Socialdemokrater vedtager partitops flygtningekompromis
Socialdemokratiet har fået et nyt principprogram. Det indeholder blandt andet et kompromis om kvoteflygtninge. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Vi så helst, at flygtninge blev fordelt efter solidariske principper efter FN's kvotesystem, lyder S' politik.

Socialdemokratiets kongres har vedtaget et kompromis om kvoteflygtninge foreslået af det udvalg, der har udarbejdet partiets nye principprogram. Det sker, efter at der søndag morgen var heftig debat om emnet.

- Vi så helst, at flygtninge blev fordelt efter solidariske og retfærdige principper via FN's kvotesystem, lyder den officielle linje, som partiet har vedtaget.

Nogle af deltagerne på kongressen havde foreslået, at Socialdemokratiets politik skulle være at hjælpe dem, der har størst behov.

- Derfor ønsker vi at give asyl til mennesker ud fra FN's kvotesystem, mente de, at der skulle stå.

Men det forslag blev altså ikke vedtaget.

Spørgsmålet har været debatteret både på dette års kongres og på kongressen sidste år.

Det skyldes, at partiledelsen har besluttet at støtte udlændingeminister Inger Støjberg (V), der har stoppet en mangeårig dansk praksis med at tage imod omkring 500 kvoteflygtninge årligt.

Det strider efter mange socialdemokraters mening mod partiets grundlæggende værdier.

- Der hopper kæden af. For igen følger vi laveste fællesnævner. Vi nægter at hjælpe de svageste af de svageste, sagde Finn Østergaard fra Haderslev tidligere søndag.

Henrik Andersen fra Thisted kaldte det "uanstændigt". Og Henrik Lüth fra Aabenraa opfordrede til at holde den internationale fane højt.

- Vi er et humanistisk parti, der skal tage de forpligtelser på os. Vi skal være klar til at kunne tage imod 500 af de dårligst stillede flygtninge. Det skal vi bare kunne klare, Mette, sagde han til sit partis formand, Mette Frederiksen.

Det er udlændingeordfører Dan Jørgensen (S), der har stået i spidsen for arbejdet med det nye principprogram. Ifølge ham står det nu helt klart, at Socialdemokratiet går ind for systemet med kvoteflygtninge.

Også selv om partiet altså ikke mener, at Danmark kan tage imod nogen lige nu.

- Vi mener, at vi siger det meget tydeligt, siger Dan Jørgensen under debatten.

Principprogrammet får titlen "Fælles om Danmark". Det skal sætte ord på partiets grundlæggende værdier. Det er blandt andet fællesskab, solidaritet, frihed, lighed, ret og pligt, bæredygtighed og internationalisme, fremgår det.

Principprogrammet er endeligt vedtaget søndag over middag.

/ritzau/