Sidst var det en kæmpe fiasko: København vil genindføre sommerlukkede børnehaver
Københavns Kommune vil lukke børnehaver tre uger i sommerferien. Arkivfoto: Maria Sejersten Jeppesen.
Da København sidst samlede børnene i få daginstitutioner hen over sommeren, ønskede kun omkring halvdelen af forældrene med behov for pasning at bruge tilbuddet, viser evaluering.

RETTELSE:

Budgettet for Københavns Kommune faldt på plads natten til fredag, og her blev forslaget om sommerferielukket i børnehaverne droppet.

Denne historie er skrevet forinden og sat til at publicere automatisk og før, Avisen.dk blev klar over indholdet af nattens aftale.

Avisen.dk beklager.  

----

"Børnehaven er sommerlukket, du kan aflevere lille Noah i børnehaven ved siden af." Sådan vil beskeden lyde til småbørnsforældrene i Københavns Kommune til næste sommer. I hvert fald hvis det står til Børne- og Ungdomsudvalget.

Udvalget har foreslået at spare 30 millioner kroner på at holde halvdelen af daginstitutionerne lukket i tre uger i sommerferien og samle børnene i færre institutioner, ligesom man gør i flere andre kommuner.

Det er ikke mere end fem år siden Københavns Kommune afskaffede en tilsvarende ordning. Dengang var det bare to og ikke tre uger, børnehaverne og vuggestuerne holdt lukket. Og ordningen var langt fra en succes, viser en evaluering, som Københavns Kommune selv lavede i 2011.

"For de mindste børn bliver det mest nævnt, at det har været svært, og at enkelte fortæller om forældre, der havde valgt alternativ pasning, men som ikke kunne gennemføre det, fordi barnet var for ked af det," står der blandt andet i evalueringen.

I uge 30 havde 2.300 børn behov for at blive passet, men kun 1.119 børn mødte op i den fremmede børnehave, viser en fremmøderegistrering fra 2011. Det svarer til 48,5 procent. I uge 29 var fremmødet 65 procent.

Ærgerlig og uhensigtsmæssig

I 2012 valgte Københavns Kommune at droppe sommerferielukningen efter voldsomme protester fra både forældre og pædagoger. Den daværende Børne- og Ungdomsborgmester Anne Vang fra Socialdemokratiet sagde dengang, at politikerne havde lyttet til kritikken og var blevet klogere.

Venstre havde hele tiden været imod sommerferielukningen, som det daværende medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Cecilia Lonning kaldte for "ærgerlig og uhensigtsmæssig." Men nu står både Socialdemokraterne, Venstre og alle andre partier i Børne- og Ungdomsudvalget bag forslaget om at genindføre sommerferielukningen.

Forholdene er nemlig anderledes i dag, end de var i 2011, mener Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V). Dengang var den såkaldte klyngestruktur først lige blevet indført. En klynge består af fem til ti daginstitutioner, som har en fælles leder. Selvom de ligger hver for sig, har institutionerne et tættere samarbejde end tidligere. Ifølge Pia Allerslev besøger børnene ofte de andre institutioner i klyngen, og derfor er de andre institutioner ikke fuldstændig ukendte omgivelser. Hun skriver i en mail til Avisen.dk:

"Jeg ville som forældre være helt tryg ved at sende mine børn i institution med den løsning, vi lægger frem. Det er vigtigt at understrege, at medarbejdere fra børnenes faste institution vil følge børnene i ferieugerne. I de sommeruger, hvor allerflest holder ferie, er der meget bemanding i forhold til antallet af børn i daginstitutionerne. Derfor er det dårlig udnyttelse af medarbejdernes tid, men også af de skattekroner, der er med til at finansiere vores daginstitutioner," skriver hun.

Af budgetforslaget fremgår det, at det normalt er omkring en tredjedel af børnene, der møder op i børnehaven i løbet af sommerferien. Og det understreges, at der skal 'kendt personale' med over i den anden institution.

I Københavns Forældreorganisation giver de ikke meget for garantien om, at der altid vil være 'kendt personale' i den fremmede børnehave. Hvis man i forvejen går i en stor institution, er det ikke sikkert, at man som vuggestuebarn er tryg ved pædagogerne fra børnehavedelen, mener bestyrelsesformand Julie Kyndesgaard.

- Det er ikke nemt at være halvandet år og lige være startet i vuggestue i april og så blive afleveret et helt fremmed sted. Muligvis med en kendt voksen, men hvor kendt er den voksen, og er vedkommende der i hele åbningstiden? Forvaltningen og politikerne mangler at komme med nogle ordentlige svar, som giver forældrene tryghed, siger hun.

Ja, det er en forringelse

Selvom Socialdemokraterne er med til at foreslå sommerferielukningen, giver de forælderne ret i, at det er en dårlig ide at lukke daginstitutionerne tre uger i sommerferien. Det forklarer Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det kommer til at betyde en serviceforringelse for forældrene. Men der har været nedskæringer i København år efter år, og på et eller andet tidspunkt, når man har vendt hver en øre, så løber man tør for gode forslag og bliver nødt til at ty til de mindre gode forslag, siger han.

Børne- og Ungdomsudvalget er blevet bedt om at finde besparelser for 172,5 millioner kroner til budgettet for 2018. Sommerferielukningen giver 30 millioner kroner.

- Det er meget frustrerende i en situation, hvor regeringen netop har givet skattelettelser for 23 milliarder kroner, siger Jonas Bjørn Jensen.