SF-formand om kontanthjælpsloft: "Det er sgu ikke en pisk, man har brug for"
Pia Olsen Dyhr på talerstolen under landsmødet som SF afholder på Cromwell i Kolding lørdag den 14. april 2018 Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
- Der er nogen, der mener, at vi ikke har råd til at rive kontanthjælpsloftet ned. Jeg mener simpelthen, at vi ikke har råd til at lade være, lød det fra SF-formanden fra talerstolen på partiets landsmøde.

SF-medlemmer fra hele landet er i weekenden samlet i Kolding, hvor partiet afholder landsmøde. Lørdag formiddag ved halv elleve-tiden gik partiformand Pia Olsen Dyhr på talerstolen for at tale til den fyldte sal på Hotel Comwell.

SF-formanden kom i sin hovedtale ind på sin barndom i et socialt boligbyggeri i Vallensbæk på den københavnske vestegn.

- Min mor var rengøringsassistent, og min far var snedker og alt-mulig-mand, indtil han blev for syg til at arbejde. Min mor flyttede fra min far, da jeg var elleve. Jeg blev hos min far. For jeg vidste, at en eller anden skulle jo passe på ham. Han var kronisk syg og alkoholiker, sagde den 46-årige partiformand.

- Jeg ved, at jeg langtfra er det eneste barn, der har været i den situation – eller er i den situation, forklarede Pia Olsen Dyhr, der brugte fortællingen fra barndommen til at kritisere behandlingen af landets kontanthjælpsmodtagere.

- Derfor bliver jeg oprigtigt gal, når de blå partier langer ud efter kontanthjælpsmodtagere eller syge mennesker, kalder dem dovne eller umotiverede. Når man er på røven, så er det sgu ikke en pisk, man har brug for, for man bruger i forvejen alle sine ressourcer på bare at holde sig oprejst hver eneste dag, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Ikke råd til at lade være

Fra talerstolen lød opfordringen, at kontanthjælpsloftet skal fjernes.

- Der er nogen, der mener, at vi ikke har råd til at rive kontanthjælpsloftet ned. Jeg mener simpelthen, at vi ikke har råd til at lade være, sagde Pia Olsen Dyhr. 

Partikollegaen Karsten Hønge forklarede i forbindelse med landsmødet i Kolding, at hvis det står til SF, skal kommunerne ikke længere være dem, der træffer afgørelserne i sager om udsatte borgere, der for eksempel søger om førtidspension.

Læs artiklen her: SF: Afgørelser om førtidspension skal ud af kommunerne

Istedet foreslår partiet, at det fremover skal være grupper af fagfolk - såkaldte rehabiliterings-teams - der ene og alene træffer beslutningen, når det skal afgøres, hvilken ydelse man som arbejdsløs kan få fra kommunen.

- Kommunernes pensionsnævn kommer nemt til at skæve til kommunens økonomi, siger Karsten Hønge til Avisen.dk