Syg sosu-assistent fyret: 'Troede, jeg havde et sikkerhedsnet'

Den 52-årige sosu-assistent Lone Jespersen blev fyret fra sit job, selvom hun var sygemeldt med en dårlig skulder.
Sosu-assistenten Lone Jespersen blev fyret, efter kommunen stoppede med at udbetale hendes sygedagpenge.
Sosu-assistenten Lone Jespersen blev fyret, efter kommunen stoppede med at udbetale hendes sygedagpenge. Foto: Niels Åge Skovbo/Fagbladet FOA

Et stop for udbetalingen af sygedagpenge medførte, at en fyreseddel den 1. juli landede hos den 52-årige social- og sundhedsassistent Lone Jespersen.

Hun var ellers sygemeldt med en dårlig skulder, men da Ringkøbing-Skjern Kommune stoppede for udbetalingen af hendes sygedagpenge, fik det konsekvenser, skriver Fagbladet FOA.

- Jeg blev fyret kort efter, at kommunen stoppede sygedagpengene, og ledelsen på bostedet lagde ikke skjul på, at det handlede om økonomi. Altså, at de ikke længere ville få sygedagpengerefusion, mens jeg var sygemeldt, siger Lone Jespersen til Fagbladet FOA. 

'Jeg var for blåøjet'

Det efterlod et hul i arbejdsgiverens økonomi, fordi de ikke længere kunne få sygedagpengerefusion under Lone Jespersens sygemelding. Men at det stop skulle gøre Lone Jespersen arbejdsløs, havde hun ikke regnet med.

- Jeg var måske lidt for blåøjet, for jeg regnede med, at jeg havde et sikkerhedsnet, og at kommunen ville forlænge mine sygedagpenge til jeg blev rask, siger hun.

Økonomiske konsekvenser

Tre gange inden for et år var hun blevet opereret i skulderen, der er blevet ødelagt af slid. Hendes læge havde udarbejdet en vurdering, der skulle tage højde for, at Lone Jespersen arbejdede med et job, der belastede skulderen.

Desuden vurderede lægen, hvor længe der ville gå, før Lone igen kunne arbejde på det bosted for senhjerneskadede, hvor hun var ansat.

Men både kommunen og Ankestyrelsen, som Ulla med hjælp fra FOA klagede til, mente ikke, at lægens vurdering var tilstrækkelig.

Lone Jespersen blev erklæret uarbejdsdygtig, og blev derfor sendt på et jobafklaringsforløb og sat på en ressourceforløbsydelse. Noget der kan mærkes på økonomien.

- Jeg fik efter skat udbetalt cirka 14.900 kroner om måneden som sosu-assistent, 30 timer om ugen. Nu får jeg udbetalt 8.727 kroner. Det er ikke sjovt, for der bliver jo nogle ting, man er nødt til at skære ned på, siger hun.

Ministeren har fokus på sagen
Lone Jespersen er langt fra den eneste, der er blevet fyret fra et arbejde, når arbejdspladsen ikke længere modtager sygedagpengerefusion.

Kommunen kan nemlig spare op til 7.000 kroner om måneden, hvis en borger får ressourceydelse i et jobafklaringsforløb istedet for sygedagpenge.

I en mail til Fagbladet FOA skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, at ministeriet vil evaluere sygedagpengereformen fra 2014.

- Vi har i den forbindelse et særskilt fokus på revurderingstidspunktet. Hvis evalueringen konkluderer, at elementer af reformen er uhensigtsmæssige, er jeg åben for at kigge nærmere på det, skriver han.

Antallet af personer på ressourceforløb var sidste år 20.645. Det er en markant stigning fra 4.792 i 2014, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Fremtiden er ikke lys
Hvad fremtiden byder på, kan Lone Jespersen ikke sige. Hun er ked af, at hun ikke længere skal arbejde et sted, som hun var glad for.

Hun føler sig urimeligt behandlet, forstår ikke reglerne og forstår ikke hvorfor, hun er endt i den situation, hun er i.

En ting er dog klart. Det er den dårlige skulder, der sætter grænsen for, hvilket type job, hun fremover kan holde til.

- Jeg er mentalt parat til at komme ud og gøre noget, så jeg håber, fysikken holder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.