigt for folkestyret

Det danske folkestyre er værd at værne om, fordi det netop er gennemsyret af frivillighed, forklarer han.

- Der er rigtig mange danskere, der er aktive i vores demokrati gennem frivillighed; domsmænd, nogle byrådsmedlemmer og medlemmer af politiske partier der går til møder og så videre, siger Mattias Tesfaye.

 

 

'Gak i låget'

Han mener, det er 'gak i låget', når folk anklager ham for social dumping.

- Jeg er ikke en chef, der søger en medarbejder. Vi er hundredevis af frivillige i min kreds, der udfører mange former for frivilligt, politisk arbejde. Og det, synes jeg, er utrolig vigtigt for demokratiet, siger Mattias Tesfaye og spørger:

- Jeg er ikke særlig god til kommaer, så jeg sender ofte tekster til min veninde, der er lærer. Er det social dumping, når jeg ikke betaler hende for det?

Men tager du ikke et stykke reelt lønarbejde fra en professionel, når du ikke betaler løn til den person, som skal hjælpe dig med din hjemmeside?

-Nej, for der er tale om et stykke foreningsarbejde, hvor vi har en gensidig interesse, siger Mattias Tesfaye, som fremhæver et eksempel, som kan være problematisk.

- På et plejehjem er der en diskussion at tage. For hvornår og hvor meget må frivillige indgå som del af normeringen her, når der er tale om et professionelt job? Jeg mener, at politisk arbejde som udgangspunkt skal og bør være frivilligt, siger han.

Politik er ofte ikke professionelt

Mattias Tesfaye mener, at der er ved at brede sig en myte i dansk politik. Nemlig at alting i politik er topprofessionelt.

- Mange tror, at jeg har et professionelt apparat omkring mig, men sådan er det ikke. En række frivillige hjælper mig, og sådan er det for langt de fleste kandidater, siger han.

Du er imod den professionalisering, der sker i politik. Men er det ikke en nem holdning at have i denne sag, hvor det handler om, hvorvidt du selv skal have penge op af lommerne?

- Jeg synes, det er en svær holdning at have. For jeg er oppe imod den mainstream holdning, at politik er blevet helt og aldeles professionelt. Hvis vi går for meget ud af den tangent, mister vi den folkelige opbakning. Det er en glidebane, der er svær at stoppe, siger Mattias Tesfaye.