Succes: I Slagelse kommer flygtninge i arbejde
I Slagelse går det godt med at få flygtninge i arbejde. Det skyldes blandt andet, at Jobcenteret er gode til at spotte flygtningenes kompetencer. Arkiv/Søren Elkrog Friis
Flygtninge og indvandrere skal hurtigst muligt i arbejde, så de kan tjene penge og klare sig selv i det danske samfund. Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i hendes nytårstale. I Slagelse har man fundet formlen.

Nogle kommuner er rigtig gode til at gøre flygtninge og indvandrere selvforsørgende - eksempelvis Slagelse.

En undersøgelse som LG Insight har lavet for Ugebrevet A4 viser, at 45 procent af de flygtninge, der ankom til Slagelse Kommune i perioden fra 2009 til 2013, et år efter ankomsten kunne forsørge sig selv, oplyser DR Sjælland.

På landsplan gælder det kun for 23 procent.

I Slagelse Erhvervscenter oplever direktør Jens Birk, at det er samarbejdet mellem kommunens jobcenter, uddannelsesinstitutionerne og den rådgivning, man tilbyder nye virksomheder, der er nøglen til at få flygtningene hurtigt ud og blive nye skatteborgere:

Jobcenteret spotter kompetencer

- Vi er rigtig gode til at tage fat i dem, der gerne vil have uddannelse. Jobcentret er gode til at tage fat i dem, der har nogle kompetencer og få dem ud på industrivirksomhederne. Og i Erhvervscentret har vi stor succes med at tage fat på dem, der gerne vil være selvstændige, siger Jens Birk til DR Sjælland.

Også ifølge formanden for beskæftigelses- og integrationsudvalget i Slagelse Kommune, Helle Jacobsen (V), er samarbejde nøglen til succes:

- Vi har et godt samarbejde med virksomhederne, hvor alle er klar over, at løntilskudsperioden - som vi begynder med hvis det er det, der skal til - skal stoppe på en bestemt dato, så løntilskudsperioden ender ud i et rigtigt arbejde, siger Helle Jacobsen til DR Sjælland.

Men også sproget spiller en rolle for den vestsjællandske succes:

- Vi har et supergodt sprogcenter som er meget fleksibelt og som tilbyder undervisning i dansk udenfor arbejdstid. Så er det muligt både at gå på arbejde og lære dansk, siger Helle Jacobsen.